Türkiye’deki Enerji Kaynakları Nelerdir?

0
Advertisement

Türkiye’nin enerji kaynakları, kömür, petrol, doğalgaz, jeotermal, nükleer, güneş enerjisi ve özellikleri ile ilgili bilgi.

enerji-kaynaklariGünlük hayatta evlerimizde, ulaşımda ve sanayide enerji tüketimi sürekli artmaktadır. Türkiye çeşitli enerji kaynaklarına sahip bir ülkedir. Bazı enerji kaynaklarında önemli rezervlere sahiptir. (Sugücü, linyit) Bazı enerji kaynaklarının üretimi az olup, dışarıdan başka ülkelerden ithal edilir (Petrol).

Taşkömürü:

Türkiye’de taşkömürü yatakları Zonguldak ve çevresinde yer alan genişçe bir havzada bulunur. Taşkömürü havzasında rezervin bir milyar tondan fazla olduğu tahmin edilmektedir. Yılda 7 milyon ton çıkarılırken, üretim günümüzde çok azalmıştır. Maden ocaklarının işletme yöntemleri moderinize edilemediğinden maliyeti çok yüksek olmaktadır. Üretim bunun için azaltılmaktadır. Ulusal sanayi için üretim yapılır. Taş kömürü demir-çelik endüstrisinde enerji kaynağı, kimya endüstrisinde hammadde, trenlerde, gemilerde ve evlerde yakıt olarak ta kullanılır. Çeşitli sanayi kollarının enerji kaynağını oluşturur. Çatalağzı Termik Santralinde de kullanılmaktadır. Türkiye’nin ihtiyacını artık karşılayamamaktadır.

Linyit:

Kalori değeri taş kömüründen daha azdır. Türkiye’nin hemen, her bölgesinde çıkarılır. Bazı linyitler yüksek kalorili, bazıları düşük kalorilidir. Kütahya’da Tavşanlı, Tunçbilek, Değirmisaz, Manisa’da, Soma, Amasya’da Çeltek, Erzurum ve Bilecik’te çıkarılan linyitler yüksek kalorilidir. Muğla Yatağan, Kahramanmaraş’ta Afşin-Elbistan Linyitleri düşük kalorilidir. Düşük kalorili linyitler bulundukları yerlerde kurulmuş bulunan termik santrallerde kullanılarak, elektrik enerjisi üretimine katkıda bulunurlar. Linyit kömürü evlerde yakıt olarak, taş kömüründe olduğu gibi sanayide hammadde olarak kullanılır. Türkiye’de yılda 20 milyon tonun üzerinde linyit çıkarılmaktadır.

Advertisement

Petrol:

Başta ulaşım, çeşitli sanayi dalları ve petro kimya olmak üzere çok çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Ülkemizde Siirt, Batman, Adıyaman illeri petrol üretim alanlarıdır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Adana çevresi, Sivas çevresi, Van ve Tuzgölü havzaları ve Trakya petrol arama bölgeleridir. Buralarda petrol araması yapılmaktadır.

Türkiye’nin yıllık petrol üretimi 3 milyon ton civarındadır. Yılda 15-20 milyon ton petrol tüketilmektedir. Ülke içerisinde çıkarılan ve dışarıdan getirilen petroller çeşitli yerlere kurulmuş bulunan rafinerilerde işlenerek türevlerine ayrıştırılır. (Benzin, mazot gibi) Rafinerilerimiz Batman (Batman), İzmit (İpraş), Mersin (Ataş), İzmir (Aliağa) ve Kırıkkale (Orta Anadolu) bulunmaktadır. Ayrıca petrokimya tesislerinde (İzmit- Yarımca) işlenen petrolden çeşitli maddeler (plastik, kauçuk V.s. gibi) elde edilmektedir.

Doğalgaz:

Türkiye’de doğalgaz Trakya’da Kırklareli sınırları içerisinde Hamitabatta çıkarılmıştır. Çıkarılan doğalgaz elektrik enerjisi üretiminde kullanılmaktadır. Son yıllarda ülke dışından (Bağımsız Devletler Topluluğu) getirilen doğalgaz sanayide ve evlerin ısıtılmasında kullanılmaktadır. Yurt içerisinde petrol ararnasında olduğu gibi doğalgaz aramalarıda devam etmektedir.

Su gücü:

Advertisement

Türkiye’de enerji ihtiyacının büyük bölümü barajlarda kurulmuş bulunan hidroelektrik santrallarından sağlanır. Hidroelektrik enerjisinde üretim yeni kurulan barajlarla sürekli artmaktadır. Keban, Karakaya ve Atatürk barajları dünyadaki sayılı barajlar arasında yer almaktadır. Bu barajlarımızın her birinden yılda 6 milyar kilovat saat (Kwh) elektrik enerjisi üretilmektedir.

Jeotermal enerji:

Yeraltından gelen sıcak sudan ve buharlardan yararlanmaya denir. Sıcak sular evlerin, seraların ısıtılmasında ve kaplıcalarda kullanılır. Denizli’de Sarayköy’de yeraltından gelen sıcaksu buharı evlerin ısıtılmasında kullanılmaktadır. Jeotermal enerjinin kullanım alanı şu anda ülkemizde çok düşüktür.

Güneş enerjisi:

Türkiye’de güneş enerjisinden yararlanmak için deneme çalışmaları yapılmaktadır. Su ısıtma, pompa çalıştırma, seraları ısıtmada yararlanılabilir. Güney ve batı bölgelerimizde evlerin sıcak su ihtiyacını karşılamakta güneş enerjisinden yararlanılmaya başlanılmıştır. Doğu Karadeniz hariç Türkiye’nin her yerinde güneş enerjisinden yararlanılabilir.

Nükleer enerji:

Türkiye uranyum ve toryum gibi radyoaktif maddelere sahiptir. Atom enerjisinin kaynağını oluşturan uranyumun Aydın, Çanakkale, Giresun, Manisa ve Muğla’da, toryumun Eskişehir’de zengin rezervleri tesbit edilmiştir: Küçükçekmece’de kurulmuş bulunan Nükler Araştırma Merkezinde bilimsel araştırmalar yapılmaktadır.


Yorum yapılmamış

Leave A Reply