Türkiye’deki Kapalı Havzalar

0
Advertisement

Ülkemizde yer alan kapalı havzalarımız nelerdir? Türkiye’de yer alan kapalı havzalar ve bu havzaların özellikleri hakkında bilgiler.

A – İÇ ANADOLU KAPALI HAVZALARI

Türkiye’nin en büyük kapalı havzaları Orta Torosların kuzey eteklerinden, Tuz gölünün kuzeyine kadar geniş bir alanı kaplar. İç Anadolu kapalı havzasında bazı küçük akarsular, göl ve bataklıklar yer alır. Bunların başlıcaları Konya, Tuz gölü, Akşehir, Sultansazlığı ve Ilgın gölü çevresidir. Bu kapalı havzalar bazı yerlerde göl, bazı yerlerde bataklık halindedir.

B) GÖLLER YÖRESİ KAPALI HAVZALARI

Bunlar, İç Anadolu kapalı havzalarının batısında yer alır ve bunların devamı niteliğindedir. Fakat bu yöredeki kapalı havzaların oluşmasında en önemli faktör yerşekilleridir.

Bu yörenin başlıca kapalı havzaları Burdur ve Acıgöl’dür. Salda ve Yarışlı gölleri de yöredeki küçük kapalı havzalardandır.

Advertisement

Buradaki bazı göller de görünüşte birer kapalı havza gibi görünmesine rağmen, gerçekte sularını yer altından denize ulaştırırlar. Sözgelimi, Eğirdir ve Kovada gölleri fazla sularını düdenlerle Aksu’ya ulaştırır. Beyşehir Gölü de aynı şekilde Manavgat çayına su verir. Antalya ile Burdur arasındaki Bucak ve Kestel gölleri de sularını düdenlerle Akdeniz’e gönderirler.

C) VAN KAPALI HAVZASI

Türkiye’nin büyük kapalı havzalarından biridir. Nemrut volkanik kütlesinden Iran sınırına kadar devam eder. Van kapalı havzasına dökülen başlıca akarsular; Ilıca, Bendimahi, Güzelsu (Hoşap) ve Karasu’dur

Van Gölü’nün doğusunda Erçek gölü kapalı havzası yer alır.


Leave A Reply