Üç Adım Atlama Nedir? Özellikleri Kuralları Teknikleri Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Atletizmde üç adım atlama nedir, nasıl yapılır? Üç adım atlama teknikleri, kuralları nelerdir? Üç adım atlama hakkında bilgi.

üç adım atlama

ÜÇ ADIM ATLAMA

Üç adım atlama; sıçrama, adım atma ve atlama biçimindeki üç ayrı kesintisiz hareketin ardı ardına yapılarak en uzak mesafeye ulaşmaya dayalı pist ve alan sporudur. Üç adım atlama çocukların seksek oyununa çok benzer. 1896’dan beri olimpiyatlarda yer almakta olup ilk oyunlarda iki sıçrama, sonraları tek sıçrama biçimini almıştır.

Çağdaş üç adım atlamada hız mesafesi uzun atlamada olduğu gibi 45 metredir. Burada da atletler uzun atlamada olduğu gibi atlayıştan önce süratli koşu ayak ve baldırları kuvvetlendirici egzersiz ve jimnastik hareketleri yaparlar, koşuya tam anlamıyla ısındıktan sonra başlarlar. Üç adım atlamacı gücünü korumak ve hareketin tamamına eşit olarak dağıtmak için tek adım atlamacıdan daha alçak sıçramalar yapmalıdır. Güç ve denge, rüzgâra karşı durmak için en gerekli şeylerdir.

Atlama sahası olarak kullanılan atlama havuzu ve atlama tahtası, uzun atlamadakinin aynısıdır. Yalnız üç adım atlamada, atlama havuzu ile atlama tahtasının arası en az 11 metredir.

Günümüzde üç adım atlamalarda, süratle atlayan ve sıçrama kuvvetine sahip olanların kullandığı De Silva tekniği ile az süratli olanlar tarafından kullanılan Orta Doğu tekniği tercih edilir.

Advertisement

Tek adımın aksine, üç adım atlamada sıçramadan önceki sürat fazla önemli değildir. Sıçrama; hızlı ve koşu yönünde olup tek adımdan daha alçak olmalıdır. Yarışmacı ilk adımda tek ayağı üzerinde havalanmalı ve aynı ayağının üzerine inmelidir. Bunu yerde atılan ikinci uzun bir sıçrama izler. Adım için diğer ayağının üzerine düşmelidir. Bu süre içinde (sekme ve adım) yarışmacı koşu alanındadır. Üçüncü ve son atlamayı yapıp iki ayağıyla havuza düşer. Üç adım atlamalarda da atletlerin altışar hakları vardır. Altı atlayış sonunda en iyi dereceyi yapan atlet birinci olur. Atletler, atlayış sırasında yanlış ayağıyla kasten yere dokunursa atlayış geçersiz olur. Diğer kurallar uzun atlamadakilere benzer.


Leave A Reply