U Nu Kimdir?

0
Advertisement

U Nu Kimdir ve ne yapmıştır? U Nu hayatı, biyografisi, yaptıkları, siyasi kariyeri hakkında bilgi.

U Nu

U Nu; eskiden Thakin Nu (d. 25 Mayıs 1907, Wakema, Birmanya [bugün Myanmar] – ö. 14 Şubat 1995), Birmanya bağımsızlık mücadelesinin önderi ve Birmanya Birliği başkanıdır (1948-58,1960-62).

Rangoon Universitesi’nden 1929’da mezun oldu. Bir süre Pantanaw’daki lisenin müdürlüğünü yaptıktan sonra 1934’te üniversiteye dönerek hukuk öğrenimine başladı. Rangoon Öğrenci Birliği’nin başkanı olarak öğrenci hareketlerine katıldı. Gençlik önderlerinden Aung San’la birlikte 1936’da üniversiteden atılmasını protesto eden ve İngiliz sömürge yönetimiyle çatışan öğrencilerin boykot eylemiyle ülke çapında adını duyurdu. Ertesi yıl Dobama Asiayone’ye (Biz Burmalılar Derneği) katıldı ve bağımsızlık mücadelesinde önemli bir rol oynadı. Ayaklanma suçundan 1940’ta hapse atıldı. Japon işgalinden sonra serbest bırakılınca, 1943’te Japon yanlısı Ba Maw hükümetinde dışişleri bakanlığı yaptı. Ama çok geçmeden Japonların baskıcı tutumu karşısında düş kırıklığına uğradı.

Aung San’ın 1947’de öldürülmesinden sonra Antifaşist Halkın Özgürlüğü Birliği’ nin başkanlığını üstlenen U Nu, Ocak 1948’de bağımsızlığın ilan edilmesiyle ilk başbakan oldu ve kısa bir kesinti (1956-57) dışında 10 yıl bu görevde kaldı. Pyidawtha (Refah) adını verdiği program çerçevesinde köylüleri topraklandırma ve halkın yaşam düzeyini yükseltme çabaları, savaşın yol açtığı geniş çaplı yıkım ve pirinç ihracatındaki düşüş nedeniyle başarıya ulaşamadı. Komünistlerle azınlıkların ayaklanmaları, ekonomik durgunluk ve yönetimdeki aksaklıklar karşısında 1958’de istifa ederek iktidarı General Ne Win başkanlığındaki geçici hükümete bıraktı. Parlamenter yönetimin yeniden kurulduğu 1960’ta ikinci kez başbakanlığa getirildi. Mart 1962’de Ne Win’in düzenlediği darbeyle devrilerek hapse atıldı. Hapisten çıktıktan sonra 1969’da yurtdışına çıkarak bir direniş hareketi örgütlemeye çalıştı. Bir sonuç alamayınca Hindistan’a yerleşti. Ne Win’in çağrısı üzerine 1980’de Birmanya’ya döndü. Temmuz 1980’de Rangoon’a (Yangon) giderek Budacı keşiş oldu.

Advertisement

Leave A Reply