Fazıl Küçük Kimdir? Hayatı, Kıbrıs İçin Önemi, Dönemi, Çalışmaları Nelerdir?

0
Advertisement

Fazıl Küçük Kimdir ve ne yapmıştır? Fazıl Küçük hayatı, Kıbrıs’ı etkileyen çalışmaları, biyografisi, dönemi hakkında bilgi.

Kaynak: wikipedia.org

Fazıl Küçük

Fazıl Küçük; Kıbrıs’ta devlet adamıdır (Lefkoşe 1906 – Londra 1984).

Lozan Üniversitesi’nde tıp okudu. Paris’te beş yıl uzmanlık öğrenimi gördükten sonra 1938’de Kıbrıs’a döndü. 1943’te politikaya atılarak, altı yıl için belediye meclisi üyeliğine seçildi. Aynı yıl Kıbrıs Adası Türk Azınlığı Kurumu’nun (KATAK) kuruluşunda bulundu. Ayrıca Halkın Sesi gazetesini çıkardı. KATAK’tan ayrılıp Kıbrıs Türk Milli Partisi’ni kurdu. Başkanlığını yaptığı bu siyasal partinin adı on yıl sonra Kıbrıs Türktür Partisi olarak değiştirildi. Uzun zaman Türk Evkafı Yüksek Kurulu başkanlığını yaptı. Türk toplumunun haklarım kabul ettirmek amacıyla Londra’da İngiliz yöneticileriyle görüşmelerde bulundu (1955). Türkiye Hükümeti ile yakın ilişkiler kurarak, taksim tezinin benimsendiğini açıkladı.

1958’de Türkiye’de yapılan Kıbrıs mitinglerine katıldı. 1959’da Kıbrıs’ın bağımsız bir devlet olmasını öngören antlaşma gereğince aynı yıl kurulan yeni devletin cumhurbaşkanı yardımcısı oldu. 1963 Kanlı Noeli ile başlayan toplumlar arası çatışmalardan sonra cumhurbaşkanı yardımcısı olarak fiili bir yetkisi kalmadı. Bunun üzerine kurulan Türk Topluluğu Geçici Yönetimi’nin başkanlığını yaptı. Bu görev, 13 Şubat 1975’te Rauf Denktaş‘ın Kıbrıs Türk Federe Devleti Başkanlığı’na seçilmesiyle sona erdi. Son yıllarda etkin bir görev de bulunmamakla birlikte, Halkın Sesi gazetesindeki yazılarıyla Kıbrıs’ta ayrı bir devlet kurulmasını savundu. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilanını Rauf Denktaş ile birlikte duyurduktan kısa bir süre sonra öldü.

TÜRK ORDUSU KIBRIS’TA

Üç asır boyunca Türk hakimiyetinde kalan Kıbrıs; 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı(93 Harbi)nda Osmanlıları destekleme karşılığında İngiltere’ye geçici olarak bırakılmıştır. Ancak İngiltere, I. Dünya Savaşı’nın başında bir oldu bittiye getirerek adayı işgal etmiştir. Kıbrıs İngiltere’nin idaresi altında iken adanın Yunanistan’a bağlanmasını amaçlayan ENOSİS (birleşme) çabalarını artırmış ve 1955’te EOKA adında bir örgüt kurdurmuştur. Ardından Kıbrıs, Zürih ve Londra garanti antlaşmaları gereğince 1960 yılında bağımsızlığını ilan etmiştir. Bu garanti antlaşmalarına garantör olan devletler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’dir.

Advertisement

Fakat Kıbrıslı Rumlar antlaşmalara rağmen adanın tamamını Yunanistan’a bağlamak ve adadaki Türkleri yok etmek amacıyla faaliyetlerine devam ettiler. 25 Aralık 1963’de saldırıya geçen Rum güçleri çocuk, kadın, yaşlılarda dahil olmak üzere binlerce Türk soydaşımızı öldürdüler. Rumların Erenköy’e de saldırmaları üzerine, Türk jetleri Kıbrıs üzerinde uyarı uçuşu yaptılar. Panikleyen Rumlar saldırılarına son vermek zorunda kaldılar. Barışı sağlamak amacıyla adaya Birleşmiş Milletler Barış Gücü gönderildi. Mart 1963 tarihinden itibaren Kıbrıs’ta göreve başlayan Birleşmiş Milletler Barış Gücü, Türkleri Rumlara karşı koruyamamış ve katledilmelerine de seyirci kalmıştır.

Rumlar 15 Temmuz 1974’de, Yunan hükümeti tarafından desteklenen Rum Milli Muhafız Ordusu (RMM) ve EOKA örgütü ile Kıbrıs’ta darbe yaparak adayı Yunanistan’a bağlamak istedi. Bunun üzerine garantör devletlerden olan Türkiye 20 Temmuz 1974’de Kıbrıs’a havadan indirme ve denizden çıkarma yapmaya başladı. 21 Temmuz’dan itibaren, Türk birlikleri Rum kuvvetlerine karşı tamamen üstünlük sağladı. Türkiye BM Güvenlik Konseyi’nin aldığı ateşkes kararını 22 Temmuz 1974 saat 17.00’de kabul edip, uygulamaya koyduğunu ilan etti. Türkiye, Yunanistan ve ingiltere; Kıbrıs’ta barışı ve anayasal düzeni yeniden kurmak amacıyla 25 Temmuz’da Cenevre’de göreşmelere başladılar. Bu görüşmeler sonucunda Kıbrıs’ta ayrı iki otonom yönetiminin mevcut olduğu kabul edildi. 13 Şubat 1975’te adanın kuzeyinde Kıbrıs Türk Federe Devleti kuruldu. 15 Kasım 1983’de ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) kuruldu.


Leave A Reply