Üsküdar’da Sabah Oldu Ne Demektir? Deyimin Anlamı ve Hikayesi

0
Advertisement

Üsküdar’da Sabah Oldu ne demek? Üsküdar’da Sabah Oldu deyiminin açıklaması, anlamı, ve hikayesi nasıldır, hakkında bilgi.

Üsküdar'da Sabah Oldu

Üsküdar’da Sabah Oldu Anlamı;

Bu deyim, “işe geç kalmak, fırsatları kaçırmak” gibi mânâlarda kullanılır. Bu deyim, bir işe geç kalmak, bir sözün anlamını geç kavramak, fırsatı kaçırmak, her şey zamanında yapılmalı anlamında söylenir.

Deyimin Hikayesi;

Üsküdar’daki sultan camilerinden Yeni Cami de denen Yeni Valide Cami ile Mihrimah Sultan Cami en gözde olanlardandır. Bu iki gözde camiin müezzinleri sabah ezanlarını karşı yakadaki yani Beşiktaş’taki müezzinlerden daha önce okurlarmış. Çünkü Üsküdar Beşiktaş’a göre daha doğuda olduğundan güneş daha erken doğar.

Gayeleri Yıldız Sarayı’ndaki padişaha seslerini duyurmak ve sultanın dikkatini çekerek saray müezzinliğine atanmakmış. Üsküdar’da sabah ezanları okunurken Beşiktaş’taki ahali ve esnaf uyanır, herkes çoluk çocuğunu, çırağını, kalfasını uyandırırmış.

Uykuya doymayıp mızmızlananlara: “Haydi, artık Üsküdar’da sabah oldu” derlermiş.

Advertisement

Üsküdar’daki Selatin (sultanların)camilerinin ikisi ön plânda olduğundan daima göze batar. Birincisi, Üsküdar iskele meydanındaki Yeni Camidir. İkincisi de, iskele karşısındaki Mihr’i Mah Sultan Camisi’dir.

Bu camilerin güzel ve gür sesli müezzinleri, sabah ezanlarını karşı yakadaki müezzinlerden her zaman daha önce okurlarmış.

Maksadları, Yıldız Sarayı’ndaki padişaha, sabahın bu sakin vaktinde seslerini duyurmak, dikkatini çekmek, eh birazcık ihsan görmek, belki de saraya müezzin atanmakmış.

Hatta bir vakitler, sultan II. Abdülhamit’e misafir gelerek Yıldız Sarayı’nda kalan Alman İmparatoru Wilhelm, bu kuvvetli ve güzel sesin, bir insan sesi olduğuna inanamamış.

Üsküdar’da sabah ezanları okunurken Beşiktaş’taki ahali ve esnaf uyanır, herkes çoluk çocuğunu, çırağını kalfasını, işçisini uyandırırmış.

Uykuya doyamayıp da, “Aman babacığım daha erken, aman ustacığım daha vakit gelmedi,” şeklinde uyku sersemi sızlanan gençlere:

Advertisement

“Hayır vakit tamamdır, duymuyor musun, dinle bak, Üsküdar’da sabah oldu” derlermiş.

Üsküdar Nerededir?

Üsküdar; İstanbul İli’ne bağlı ilçe ve merkezidir. İlin doğusunda, kuzeyden Beykoz, doğudan Ümraniye, güneyden Kadıköy ilçeleri, batıdan İstanbul Boğazı ile çevrilidir.

İlçenin İstanbul Boğazı kıyısından başlayan toprakları doğu yönünde yükselerek en üst noktada 200 m’ye ulaşır. Marmara iklimi egemendir. Yazlar sıcak, kışlar serin geçer. Yağışlar genelde kışın ve ilkbaharda düşer. Deniz kıyısından başlayarak hızla kentleşen ve yoğun bir nüfus baskısına uğrayan ilçenin tarım alanları, Ümraniye’nin ilçe olmasıyla tümüyle ortadan kalkmıştır. İlçe, Boğaz’ın güneydoğu köşesinde deniz kıyısında kuruludur. Avrupa yakasına vapur, Boğaziçi ve Fatih köprüleriyle Kadıköy’e kıyıdan yeni açılan ve eski iç yolla bağlanır. Beylerbeyi Sarayı, Mihrimah Camisi, Çinili Camisi, Şemsi Paşa Camisi ve Kızkulesi, önemli tarihsel eserlerdir. Boğazda korular, yalı ve köşkler sıralanır.


Leave A Reply