Uzayda Ses Duyulur Mu? Uzayda Ses Yayılır Mı? Neden Açıklaması

0
Advertisement

Uzayda insanlar ses duyabilir mi? Uzayda sesin yayılması mümkün müdür? Nasıl yayılır, yayılmazsa neden yayılmaz? Uzaydaki ses dalgaları hakkında bilgi.

Uzayda sesler duymak mümkün mü? Kısa cevap “Hayır“. Yine de, çoğunlukla bilim kurgu filmlerinde ve TV şovlarında kullanılan ses efektleri nedeniyle, uzayda ses ile ilgili yanlış anlaşılmalar devam ediyor. Uzay gemisini veya uzaydaki Millennium Falcon’u kaç kez “duyduk”? Fizik yasaları bunun gerçekleşemeyeceğini açıklar.

Uzay

Kaynak: pixabay.com

Artı, bu sadece TV veya filmlerde olan bir sorun değil. Örneğin, gezegenlerin ses çıkardığına dair yanlış fikirler de var. Gerçekte olan, atmosferlerindeki (veya halkalarındaki) belirli işlemlerin hassas aletler tarafından alınabilecek emisyonları göndermesidir. Onları anlamak için, bilim adamları emisyonları alır ve ne olduklarını analiz etmeye çalışabilmeleri için “duyabileceğimiz” bir şey yaratmak için onları “heterodinle” (yani işler). Ancak, gezegenlerin kendileri ses çıkarmıyorlar.

Sesin Fiziği

Sesin fiziğini anlamakta fayda vardır. Ses havada dalgalar halinde dolaşır. Örneğin konuştuğumuzda, ses tellerimizin titreşimi etraflarındaki havayı sıkıştırır. Basınçlı hava, etrafındaki havayı hareket ettirir, bu da ses dalgalarını taşır. Sonunda, bu kompresyonlar, beyni bu aktiviteyi ses olarak yorumlayan bir dinleyicinin kulaklarına ulaşır. Kompresyonlar yüksek frekanslı ve hızlı hareket ediyorsa, kulaklar tarafından alınan sinyal beyin tarafından bir düdük veya bir çığlık olarak yorumlanır. Daha düşük frekanslıysa ve daha yavaş hareket ederse, beyin bunu bir davul veya bir patlama veya düşük bir ses olarak yorumlar.

Hatırlamanız gereken önemli nokta: sıkıştırılacak hiçbir şey olmadan, ses dalgaları iletilemez. Ve tahmin edin ne olur? Uzayda ses dalgalarını ileten bir şey yoktur. Ses dalgalarının hareket etme ve gaz ve toz bulutlarını sıkıştırma olasılığı vardır, ancak bu sesi duyamayız. Kulaklarımızın algılaması için çok düşük veya çok yüksek olurdu. Tabii ki, bir kimse boşluğa karşı herhangi bir koruma olmadan uzayda olsaydı, herhangi bir ses dalgası duymak sorunları arasında en önemsizi olurdu.

Uzay ve Gezegenler

Kaynak : pixabay.com

Işık

Işık dalgaları (radyo dalgaları olmayan) farklıdır. Yayılmak için bir ortamın varlığına ihtiyaç duymazlar. Böylece ışık engelsiz alan boşluktan geçebilir. Bu yüzden gezegenler, yıldızlar ve galaksiler gibi uzak nesneleri görebiliyoruz. Ancak, çıkarabilecekleri sesleri duyamıyoruz.

Advertisement

Problar Gezegenlerden Ses Almıyor mu?

Bu biraz aldatıcı. NASA, 90’lı yılların başlarında, beş ciltlik bir dizi uzay sesi çıkardı. Ne yazık ki, seslerin tam olarak nasıl yapıldığı konusunda çok spesifik değillerdi. Görünen o ki kayıtlar aslında bu gezegenlerden gelen ses değildi. Alınan, yüklü parçacıkların gezegenlerin manyetosferlerindeki etkileşimleridir; sıkışmış radyo dalgaları ve diğer elektromanyetik karmaşa. Gökbilimciler daha sonra bu ölçümleri alıp seslere dönüştürdüler. Radyonun, radyo istasyonlarından (uzun dalga boyu ışık dalgaları olan) radyo dalgalarını yakalama ve bu sinyalleri sese dönüştürme yöntemine benzer.

Apollo Astronotları Neden Ayın Etrafında Ses Duyduklarını Bildiriyor?

Bu gerçekten garip. Apollo moon görevlerinin NASA transkriptlerine göre, astronotların birçoğu Ay’ın etrafında dönerken “müzik” duyduğunu bildirdi. Duyduklarının, ay modülü ile komut modülleri arasında tamamen tahmin edilebilir radyo frekansı paraziti olduğu ortaya çıktı.

Filmlerin Uzayları Neden Ses Yapıyor?

Kimsenin uzay boşluğunda sesleri fiziksel olarak duyamayacağını bildiğimiz için, TV ve filmlerde ses efektleri için en iyi açıklama şudur: eğer üreticiler roketlerin ve uzay araçlarının sesini vermezse, film müziği sıkıcı kalır. Ve bu uzayda ses olduğu anlamına gelmez. Bunun anlamı, sahnelere küçük bir drama vermek için seslerin eklenmesi. İnsanlar gerçekte gerçekleşmediğini anladıkları sürece bu gayet iyi.


Leave A Reply