Ay Tutulmasında Ay Neden Kırmızı Olur? Kanlı Ay Nasıl Oluşur?

0
Advertisement

Tam bir ay tutulması sırasında, Ay genellikle kırmızı veya turuncu bir gölgeye döner. Peki neden ay tutulmasında ay kırmızı olur, açıklaması.

Ay’ın kendi ışığı yoktur – yüzeyi güneş ışığını yansıttığı için parlar. Tam bir ay tutulması sırasında Dünya, Güneş ile Ay arasında hareket eder ve Ay’ın ışık kaynağını keser. Bu olduğunda, Ay’ın yüzeyi tamamen karanlık olmak yerine kırmızımsı bir parıltıya bürünür.

Ay Tutulmasında Ay Neden Kırmızı Olur? Kanlı Ay Nasıl Oluşur?

Kaynak : pixabay.com

Tamamen tutulan bir Ay’ın kırmızı rengi, son yıllarda birçok insanı tam ay tutulmalarını Kanlı Aylar olarak adlandırmaya sevk etti.

Neden Kırmızı?

Ay’ın bütünlük sırasında kırmızımsı bir renk almasının nedeni, Rayleigh saçılması adı verilen bir olgudur. Rengarenk gün doğumlarına ve gün batımlarına neden olmaktan ve gökyüzünün mavi görünmesinden sorumlu olan aynı mekanizma.

Ay Tutulmasında Ay Neden Kırmızı Olur? Kanlı Ay Nasıl Oluşur?

Kaynak : pixabay.com

Renkli Güneş Işığı

Güneş ışığı insan gözüne beyaz görünse de aslında farklı renklerden oluşur. Bu renkler bir prizma veya bir gökkuşağı içinde görülebilir. Spektrumun kırmızı kısmına doğru olan renkler, daha kısa dalga boylarına ve daha yüksek frekanslara sahip olan spektrumun menekşe kısmına doğru renklere kıyasla daha uzun dalga boylarına ve daha düşük frekanslara sahiptir.

Ay Tutulmasında Ay Neden Kırmızı Olur? Kanlı Ay Nasıl Oluşur?

Kaynak : pixabay.com

Dünya atmosferi

Tamamen örtülmüş bir Ay’ın neden kırmızıya döndüğüne dair bulmacanın bir sonraki parçası Dünya’nın atmosferi. Gezegenimizi çevreleyen hava tabakası farklı gazlardan, su damlacıklarından ve toz parçacıklarından oluşur.

Advertisement

Dünya atmosferine giren güneş ışığı, ışığın dalga boylarından daha küçük olan parçacıklara çarptığında, farklı yönlere dağılır. Bununla birlikte, ışık spektrumundaki tüm renkler eşit olarak dağılmaz. Daha kısa dalga boylarına sahip renkler, özellikle mor ve mavi renkler, daha güçlü bir şekilde dağılır, bu nedenle bir ay tutulması sırasında Ay’ın yüzeyine çarpmadan önce güneş ışığından uzaklaştırılır. Kırmızı ve turuncu gibi daha uzun dalga boylarına sahip olanlar atmosferden geçerler. Bu kırmızı-turuncu ışık daha sonra Dünya’nın etrafında bükülür veya kırılır, Ay’ın yüzeyine çarpar ve ona tam ay tutulmalarının meşhur olduğu kırmızımsı-turuncu bir parıltı verir.

Ay Tutulmasında Ay Neden Kırmızı Olur? Kanlı Ay Nasıl Oluşur?

Kaynak : pixabay.com

Mavi Bant arayın

Deneyimli tutulma gözlemcileri, tam başlangıcında ve bütünlüğün bitiminden hemen önce gerçekten dikkatli bakarsanız, Ay’ın yüzünde açık mavi veya turkuaz bir bant görebileceğinizi söyleyecektir. Bunun nedeni, Dünya’nın Ozon katmanının kırmızı ışığı dağıtması ve aksi takdirde atmosferin diğer katmanları tarafından filtrelenen mavi ışığın bir kısmının geçmesine izin vermesidir.

Kırmızının Birçok Tonu

Ay, tutulma sırasındaki Dünya atmosferinin koşullarına bağlı olarak, tam bir ay tutulması sırasında farklı kırmızı, turuncu veya altın tonları alabilir. Toz partiküllerinin, su damlacıklarının, bulutların ve buğunun miktarı, kırmızının gölgesi üzerinde etkili olabilir. Atmosferdeki volkanik kül ve toz, bir tutulma sırasında Ay’ın kararmasına da neden olabilir.

Eğlenceli gerçek: Ay’dan tam bir ay tutulması görecek kadar şanslı olsaydınız, Dünya’nın etrafında kırmızı bir halka görürdünüz. Aslında, Dünya’daki o belirli anda meydana gelen tüm gün doğumlarını ve gün batımlarını göreceksiniz!


Leave A Reply