Türk Bayrağının Ölçüleri ve Özellikleri Nelerdir? Tarihçesi, Hakkında Kurallar

0
Advertisement

Türk bayrağının ölçüleri nasıldır? Türk bayrağının özellikleri nelerdir? Türk bayrağının tarihçesi, kabulü, çekilmesi ile ilgili kurallar hakkında bilgi.

Bayrak Ölçüleri

Bayrak Ölçüleri

Bugünkü bayrağımızın esası olan kırmızı zemin üzerine ay-yıldız, XVIII. yüzyılın son yıllarında (1793) resmi bir mahiyet almıştır. Bu bayrak o devirde devletin resmi bayrağı haline gelmiş, hükümdar bayrağını ise kırmızı üzerine padişahın tuğrası teşkil etmiştir. Ancak, bayraktaki yıldız bugünkü gibi beş köşeli değil, sekiz köşeliydi. Beş köşeli halini 1860 tarihlerine doğru almıştır.

Bugünkü Bayrağımız

Türk Bayrağının kullanılışı ve biçimi bu tarihten sonra yıllarca belirli bir kanun ve nizama bağlanamamış, bu hal 1936’ya kadar sürmüştür. 29 mayıs 1936’da kabul edilen bir kanunla Türk bayrağının şekil ve oranları kesin olarak tespit edilmiş, ertesi yıl yayınlanan bir kararnameyle de bayrağın kullanılış şekli bir nizama bağlanmıştır.

  • Bayrak genel olarak sabah saat sekizde çekilir, güneş batarken indirilir. Milli bayram, hafta tatili ve tatil günlerinde bayrak, bayram veya tatilin başladığı saatte çekilir, tatil müddetince asılı kaldıktan sonra tatilin biteceği günün akşamı, güneş batarken indirilir.
  • Evlere, dükkanlara bayrak yalnız milli bayram günlerinde asılabilir. Polis ve jandarma karakolları, muhafaza karakolları, hükümet konakları, Büyük Millet Meclisi, devlete ait deniz vasıtaları ile diğer gemiler ve motorlu deniz araçları başka günlerde de bayrak çekebilirler.
  • Hava vasıtalarına bayrak çekilmez. Buharlı ve motorlu deniz vasıtalarında bayrak ya kıç gönderine veya mizena direği gizine, yelkenlilerde randa yelkeninin yakasına çekilir. 18 tondan aşağı olan salapurya ve şatlara bayrak çekilmez.
  • Bayrak çabuk çekilir, ağır indirilir. Devlet protokolunca yas ilan edilince bayrak gönderin yarısına kadar çekilir. Ancak, bu durumda önce bayrağı gönderin tepeliğine kadar çekmek, sonra yarıya indirmek gerekir. Cumhurbaşkanlığı forsu devlet başkanının bulunduğu binaya, bindiği kara ve deniz vasıtalarına çekilir.
  • Türk bayrağı diğer flama ve hususi bayraklar yahut yabancı bandıralarla birlikte çekilirken Türk bayrağının sağda bulunmasına dikkat edilir.
  • Okullar, mülki idare merkezleri, donanma ve ordu kuvvetlerinde bayrak törenle çekilir. Özel yerlerde bile bayrağı çekecek kimse, çektikten sonra indirmeden önce selamlar.
  • Bayrak, sökük, yırtık, kirli bir halde bırakılamaz ve kullanılamaz, oturulacak veya basılacak bir yere serilemez. Bayraktan örtü, perde vs. yapılamaz. Bayrak yere atılmaz, oturulacak yere bırakılmaz.
  • Şehitlerin, ordu mensuplarının, memlekete hizmeti geçen kimselerin, yurt dışında memleket adına çalışırken ölenlerin tabutuna bayrak sarılabilir.


Leave A Reply