Ülser Nedir? Nasıl Bir Hastalıktır? Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır?

0
Advertisement

Ülser nedir, nasıl bir hastalıktır? Ülserin belirtileri nelerdir, ülser tedavisi hakkında bilgi.Ülserin tedavisi var mıdır? Temel bilgiler.

Ülser; bir epitel doku yüzeyindeki deri ya da mukoza altı dokuları açıkta bırakan kronik yaradır. Ülser çeşitli faktörlerin bir araya gelmesiyle oluşur. Bu faktörler arasında dolaşım ya da boşaltım yetersizliği, ısı değişiklikleri, kimyasal maddeler, enfeksiyon, kötü huylu urlar ve sinir sistemi hastalıkları sayılabilir.

Ülser

Kaynak: pixabay.com

Birçok ülser çeşidi varsa da, ülser dendiğinde halk arasında ilk akla gelen sindirim sistemi ülserleridir. Sindirim kanalı içinde gelişen başlıca ülserler, mide ve onikiparmak bağırsağı ülserlerdir. Midenin salgıladığı klorhidrik asit ile pepsin, proteinleri parçalanma ve onları belli bir düzeyde sindirme etkisine sahiptir. Salgılanan bu maddeler sindirim kanalı duvarlarında peptik ülser adı verilen yaralara yol açabilirler.

Peptik Ülser

Peptik Ülser

Sindirim kanalı boyunca gelişen ülserde, mideden salgılanan asit ve pepsin, kanalın iç yüzünü örten mukoza tabakasındaki hücreleri öldürür. Bir bakıma onları sindirir ve bu bölgede krater biçiminde bir çukur, yani bir yara oluşur. Tedavi edilmezse bu yara giderek derinleşebilir, hatta sindirim kanalı duvarını bile delebilir. Peptik ülserler kendiliğinden iyileşebileceği gibi, daha da ağırlaşıp delinmelere bile yol açabilir. Midedeki peptik ülserlerin yalan zamanlara kadar kansere dönüşebileceği ileriye sürülürken günümüzde bu düşünce ortadan kalkmıştır. Mide ülserleri daha çok antrom adı verilen bir bölgede ortaya çıkarlar. Genellikle de belirti vermeksizin sinsice gelişirler.

Belirtileri:

Mide ülserinin başlıca belirtisi ağrıdır. Genellikle yemeklerden 45-60 dakika sonra ortaya çıkar. Ağrı sırasında yiyecek yenmesi ağrıyı arttırır. Ağrı, yanma, kramp biçiminde belirir ve karın ön duvarının üst bölümünde, ortada ya da sağdadır. Mide ağrısı, onikiparmak bağırsağı ülserinin ağrısına oranla daha yaygın bir alanı kaplar. Aşın soğuk ya da sıcak yemek ve sıvıları alınması, hızlı yemek mide ağrısını çoğaltır. Alkollü içkiler de ağrıyı körükler.

Tedavisi:

Mide ülserinin tedavisinde kullanılan çok değişik klasik ilaçlar vardır. Ancak ilaç tedavisinin yanı sıra çeşitli önlemler de almak gerekir. Öncelikle mide tümüyle boş bırakılmamalı, sık ve az yemek yenmelidir. Kızarmış baharatlı yiyecekler, alkol ve sigaradan uzak durulmalıdır. Klasik ülser tedavisi 2-3 hafta içinde iyileşir. Ancak iyileşmeyen vakalarda cerrahi girişim gerekebilir. Delinme ve kanama varsa cerrahi tedavi gerekliliği ortaya çıkar. Cerrahi tedavinin de çeşitli yöntemleri vardır. Midenin bir bölümünün çıkarıldığı ameliyatlar sonrasında hastaların bazılarında kansızlık ortaya çıkabilmektedir. Son yıllarda bulunan bir bakterinin ülsere yol açtığı saptanmıştır. Tedavisi antibiyotiklerle yapılmaktadır.

Advertisement

Sağlık Uyarı


Leave A Reply