Uyuz nedir, nasıl bir hastalıktır? Uyuz belirtileri nelerdir? Uyuz nasıl bulaşır, nasıl geçer, alınması gereken önlemler hakkında bilgi.
Uyuz
Uyuz; Bir deri hastalığıdır. Örümcekgillerden uyuzböceği denilen asalağın, insan derisi altına girmesiyle meydana gelir. İlk defa İbni Sina‘nın bulduğu uyuzböceği, biri erkek, biri dişi olmak üzere, iki cinstir. Dişiler erkeklerden çok büyüktür, gözle görülebilir, hastalığı asıl bunlar yapar, erkekler çiftleşmeden sonra deride yüzeysel bir tünel kazdıktan sonra ölürler.
Dişiler ise, deride tünel kazarken, bir yandan da yumurta yumurtlarlar, 6-8 yumurtadan sonra bir zikzak yapıp deri dışına bir hava deliği açarlar, sonra gene tünel kazmaya başlarlar; böylece deride iki, üç ay kadar yaşarlar.
Yumurtalardan 14 – 15 gün içinde kurtçuklar çıkar, üç hafta içinde cinsel olgunluğa erişirler. Olgun bir uyuzböceğinde bir gövde, dört çift bacak, dikenli bir sırt, başının üzerinde de deriyi kazmak için keskin, sivri bir çıkıntı vardır.
Uyuzböceği daha çok sıcakta harekete geçtiğinden kötülüğünü gece yatakta yapar. İnsandan insana aynı yatakta yatmakla, cinsel temasla, otellerde değiştirilmeyen çarşaflarla da geçer. Hele sıkışık ailelerde, savaş yıllarında uyuz salgın halinde görülür.
Belirtileri
Uyuz belirtilerinin başlangıcı, bir kişinin daha önce maytlara maruz kalıp kalmamasına bağlı olarak değişir. Bir kişi uyuz maytına ilk kez maruz kaldığında, semptomların gelişmesi 2 ila 6 hafta sürebilir.
Vücudun bağışıklık sisteminin tipik olarak 1 ila 4 gün içinde reaksiyona girmesi daha hızlı olduğundan, bu zaman çerçevesi sonraki istilalarda önemli ölçüde kısadır.,
Uyuz belirtileri ve semptomları şunları içerir:
Kaşıntı: Bu genellikle geceleri daha kötüdür ve şiddetli ve yoğun olabilir. Kaşıntı en yaygın uyuz belirtilerinden biridir.
Döküntü: Mayt cilde gömüldüğünde, en sık cilt kıvrımlarında bulunan yuva izleri veya çizgiler oluşturur ve kovanlara, ısırıklara, düğümlere, sivilcelere veya pullu cilt lekelerine benzemektedir. Kabarcıklar da mevcut olabilir.
Yaralar: Bunlar, bir kişinin cildinde çizildiği enfekte alanlarda görülür. Açık yaralar, genellikle Staphylococcus aureus ile ikincil enfeksiyonun neden olduğu impetigoya yol açabilir.
Kalın kabuklar: Norveç uyuzları olarak da bilinen kabuklu uyuzlar, cilt kabuklarında yüzlerce ila binlerce mayt ve mayt yumurtasının bulunduğu ve ciddi cilt semptomlarına neden olan ciddi uyuz formudur.
Çoğu zaman, kabuklu uyuzlardan etkilenenler yaygın, gri, kalın, ufalanan kabuklar sergiler.
Ayrılmış kabuklarda yaşayan maytlar, kabukların kendileri tarafından sağlanan yiyecekler nedeniyle insan temasına ihtiyaç duymadan bir hafta boyunca yaşayabilirler.
Yetişkinlerde ve daha büyük çocuklarda en yaygın istila bölgesi şunları içerir:
- parmakların arasında
- tırnakların etrafında
- koltuk altı
- bel çevresi
- bileklerin iç kısımları
- iç dirsek
- Ayak tabanları
- göğüsler, özellikle meme uçlarındaki bölgeler
- erkek cinsel organı
- kalça
- dizler
- Omuz
Tedavisi
Uyuz oldukça bulaşıcıdır, bu nedenle durum teşhisi konan bir hastayla yaşayan veya hastayla yakın teması olan herkesin, herhangi bir semptomları olmasa bile uyuz tedavisi alması önerilir. Bu, hastanın yakın zamanda yakın temasta bulunduğu herhangi bir kişiyi içerir.
Uyuz genellikle yüzde 5 permetrin kremi, krotamiton kremi veya lindan losyonu gibi topikal ilaçlarla tedavi edilir. Bazı durumlarda yüzde 25 benzil benzoat losyonu veya yüzde 10 sülfür merhemi kullanılabilir. Çoğu topikal preparat geceleri uygulanır ve sabah yıkanır.
Losyonlar ve kremler uyuz tedavisinde yaygın olarak kullanılır. İvermektin, oral bir ilaç, immün sistemi baskılanmış kişiler, kabuklu uyuzları olan veya topikal tedaviye cevap vermeyen kişiler için önerilebilir.
İvermektin hamilelik sırasında veya emzirme döneminde veya 33 kilodan daha hafif çocuklar tarafından kullanılmamalıdır. Antihistaminikler, Pramoxine losyonu, antibiyotikler ve steroid kremler gibi kaşıntı önleyici losyonlar gibi diğer ilaçlar, semptomlardan kurtulmak için reçete edilebilir.
Reçeteli ilaçlarla tedavi genellikle maytları hızlı bir şekilde öldürür. Kaşıntı ve döküntü başlangıçta kötüleşebilir. Bununla birlikte, tedaviden 4 hafta sonra cilt iyileşmesi görülmelidir. Bazı insanlar maytlardan tamamen kurtulmak için birden fazla tedaviye ihtiyaç duyarlar.
Testler ve teşhis
Uyuz bazen dermatit veya egzama ile karıştırılabilir, çünkü bu cilt koşulları ciltte kaşıntıya neden olur. Doktor, cildi inceleyerek veya mikroskop altında cilt kazıntılarına bakarak uyuzları teşhis edebilir.
Risk Grupları
Uyuz oldukça bulaşıcıdır ve doğrudan deriye temas yoluyla veya akarlar ile istila edilmiş bir havlu, yatak takımı veya mobilya kullanılarak yayılır. Bu nedenle, maytlara yakalanma olasılığı en yüksek olan bazı insanlar şunlardır:
- kreş veya okula giden çocuklar
- küçük çocukların ebeveynleri
- cinsel olarak aktif genç yetişkinler ve çoklu cinsel partnerleri olan insanlar
- geniş bakım tesislerinde ikamet edenler
- yaşlı yetişkinler
- HIV / AIDS, transplant alıcıları ve immünosüpresan ilaçlar kullanan diğerleri de dahil olmak üzere immün sistemi baskılanmış kişiler
Önleme
Yeniden istila ve yayılmayı önlemek için aşağıdaki adımları uygulayın:
***Tüm giysileri, havluları, çarşafları vb. Yıkayın veya kurulayın. Yıkarken sıcak sabunlu su kullanın ve yüksek sıcaklıkta kurutun. Maytları aç bırakmak için bir ila birkaç hafta boyunca kapalı plastik bir torbaya yıkanamayan eşyaları yerleştirin.
***Halı, kilim, döşeme, vb. Dahil olmak üzere tüm evi vakumla temizleyin ve torbayı atın veya vakum kabını iyice temizleyin.
***Uyuz kontraktürüne sahip olabileceğiniz veya risk altında olabileceğiniz konusunda bir endişeniz varsa, bir doktorla konuşun.
Yorum yapılmamış
nasılgecercevapyazın