Ultraviyole Işığın Zararları İnsan Vücudu Üzerinde Etkileri Nelerdir?

0
Advertisement

Ultraviyole ışığın, Güneş’ten gelen radyasyonun insan vücudu üzerindeki etkileri nelerdir? Ultraviyole Işığın zararları nelerdir, hakkında bilgi.

Ultraviyole ışık (UV), insan gözüyle görülemeyen elektromanyetik radyasyondur. Güneş, UV radyasyonunun doğal kaynağıdır. Ozon tabakası zararlı ultraviyole radyasyonu emer ve dünyanın yüzeyini maruz kalmaya karşı korur. Ozon tabakası kloroflorokarbonlar (CFC’ler) gibi bazı kimyasalların varlığı nedeniyle azalıyor, bu da daha yüksek seviyelerde UV radyasyonunun Dünya yüzeyine ulaşacağı anlamına geliyor. Diğer kaynaklar arasında halojen ışıkları, flüoresan ve akkor kaynaklar ve bazı lazer türleri bulunur. UV radyasyonuna aşırı maruz kalma cilt kanserine, göz hasarına ve bağışıklık sisteminin baskılanmasına neden olabilir.

Cilt Üzerindeki Etkisi

Kanada İş Sağlığı ve Güvenliği Merkezi’ne göre UV-B (UV spektrumunun bir bölümü) cilt yanıklarına, eritmaya (cildin kızarmasına) ve cildin koyulaşmasına neden olur. UV-A (UV spektrumunun başka bir bölümü) cildin koyulaşmasına neden olur. Güneşe uzun süre maruz kalmak cildin erken yaşlanmasına neden olur.

Cilt kanseri

NASA’ya göre deri karsinomlarının yüzde doksanı UV-B maruziyetine bağlanıyor. Güneş’ten UV ışınlarına aşırı maruz kalma üç tip cilt kanserine neden olabilir: bazal hücreli karsinom, yassı hücreli karsinom ve malign melanom. Malign melanom cilt kanserinin en tehlikeli şeklidir. Bu, erken aşamalarda tedavi edilmezse ölümcül olabilir. Bazal hücreli karsinomlar yüz, boyun veya ellerin güneşe sürekli maruz kalmasından gelişir. Bu nadiren ölüme neden olur ve vücudun diğer bölgelerine yayılmaz.

cilt

Göze Etkisi

Gözler UV radyasyonuna karşı çok hassastır. Bunun nedeni, korneanın yüksek dozlarda UV ışığı emmesidir. Bu, görüşün geçici olarak bulanıklaşmasına neden olabilir – kar körlüğü olarak bilinen bir durum. UV radyasyonuna maruz kalmanın kronik etkileri arasında kornea hasarı, katarakt ve maküler dejenerasyon bulunur. Bu koşullar nihayetinde körlüğe yol açabilir. Melanom (cilt kanseri formu) insan gözünde de gelişebilir.

Advertisement

Bağışıklık Sistemini Baskılaması

Ultraviyole radyasyona aşırı maruz kalma bağışıklık sistemini zayıflatabilir. UV radyasyonu derideki ve insan vücudunun geri kalanındaki bağışıklık sistemini zayıflatır. Bu, tümörü baskılamayan bir immünosupresyon durumuna neden olur.

plankton

Kaynak: pixabay.com

Deniz Yaşamına Etkisi

NASA’ya göre UV-B ışığı, okyanus suyunun ilk 2 metresinde bulunan deniz planktonunu etkileyebilir. Zararlı UV ışınları, fitoplanktonun büyüme oranında yüzde 6 ila yüzde 12 oranında azalmaya neden olur. UV’ye maruz kalma da üreme oranını azaltır.


Leave A Reply