Uzun Atlama Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Uzun atlama nedir? Atletizmde Uzun atlama alanı, özellikleri, atlama stilleri, teknikleri hakkında bilgi.

UZUN ATLAMA (Tek Adım Atlama)

Tek sıçrayışta en uzak mesafeye ulaşmaya dayalı pist ve alan sporudur. Olimpiyat yarışlarında yer alan uzun atlama 1896 yılından bu yana erkekler, 1948’den beri de bayanlar tarafından yapılmaktadır. 1991 yılında Tokyo’da düzenlenen Dünya Atletizm Yarışması’nda Mike Powell, 8.95’lik atlayışla Bob Beamon’a ait 23 yıllık rekoru kırarak ulaşılması güç bir derecenin sahibi olmuştur.

Uzun atlama, koşularak geçilen yaklaşık 45 metrelik hız alma mesafesi sonundaki atlama çizgisi geçilmeden kum havuzuna atlanarak yapılır. Bu spor dalında başarılı olmak için atletler atlayıştan önce süratli koşu, sprintler, yüksek atlama, ayak ve baldırları kuvvetlendirici antrenmanlar, jimnastik hareketleri yaparlar ve koşuya tam anlamıyla ısındıktan sonra başlarlar.

Atlama alanı olarak kullanılan koşu pistinin en az 1 metre ilerisindeki atlama havuzundaki kum yarışmalardan önce nemlendirilir. Kum havuzunun boyutları en az 2.75×10 m’dir. Her atlayıştan önce kum taranarak atlama çizgisi ile aynı seviyede olması sağlanır. Atlama sırasında kullanılan tahtadan yapılmış atlama tahtası koşu yoluyla eşit düzeyde olacak şekilde toprağa gömülmüştür. Atlama tahtasının ön kısmına adımlama hatalarının belirlenmesi için macun döşenmiştir.

Yarışmacının kullandığı malzemeler; koşu elbisesi olarak eşofman ve plâstik çivili ayakkabılardır. Koşuya ayaklar bitişik şekilde hafif koşu ritmiyle başlanır. Son hıza basma tahtasına yaklaşıldığında ulaşılması ve tahtaya iyi bir şekilde basılması önemlidir. Sıçramayı takiben dizler kolların altına çekilip uçuş yapılır ya da koşu adımlarıyla atlanıp bacaklar havada makaslanır ve yine havada bir ya da birkaç adım atılır. Bu hareketi ayaklar üzerine düşme izler. Düşerken dengenin ileriye doğru verilmesi ve ayakların kuma değdiği noktadan daha ileriye düşülmesi, atlanılan mesafeyi korumak açısından önemlidir.

Advertisement

Uzun atlamalarda atletlerin altışar deneme hakları vardır. Atlayanın ayağı basma tahtasını geçerse, bu deneme ölçülmez ve atlayışın geçersiz olduğunu bildiren kırmızı bayrak hakemler tarafından kaldırılır. Hakemler hataları gözlemek, atlama yerini işaretlemek, atlamayı ölçmek ve yarışmacıları toplamakla görevlidirler. Hakem sayısı her yarışma için değişiklik gösterir.

Ölçüm, basma tahtası ile atletin kum havuzundaki en yakın izi arasındaki mesafe esas alınarak yapılır. Ölçülen uzunluk, alttaki en yakın cm’ye indirgenerek yazılır. Uluslar arası yarışmalarda üçer atlayışlık eleme turlarında en İyi dereceyi yapan sekiz atlet üçer atlayış daha yapar. Final olarak adlandırılan bu atlayışlarda kazanan atlet, en iyi dereceyi yapan (en uzun atlayışı yapan) atlettir.


Yorum yapılmamış

Leave A Reply