Türkiye’de Sis Olayı

0
Advertisement

Türkiye’de sisler ve önemi. Türkiye’de sis nerelerde ve neden görülür, hakkında bilgi.

sis Karadeniz’de, bölge halkının ‘duman’ dediği yamaç sislerine özellikle ilkbaharda sıkça rastlanır. Kara ile deniz arasındaki sıcaklık farkının artmış olması da bu mevsimde fazla sis oluşmasında etkili olmaktadır.

Sislerin sıkça görüldüğü bölgelerden biri de Marmara‘dır. Özellikle nisan ve mayıs aylarında bu bölgemizde sisli günler birbirini izler. Karadeniz ve Marmara bölgelerinde sıkça görülen bir sis türü de karışım sisleridir. Karışım sisleri denizlerle temas halindeki havanın, üstünde bulunan farklı sıcaklıktaki havayla karışması sonucu oluşur. Bu sisler kış boyunca özellikle Marmara üzerinde çok görülür.

Ege kıyıları sislerin en az görüldüğü yerler arasındadır. Dağların uzanış yönü nedeniyle burada sis oluşumu daha çok iç kısımlarda gerçekleşir. Türkiye’de sislerin en az görüldüğü bölge Akdeniz‘dir. Burada bir yıl boyunca sisli gün sayısı 5 i geçmez.

Türkiye’de en fazla karşılaşılan sis tiplerinden biri sıcaklık terselmesi sonucu oluşmalardır. Yer yüzeyinin, üstündeki havaya oranla daha soğuk olması sonucu, havadaki nem yoğunlaşarak sise dönüşür. İç bölgelerimizdeki sisler daha çok sonbahar ve kış mevsimlerinde olmak üzere bu şekilde meydana gelir. Kışın karla örtülü Anadolu kütlesi üzerinde sık sık sis oluşmaktadır.

Dağlık alanlar bulut ve sis oluşumunu kolaylaştırdıkları için buralar ovalara göre daha çok sislenirler.

Advertisement

Leave A Reply