Uluslararası Biyolojik Çeşitlilik Günü Nedir? Önemi

0
Advertisement

Uluslararası Biyolojik Çeşitlilik Günü nedir, ne amaçla ve ne zaman kutlanır? Uluslararası Biyolojik Çeşitlilik Gününün teması ve önemi hakkında bilgi.

Uluslararası Biyolojik Çeşitlilik Günü Nedir? Önemi

Birleşmiş Milletler, 22 Mayıs’ı biyoçeşitlilik meseleleri hakkındaki anlayışı ve farkındalığı arttırmak için “Uluslararası Biyolojik Çeşitlilik Günü” olarak ilan etti. 2019 yılının teması “Biyoçeşitliliğimiz, Yemeğimiz, Sağlığımız” olacaktır. Tema, gıda sistemimizin, beslenme ve sağlığın biyoçeşitlilik ve sağlıklı ekosistemlere bağımlılığı konusundaki farkındalığı yaygınlaştırmayı amaçlamaktadır.

Uluslararası Biyolojik Çeşitlilik Günü

Tarihçesi:

1992’de devlet ve hükümet liderleri, Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Konferansında “Dünya Zirvesi” olarak da bilinen bir strateji üzerinde anlaştılar. Sürdürülebilir kalkınma, dünyanın her yerindeki insanların ihtiyaçlarını karşılama ve gezegenin gelecek nesiller için sağlıklı ve yaşanabilir kalmasını sağlama yoludur. Dünya Zirvesi sırasında ulaşılan en önemli anlaşmalardan biri Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi idi.

Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi 29 Aralık 1993 tarihinde yürürlüğe girdi ve bu tarihin her yıldönümü Uluslararası Biyolojik Çeşitlilik Günü olarak belirlendi. 2001’den itibaren, bu kutlamanın tarihi Aralık ayı sonundaki tatil sayısı nedeniyle 22 Mayıs’a taşındı. 1992’de bu tarihte, Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi’nin metni, Nairobi, Kenya’daki bir konferansta Birleşmiş Milletlerde kabul edildi.

Her yıl, Uluslararası Biyolojik Çeşitlilik Günü belirli bir temaya odaklanmaktadır. Son zamanlardaki temalar: Biyoçeşitlilik ve Yoksullukla Mücadele (2003); Biyoçeşitlilik: Herkes İçin Yiyecek, Su ve Sağlık (2004); Biyoçeşitlilik: Değişen Dünyamız için Hayat Sigortası (2005); Kuru Alanlarda Biyoçeşitliliği Koruma (2006); ve Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği (2007); ve Biyoçeşitlilik ve Tarım (2008).

Advertisement

Semboller

Uluslararası Biyolojik Çeşitlilik Günü, Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesine dikkat çekmek için bir dizi faaliyetin bir parçasıdır. Bu konvansiyonun sembolü üç yeşil yapraklı bir dal veya dalın stilize bir görüntüsüdür. Arka plana bağlı olarak, yapraklar sadece ana hatlar veya yeşil bloklar olabilir. Her yıl temayı yansıtmak için bir sanat eseri görevlendirilir. Eserin detayları, Uluslararası Biyolojik Çeşitlilik Günü’nün farklı yönleri için semboller olarak kullanılmaktadır.

Uluslararası Biyolojik Çeşitlilik Günü Neden Önemli?

Ekosistem verimliliğini arttırır

Farklı ekosistemlerde yaşayan çok sayıda hayvan olduğunda, hepimiz daha iyi, daha çeşitli bir dünyada yaşarız. Biyolojik çeşitlilik, tüm dünyadaki insanları besleyen ve aynı zamanda doğal sürdürülebilirliğin var olmasına izin veren birçok farklı türde ürünün büyümesini sağlar. Ek olarak, birçok farklı tür ekosisteminin gelişmesine izin verilirse, gezegenin bir bütün olarak doğal afetlerden kurtarılması daha kolay hale gelir.

İnsanları canlı tutar.

Dünyada ne kadar farklı türlerde bitki ve hayvanlar yaşarsa, insanlar için bir tür olarak hayatta kalmak o kadar kolay olur. Kendimizi birkaç çeşit mahsul ve hayvancılıkla sınırlamak yerine (insanların yaşayabileceği yerleri sınırlar), biyolojik çeşitliliği teşvik etmek insanlığın tüm gezegenin her yerinde büyüdüğü anlamına gelir.

Biz bu gezegendeki baskın türüz

Advertisement

İnsanların hayatta kalması önemli olsa da, insanların herhangi bir canlı yaratığın gezegenimiz üzerindeki varlığı yönünde en büyük etkiye sahip olduğunu göz önünde bulundurmalıyız. Büyümeyi ve çeşitliliği teşvik edersek, pozitif değişim için bir güç olabiliriz. Dünyayı değiştirecek en büyük güce insanlar sahip olduğu için, bu gücü sorumlu bir şekilde kullanmaları gerekir.


Leave A Reply