Tutumlu Olmak İçin Neler Yapmalıyız? Tutumlu Olmanın Yolları

0
Advertisement

Tutumlu olmak nedir ve nasıl tutumlu olunur? Tutumlu olmak için neler yapmalıyız? Maddeler halinde tutumlu olmanın beş yönü.

Tutumlu Olmak İçin Neler Yapmalıyız?

Kazandığı parayı gereksiz yere harcamayarak, bir kısmını artırabilen insanlara, tutumlu insanlar denir. Tutum, sadece parada olmaz. Zaman, mal, sağlık, enerji gibi değerlerde de tutumlu olmayı çok küçük yaşlarda ailemizden, daha sonra da okullarda öğretmenlerimizden öğreniriz. Tutumlu olalım, ama ihtiyaçlarımızdan kısıntı yapmayalım. Tutumlu insanlar hiçbir zaman sıkıntıya düşmezler ve başkalarına muhtaç olmazlar.

Şimdi, tutumlu olmanın beş yönü üzerinde duralım:

1— Parada tutumlu olmak:

Kazandığımız paranın tamamını gereksiz harcamalar yaparak, har vurup harman savurmak yerine gerektiği zaman harcamak ve zor günler için para biriktirmek demektir. Parada tutumlu olmak için ya kumbara almalı ya da bankada adımıza hesap açtırmalıyız. Küçük yaşlarda harçlıklarımızı biriktirerek tutumlu olmaya çalışmalıyız. Unutmamalıyız ki her çok azdan olur.

2— Malda tutumlu olmak:

Kullandığımız eşya ve giysileri düzenli ve temiz kullanırsak daha uzun süre dayanır, geç eskirler. Biz de çabuk çabuk eşya, giysi almak zorunda kalmayız. Ama eşyalarımızı düzensiz, pis kullanırsak, kısa zamanda eskiyeceğinden tekrar yenisini almak zorunda kalırız. Böylece paramız boşa gitmiş olur. Örneğin okulda defterlerimizin yapraklarını gereksiz yere koparırsak, defterimiz çabucak biter. O zaman da yeniden defter almak zorunda kalırız. Ama defterimizi ve diğer eşyalarımızı tutumlu kullanırsak, o paralarla başka ihtiyaçlarımızı da alabiliriz.

Advertisement

3 —Zamanda tutumlu olmak:

İnsanlar zamanlarını gerektiği gibi kullanıp değerlendirmelidir. Zamanını boşa geçirip, hiçbir iş yapmayan insanlar, tembel insanlardır. Bir toplumda insanların hiç çalışmadığını, bomboş oturduğunu düşünelim. O ülkede hayat nasıl devam eder? O ülke nasıl ilerleyebilir? Herkesin açlıktan ölmesi işten bile değildir. Kendi ailemize ve milli kalkınmamıza katkıda bulunmak için çalışma ve dinlenme zamanını çok iyi ayarlamalıyız. “Vakit nakittir” sözünü hiçbir zaman unutmamalıyız.

4— Sağlıkta tutumlu olmak:

Bazı insanlar sağlıklarını hiç korumadıkları için sık sık hastalanırlar. Ama insanlar için en önemli şey sağlıktır. Sağlıklı olmayan bir insan çalışamaz ve yurduna faydalı olamaz. Çalışmadıkları için kendilerini ve ailelerini geçindirecek parayı da kazanamazlar. Tüm ulus olarak sağlığımız ve beslenmemize gereken önemi vermeliyiz. “Her şeyin başı sağlıktır” atasözü bize her zaman doğru yolu göstermektedir.

5— Enerjide tutumlu olmak:

Günümüz toplumlarını ayakta tutan en büyük güçlerden biri de enerjidir. Oldukça güç koşullar altında elde edilen her türlü enerjiyi ve enerji harcayarak elde edilen ürünleri tutumlu kullanmalıyız. Dünyamızın enerji sorununun, üzerinde yaşayan insanların bu konuya önem verdikleri oranda azalacağını unutmayalım.

Tutumlu olmak demek, her şeyi yerli yerinde kullanmak demektir. Bir de cimrilik vardır ki, tutumluluğun tam tersidir. Cimri kişiler, elindeki paranın tamamını saklar, çok gerektiği zamanlarda bile harcamamak için elinden gelen tüm çabayı göstererek kendisini çeşitli sıkıntılara sokar. Bu bir hastalıktır, yakalanmamaya çaba gösterelim. Ayrıca bunun karşıtı olan müsrifliğin de bir hastalık olduğunu unutmayalım.


Leave A Reply