Türkiye’de Yetiştirilen Baklagiller ve Yetiştirildikleri Yerler

0
Advertisement

Türkiye’de hangi baklagiller, nerede yetişir? Türkiye’de Yetiştirilen Baklagillerin özellikleri ve bölgeleri hakkında bilgi.

Türkiye’de Yetiştirilen Baklagiller ve Yetiştirildikleri Yerler

Baklagiller daha çok kuru olarak tüketilir. Proteince zengin olduklarından, et tüketiminin az olduğu yerlerde önemli besin maddesidirler. Baklagillerin, toprağı azot bakımından zenginleştirip verimli hale getirme özellikleri vardır. Bu nedenle (nöbetleşe ekimde) bazı bitkilerle dönüşümlü olarak ekilirler.

1950’den sonra baklagiller üretiminde önemli artışlar olmuştur. En büyük artış mercimek ve nohut üretiminde gerçekleşmiştir.

Türkiye’nin dünya mercimek ve nohut dış pazarındaki payı, yüzde ellinin üzerindedir.

Türkiye’de baklagiller için ayrılan tarım alanlarının yaklaşık yüzde seksenine mercimek ve nohut ekilmektedir.

Advertisement

kirmizi-mercimekMercimek

Nohut ve mercimek üretimi, kuru şartlarda yapılır.

Türkiye’nin az çok her tarafında yetişebilen mercimek, tarım ürünleri, arasında nem ihtiyacı en az olan bitkilerdendir. Bu nedenle mercimek üretiminin yarısından çoğu (başta Mardin, Diyarbakır ve Şanlıurfa olmak üzere) Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde gerçekleştirilir. Burayı, Iç Anadolu izler.

Güneydoğu Anadolu’da çoğunlukla kırmızı mercimek, İç Anadolu’da ise yeşil mercimek üretimi yaygındır.

Nohut

Nohut, büyük ölçüde İç Anadolu Bölgesi’nde üretilir. Üretimin yaklaşık üçte birini burası sağlar. Üretimde ikinci sırayı Akdeniz Bölgesi alır. Bu bölgede, özellikle Kahramanmaraş ve Isparta’da nohut üretimi yaygındır.

Advertisement

Fasulye

Fasulye üretimi sulamaya ya da yeterli neme bağlıdır. Bu nedenle üretiminde İç Anadolu, Karadeniz ve Akdeniz başta gelir.

Bakla

Türkiye’de bakla, tazeyken sebze olarak; ama çoğunlukla kuru taneleri yem olarak kullanılır. Türkiye, kuru bakla üretiminin üçte ikisini Çanakkale ve Balıkesir illeri gerçekleştirir. Kalan kısmın tamamına yakını Ege Bölgesi’nde üretilir.


Leave A Reply