Umman Nerededir? Özellikleri, Konumu, İklimi, Ekonomisi, Tarihi Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Ülkeler Rehberi Umman – Umman ile ilgili bilgi, başkenti, ekonomisi, tarihi, bayrağı, komşuları, coğrafi konumu hakkında bilgi

umman bayrağı

Kaynak: pixabay.com

UMMAN;

  • Yüzölçümü: 212.457 km2.
  • Başkenti: Maskat.
  • Dil: Arapça (resmi).
  • Din: Müslüman (% 70 İbadije, % 25 Sünni), % 5 Hindu.
  • Para birimi: 1 Umman riyali= 1.000 beyza.
  • Başlıca kentleri: Nevza, Suhar, Sur.

Güney Asya’da devlettir. Arap Yarımadası’nın güneydoğu köşesinde; kuzeyden Umman Körfezi, doğu ve güneyden Hint Okyanusu, kuzeybatıdan Birleşik Arap Emirlikleri, batıdan Suudi Arabistan, güneybatıdan Yemen Cumhuriyeti ile çevrilidir. Kuzeyde Musendem Yarımadası, kıtadan, Birleşik Arap Emirlikleri ile ayrılır. Kuria Muria Adaları ile Umman sınırlan içindedir. Ülkenin, Umman Körfezi ve Hint Okyanusu kıyılarının uzunluğu 1.600 km’dir.

Yüzey Şekilleri;

Kuzeyde, yüksekliği 3.000 m’yi aşan, kuzeybatı-güneydoğu doğrultulu Ahdar Dağları derin vadilerle yanlıdır. Dağların en yüksek noktası, Şam Doruğu’dur (3.028 m), Ahdarlar’ın kuzey eteklerinde, Umman Körfezi kıyılarında verimli Batna Ovası uzanır. Batıda iç kesimler, kumlu ve çorak bir çölle kaplıdır. Orta bölümde Rubulhali Çölü’nde son bulan yaylanın deniz düzeyinden ortalama yükseltisi 300 m’dir. Güneybatıda Dofar Bölgesi’nin düzlük kıyıları dışında, kıyılar sarp, koylarla kaplıdır.

Umman Denizi

UMMAN DENİZİ, Hint Okyanusu’na bağlı deniz. Yüzölçümü 3.589.100 km2, su hacmi 10.550.000 km3, ortalama derinliği 2.734 m, en derin noktası 3.858 m.

Yüzölçümü ve su hacmi açısından, Hint Okyanusu’na bağlı denizlerin en büyüğüdür. Doğudan Hindistan, kuzeyden Pakistan, batıdan Arap Yarımadası ve Somali ile çevrilidir. Kuzey Umman, Güneydoğu Arap Yarımadası ve Güneydoğu İran kıyısı arasında uzanan kolu Umman Körfezi (547 km uzunluğunda, 370 km genişliğinde) ile Hürmüz Boğazı, Basra (İran) Körfezi’ne; Hint Okyanusu’nun kolu Aden Körfezi (885 km uzunluğunda, 322 km genişliğinde) ile Babülmendep Boğazı ile Kızıldeniz’e bağlanır.

umman

Kaynak: pixabay.com

İklim;

Ülkede, genelde çöl iklimi egemendir. Çok sıcak geçen yaz mevsimlerinde sıcaklık 47°C’ye, nem oram % 85’e yükselir. Buna karşın, aralık-mart döneminde sıcaklık, 16-32°C, arasında değişir. Ortalama sıcaklık 21°-43°C, yıllık ortalama yağış tutan 100 mm’dir. İç kesimde dağlarda yağış oranı biraz daha yüksektir. Güneybatıda Dofar, Umman’ın ve Arap Yarımadası’nın, yazın esen muson rüzgârlarıyla yağış alan tek bölgesidir. Rubülhali Çölü ise hiç yağış almaz.

Advertisement

Bitki Örtüsü ve Hayvanlar;

Seyrek, görülen siyah kirpi, yalnız Umman’da yaşayan sık tüylü ceylana benzer bir keçi türü (arapceylanı), çöl tilkisi, denizkaplumbağası başlıca hayvanlardır. Çöllerde makiler, dikenli çalılar, vahalarda hurma ağaçları, akasyalar göze çarpar.

Ekonomi;

Tarım; Sınırlı tarım alanlarının büyük bölümü Batna Ovası’ndadır. Vahalarda yetiştirilen en önemli ürün hurmadır. Muz, mango, hindistancevizi, kavun, karpuz, buğday, yonca, hintkirazı, ıhlamur, başlıca ürünlerdir. Ancak hurma, hindistancevizi, ıhlamur dışında, üretim yerel tüketime dönüktür.

Hayvancılık: Hayvancılık (koyun, keçi, deve, sığır) dağlık alanlarda yaygındır. Balıkçılık, petrolden sonra ekonomiye ikinci büyük katkıyı sağlayan sektördür.

Doğal Kaynaklar: En önemli doğal kaynak petroldür. Varlığı saptanmış 3 milyar varil rezerv dışında yeni kuyuların açılması için çalışmalar yapılmaktadır. Yıllık üretim, dünya fiyatlarına ve isteme göre, 15-30 milyon ton arasında değişir. Doğalgaz (yılda 3 milyar m3), az miktarda bakır, kromit, öteki başlıca kaynaklardır.

umman

Kaynak: pixabay.com

Tarihi

Ülke, Mısır Valisi Amr ibn-ül As döneminde İslâmlığı benimsedi. Zamanla Ummanlılar halifeliğin belirli bir soydan olan kişilere geçmesine karşı çıkan İbadilik mezhebini benimsediler ve 8. yüzyılda kendi bağımsız imamlıklarını kurdular. Umman kıyıları 1508-1648 arasında Portekizlilerin denetiminde kaldı. Portekizliler 1650′ de İmam Nasır İbni Mürşed tarafından Umman’dan çıkarıldılar 18. yüzyılda Yaariba Hanedanı’nın egemenliği sırasında güçlenen Ummanlılar, 1730’da, Portekizlilerin Doğu Afrika’da bulunan Mombasa ve Zanzibar gibi sömürgelerini ellerine geçirdiler. 1740’lardaki iç savaşların sonunda Umman’ da, Ahmet ibni Said sultan seçildi. 1749’dan günümüze kadar Umman’ı Said’in hanedanından gelenler yönetti. Said ibni Sultan döneminde (1804-1856), Zanzi-bar, Umman’ın en önemli denizaşırı toprağı oldu. 1891’de, İngiltere ile Maskat ve Umman arasında (1970’e kadar resmi adı buydu; aynı yıl Maskat adı bırakıldı) yapılan bir anlaşmayla, İngiltere ile Umman arasında doğan özel ilişki, Umman’ın 1971’de BM’ye katılmasına ve tam bağımsız bir ülke olarak tanınmasına kadar sürdü. 1950 başlarında iç savaş başladı. Savaş 1975’te İran’ın yardımıyla Umman yönetimi lehine sonuçlandı.

1967’de, petrol üretilmeye başlandı. Temmuz 1970’te Sultan Said, oğlu Kabus ibni Said tarafından devrildi. Kabus döneminde, köklü sosyal ve ekonomik reformlar gerçekleştirildi. Haziran 1980′ de Umman ile ABD arasında bir antlaşma imzalandı. ABD, Umman’a yapacağı askeri ve ekonomik yardıma karşılık, ülkenin liman ve havaalanlarından yararlanma hakkı elde etti. İran-Irak Savaşı’nda yansız bir politika izleyen Umman, Körfez Savaşı’nda (17 Ocak-28 Şubat 1991), Müttefikler’in yanında yer aldı. Umman üslerinden kalkan ABD uçakları, Irak’ı yoğun biçimde bombaladı.

Advertisement


Leave A Reply