Soluk Mavi Nokta Kitap Özeti, Konusu Hakkında Bilgi, Carl Sagan

0
Advertisement

Carl Sagan’ın uzaydaki Dünyamızı anlatan Soluk Mavi Nokta isimli kitabının özeti, konusu. Soluk Mavi Nokta kitabının konusu, hakkında bilgi.

Soluk Mavi Nokta – Carl Sagan

Bilimi popülerleştiren astronom, kozmolog, astrofizikçi ve astrobiyolog Carl Sagan‘ın bu kitabı ‘Soluk Mavi Nokta‘ bizi bir uzay araştırma yolculuğuna çıkarıyor. Dünyamızı ciddi bir perspektife sokar ve bize, olayların büyük şemasında gerçekten o kadar önemli olmadığımızı gösterir.

‘Uzayda insanın geleceğine dair bir vizyon’

Soluk Mavi Nokta

Kitap Özeti

“Gezegenimiz, etrafını saran büyük kozmik karanlıkta yalnız bir nokta. Tüm bu enginlikte, karanlığımızda, bizi kendimizden kurtarmak için başka bir yerden yardım geleceğine dair hiçbir ipucu yok.”

1990’ların başlarında bir uzay aracı, Dünya’dan 3,7 milyar mil uzaktaki Dünya’nın fotoğrafını çekti. Işık hızında yolculuk yaparak bize ulaşması 5.5 saat sürdü. Bu görüntünün perspektifinden bakıldığında, ne insanlara, ne Dünya yüzeyinin yeniden yapılanmasına, ne makinelerimize, ne de kendimize dair hiçbir iz yok. Buradan, milliyetçilik takıntımızın hiçbir yerde kanıtı yok.

Advertisement

Resimler, dünya ölçeğinde gökbilimciler tarafından çok iyi bilinen şeyi gösteriyor. İnsanlar önemsizdir, karanlık ve yalnız bir kaya ve metal yığını üzerinde ince bir yaşam tabakasıdır. Bu noktadan bakınca o soluk mavi noktayı düşünün. O zaman kendinizi Tanrı’nın dünyayı o toz zerreciğinin içinde yaşayan 10 milyon canlı türünden biri olarak yarattığına ikna etmeye çalışın. Şimdi bir adım daha ileri gidin, her şeyin o türün, cinsiyetin, etnik veya dini altbölümün tek bir tonu için yapıldığını hayal edin.

Bu size olası gelmiyorsa, başka bir nokta seçin. Farklı bir akıllı yaşam biçiminin yaşadığını hayal edin. Tanrı’nın her şeyi kendi çıkarları için yarattığını düşünen bir yaşam biçimi. Onların iddiasını ne kadar ciddiye alırdınız?

Bundan 5 milyar yıl sonra, yandıktan veya güneş tarafından yutulduktan sonra başka dünyalar, yıldızlar ve galaksiler var olacak ve onlar Dünya hakkında hiçbir şey bilmeyecekler.

Bilim tarihindeki tartışmaların çoğunda, insanların en azından kısmen özel olduğu öne sürülür. Neredeyse her zaman varsayım, özel olduğumuzdur. Yakından incelendikten sonra – çoğu durumda – öyle olmadığımız ortaya çıkıyor.

Soluk Mavi Nokta

Büyük Altsınıflar

Biz insanlar bir zamanlar kendimizi evrenin merkezi olarak konumlandırdık. Ancak Galileo’nun teleskopu, bizimki gibi güneşin etrafında dönen başka dünyalar olduğunu ortaya çıkardı. Daha sonra güneşin galaksinin merkezi olduğunu varsaydık. Ancak 19. Yüzyıl gözlemsel astronomisi, güneşin Samanyolu adı verilen kendi kendine yerçekimi olan büyük bir yıldız topluluğu içinde yalnız bir yıldız olduğunu açıkça ortaya koydu.

Advertisement

Daha sonra Samanyolu’nun galaksinin merkezi olduğunu varsaydık. Bilim adamları daha sonra Samanyolu’nun yüz milyarlarca diğer galaksiden biri olduğunu buldular. Modern bilim, her adımda bir alçakgönüllülük dersi ile bilinmeyene bir yolculuk olmuştur. O kadar da özel değiliz, Soluk Mavi Nokta’yı mahvedersek, başka bir yerden yardım geleceğine dair bir işaret yok.

“Biz avcı ve toplayıcıydık. Sınır her yerdeydi. Biz sadece dünya, okyanus ve gökyüzü ile sınırlıydık. Açık yol hala usulca çağırıyor. O yüz bin milyonlarca dünyanın tımarhanesi olarak bizim küçük toprak küremiz. Kendi gezegenimizi bile düzene koyamayan bizler, rekabet ve nefretle yarılmış; uzaya mı çıkacağız?

En yakın diğer gezegen sistemlerine bile yerleşmeye hazır olduğumuzda, değişmiş olacağız. Pek çok neslin basit geçişi bizi değiştirmiş olacak; zorunluluk bizi değiştirmiş olacak. Biz… uyarlanabilir bir türüz. Alpha Centauri’ye ve yakındaki diğer yıldızlara ulaşan biz olmayacağız. Bize çok benzeyen bir tür olacak, ancak daha fazla güçlü yanımız ve daha az zayıf noktamız olacak; daha kendinden emin, ileri görüşlü, yetenekli ve ihtiyatlı.

Tüm başarısızlıklarımıza rağmen, sınırlamalarımıza ve yanılgılarımıza rağmen, biz insanlar büyüklük yeteneğine sahibiz. Zamanımızda hayal bile edilemeyen yeni harikaları başka bir nesilde yaratacağız. Göçebe türlerimiz, gelecek yüzyılın sonunda ve sonraki binyılda ne kadar uzağa gitmiş olacak?

Güneş sistemi ve ötesindeki birçok dünyaya güvenli bir şekilde yerleştirilmiş olan uzak torunlarımız, diğer yaşam ne olursa olsun, ortak mirasları, ana gezegenlerine saygıları ve evrendeki tüm insanların Dünya’dan geldikleri bilgisinde birleşecek. Gözlerini yukarı kaldırıp gökyüzündeki mavi noktayı bulmaya çalışacaklar. Tüm potansiyelimizin bir zamanlar ne kadar savunmasız olduğuna, bebekliğimizin ne kadar tehlikeli olduğuna, başlangıçlarımızın ne kadar mütevazi olduğuna, yolumuzu bulmadan önce ne kadar çok nehir geçmek zorunda kaldığımıza hayret edecekler.


Leave A Reply