Varlıkbilim (Ontoloji) Nedir?

0
Advertisement

Ontoloji ve ya diğer ismi ile Varlıkbilim hakkında kısa bilgi.

Aristoteles

Aristoteles

Varlıkbilim ve ya Ontoloji konu olarak Eski Yunan felsefesinden beri ele alınan ve Aristoteles’in “ilk felsefe” adını verdiği var olanların özü üzerine uğraşan felsefe dalıdır.

Varlıkbilim var olanın varlığı ve genel var olma ilkeleri üzerine 17. yüzyıldan beri kullanılan bir terimdir. Çağımıza gelinceye kadar varlıkbilim, metafizik kurgularla gelişti ve öteki bilimlerle ilgilenmedi. Çağımızda varlıkbilime nesnel bir temel kazandırmak isteyen Heidegger ve Harmann gibi idealist filozoflar tümel kavramlar çerçevesinde varlıkbilimi kurdular. Hartmann’a göre varlıkbilimin öteki bilimlerden ayrılığı öteki bilimlerin bir iş bölümü anlayışı içinde var olan çeşitli alanlara bölerek yalnızca o belli alanlarda araştırmalarına karşılık, varlıkbilimin var olanı bütünlüğü içinde ele almasıdır.

Tüm bilim dalları kendi alanlarına giren varlıkları inceledikleri halde, varlıkbilim bütünüyle varlığın var oluş ilkelerini inceler. Önceleri metafiziğin bir dalı olarak geliştirilen ve metafizik yapısını değiştirmeksizin çeşitli anlamlarda kullanılan varlıkbilim deyimi duyu dışı ve maddesiz bir varlık tasarımının temel yapısını türlerini ve biçimlerini inceler.


Leave A Reply