Bebeğin Göbeğinden Kan Gelmesi Ne Demek ?

0
Advertisement

Bebeğin göbeğinden kan gelmesi ne anlama gelir? Tehlikeli midir? Yeni doğanın göbek bağı bakımı nasıl yapılmalıdır? Dikkat edilmesi gerekenler

Yeni doğan bebeklerin sıklıkla yaşadığı ve anne-babaların en çok korktuğu durumlardan biri olan göbek kanaması, göbek bağıyla ilgili sorunlardan kaynaklanmaktadır. Doğumdan önce anne karnında anneyle bebeği arasında deyimi yerindeyse yaşam sağlayıcı bir kordon olarak görev yapan göbek bağı, doğumdan sonra uzmanların kontrolünde kesilerek en fazla 3 haftalık bir süreçte düşmesi için sabitlenmektedir. Ancak bazı durumlarda bu göbek bağı bebeğe zarar verecek boyutlara ulaşmaktadır. Hatta bazı göbek kanaması problemleri yaşayan bebeklerin gelişim süreçleri tamamen durarak ölüme varabilecek sonuçlar doğabiliyor.

göbek bağı bakımı

İşte bu tip durumlarda karşılaşılabilecek olaylar ve yapılması gerekenler ise şu şekilde;
Göbek bağı her daim temiz ve kuru formda olmalı :

Göbek bağı doğumdan sonra yaklaşık 2 santimlik bir boyutta kalacak şekilde kesilmektedir. Bu kesim sırasında bebeğiniz hiç bir acı ya da ağrı hissetmez çünkü göbek bağında herhangi bir sinir bulunmamaktadır. Doktorunuzun verdiği göbek bağının düşeceği tarihe kadar her gün yaptığınız bakım sonrasında mutlaka göbek bağını kirlerden arınmış ve kuru bir şekilde bırakmaya özen gösterin. Çünkü eğer buna dikkat ederseniz göbek bağı zaman geçtikçe sulu formundan katı forma geçerek kahverengileştikten sonra düşmektedir.

Göbek Bağı

Göbek bağı her gün temizlenmeli :

Özellikle doğum sonrası herhangi bir yara ya da açık duran bir formdan mikrop kapma riski çok yüksek olan bebekler için göbek bağı da büyük tehlike oluşturmaktadır. Göbek bağının temiz tutulmaması, temizlenirken herhangi bir iltihap oluşup oluşmadığına dikkat edilmemesi bebeğin ciddi sağlık problemleri oluşmasına yol açabilir. Bu yüzden göbek bağı bölgesi, her gün hastaneden taburcu olmadan önce ailelere verilen göbek bağı pansuman suyuyla temizlenmeli, temizlik esnasında oldukça hassas davranılarak göbek bağına takılan mandalın herhangi bir kanamaya yol açmaması sağlanmalı, mandalın sadece üst tarafına değil alt tarafına da mutlaka pansuman ve temizlik yapılarak olası enfeksiyon ve iltihap durumlarının önüne geçilmelidir. Çünkü sadece üst kısmına pansuman yapılan göbek bağlarının normal süreçten daha geç düştüğü ve daha geç düşen göbek bağlarının bebek için sağlıksal risk oluşturduğu unutulmamalıdır.

Advertisement
Bez bağlanırken ve banyo yaptırılırken dikkatli olunmalı :

Göbek bağına yapılan pansumanların dışında bebeğin göbeğine herhangi bir madde, ilaç, sıvı vs. sürülmemelidir. Pansumandan sonra bebeğin bezinin sık sık değiştirilmesi, nemlenen bezin bir şekilde göbek bağıyla temasa geçmesinin engellenmesi. Mümkünse bezin göbeğin aşağıda kalan modellerinden seçilip o şekilde bağlanması uygun olacaktır. Bunun dışında bebeğe banyo yaptırılırken de aynı hassasiyet gösterilmeli, eğer bebeğin göbek bağı hala düşmediyse bebeği sık sık değil haftada en fazla 2 ya da 3 kere yıkamak yeterli olacaktır. Yıkama esnasında da küvette değil bir sünger yardımıyla hafifçe vücudu ovalanarak yıkanması daha uygundur. Bu işlemin hemen ardından hafifçe vücudu kurulanmalı ve göbek bağı hemen temizlenmelidir.

Zamansız kopan göbek bağları sorun yaratır :

Bebeklerdeki göbek bağının düşmesi gereken zamandan önce düşmesi ya da düşmesi gereken zamandan sonra düşmesi bir takım sağlık problemleri yaratabilmektedir. Erken düştüğü taktirde enfeksiyon kapması ve bebeğin göbeğinden kan gelmesi durumları gözlenebilmektedir. Tam tersi durumlarda eğer göbek bağı hala düşmüyorsa da anatomik bozukluklar görülebilmektedir.

Bu konuda sıklıkla rastlanan bir diğer durum ise, göbek bağı yeteri kadar sertleşmeden düştüğünde, içeride “granülom” denilen pembe renkli bir kitle kalabilir. Bu granülom kitlesi, ya en geç 4 gün içerisinde kendiliğinden düşmekte ya da hala içerde kalmaya devam ederek bir takım enfeksiyonlanmalara sebep olabilmektedir. Eğer bebeğin göbek deliğinden iltihaba benzer akıntılar geliyorsa mutlaka bir doktor kontrolüne gidilmesi gerekmektedir.

Göbek bağı düştükten sonra devam eden kanama tehlikelidir :

Göbek bağı düşürülürken bazı bebeklerde az miktarlarda kanama görülebilir. Ancak bu kanamalar günler geçtikçe hala devam ediyorsa mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Eğer bu kanamalarla birlikte göbek deliğinden bir takım kötü kokular geliyor, yeşilimsi renkte sıvılar da akıyorsa muhtemelen iltihaplanma oluştuğu kanısına varılabilir.

Yeni doğmuş bebeğe mutlaka K vitamini takviyesi yapılmalıdır :

Her yeni doğan bebek, dünyaya metabolizmasında K vitamini eksikliğiyle gelmektedir. Bu yüzden mutlaka her yeni doğana K vitamini takviyesi verilen iğne yapılmalıdır. Bu K vitamini takviyesinin bu kadar gerekli olmasının nedeni, ilk 1 aylık süreçte göbek bağının sağlıklı bir şekilde düşürülmesini sağlamaktır. Aksi takdirde bebekte göbek kanaması sorunları meydana gelebilmektedir.

Sağlık Uyarı

Advertisement


Leave A Reply