Venüs Gezegeninin Özellikleri, Yapısı, Sıcaklığı, Uzaklığı, Büyüklüğü Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Venüs nasıl bir gezegendir? Venüs gezegeninin özellikleri, kütlesi, sıcaklığı, Güneşe uzaklığı. Venüs gezegeni ile ilgili bilgi.

Venüs

Venüs, Güneş’ten ikinci gezegendir ve Ay’dan sonra gece gökyüzündeki en parlak ikinci nesnedir. Adını Roma aşk ve güzellik tanrıçasından alan Venüs, ikinci en büyük karasal gezegendir ve benzer büyüklükleri ve kütleleri nedeniyle bazen Dünya’nın kardeş gezegeni olarak anılır. Gezegenin yüzeyi, sülfürik asitten oluşan opak bir bulut tabakasıyla örtülüdür.

venüs

Kaynak: NASA

Genel Özellikleri

  • Kütlesi (kg): 4.87 x 1024
  • Çapı (km): 12104
  • Ortalama Yoğunluğu (kg/m3): 5250
  • Hızı (m/s): 10400
  • Güneşe Ortalama Uzaklığı: 0.723 AU (108,208,930 km)
  • (Kendi etrafında)Rotasyon süresi (Dünya günü olarak): 243.02
  • Güneş etrafında dönme süresi (Dünya günü olarak): 224.7
  • Eğimi (eksen eğim derecesi): 178
  • Yörünge eğimi (derece): 3.39
  • Yörünge eksantriklik (dairesel sapma): 0.007
  • Ortalama Yüzey Sıcaklığı (K): 726
  • Yüzeyinde Bilinen en yüksek nokta: Maxwell Montes (17 km)
  • Atmosfer Bileşenleri: %96 karbondioksit, %3 nitrojen, %0.1 su buharı
  • Yüzey Malzemeleri: bazalt kayalar

Venüs Hakkında Hızlı Gerçekler

  • Venüs’ün uydusu ve halkası yoktur.
  • Venüs 12.104 km çapıyla neredeyse Dünya kadar büyüktür.
  • Venüs’ün merkezi bir demir çekirdek, kayalık manto ve silikat kabuktan oluştuğu düşünülmektedir.
  • Venüs’ün yüzeyinde bir gün (güneş günü) 117 Dünya günü sürer.
  • Venüs’te bir yıl 225 Dünya günü sürer.
  • Venüs’ün yüzey sıcaklığı 471 °C’ye ulaşabilir.
Venüsün yüzeyi

Venüsün yüzeyi 

Venüs Hakkında Detaylı Bilgi

Venüs’te bir gün 225 Dünya günü sürer

Kendi ekseni etrafında bir kez dönmesi (yıldız günü) 243 Dünya günü sürer. Gezegenin Güneş etrafındaki yörüngesi, Dünya’nın 365 gününe kıyasla 225 Dünya günü sürer. Venüs’ün yüzeyinde bir gün (güneş günü) 117 Dünya günü sürer.

Venüs, diğer gezegenlerin çoğuna ters yönde döner.

Bu, Venüs’ün Güneş’e ters yönde döndüğü anlamına gelir, bu aynı zamanda geriye dönük bir dönüş olarak da bilinir. Bunun nedeni, geçmişte bir asteroit veya başka bir nesne ile gezegenin dönüş yolunu değiştirmesine neden olan bir çarpışma olabilir. Ayrıca doğal uyduları olmamasıyla güneş sistemimizdeki diğer gezegenlerin çoğundan farklıdır.

Venüs, gece gökyüzündeki en parlak ikinci nesnedir.

Sadece Ay daha parlak. -3,8 ila -4,6 büyüklüğündeki Venüs o kadar parlaktır ki gündüzleri açık bir günde bile görülebilir.

Venüs üzerindeki atmosferik basınç, Dünya’nınkinden 92 kat daha fazladır.

Büyüklüğü ve kütlesi Dünya’ya benzer olsa da, küçük asteroitler atmosferine girerken ezilir, yani gezegenin yüzeyinde küçük kraterler yoktur. Bir insanın yüzeyde hissettiği basınç, Dünya’da denizin derinliklerinde hissedilene eşdeğer olacaktır.

Advertisement
venüs

Kaynak: NASA

Venüs genellikle Dünya’nın kardeş gezegeni olarak adlandırılır.

Dünya ve Venüs, yalnızca 638 km’lik bir çap farkıyla boyut olarak çok benzer. Venüs, Dünya kütlesinin %81.5’ine sahiptir. Her ikisi de merkezi bir çekirdeğe, erimiş bir mantoya ve bir kabuğa sahiptir.

Venüs ayrıca Sabah Yıldızı ve Akşam Yıldızı olarak da bilinir.

İlk uygarlıklar, Venüs’ün Yunanlılar tarafından Phosphorus ve Hesperus ve Romalılar tarafından Lucifer ve Vesper olarak adlandırılan iki farklı cisim olduğunu düşündüler. Bunun nedeni, Güneş etrafındaki yörüngesi Dünya’nın yörüngesini geçtiğinde, gün batımından sonra görünür olmaktan gün doğumundan önce görünür hale gelmesidir. Maya gökbilimcileri, MS 650 gibi erken bir tarihte Venüs’ün ayrıntılı gözlemlerini yaptılar.

Venüs, güneş sistemimizdeki en sıcak gezegendir.

Ortalama yüzey sıcaklığı 462 °C’dir ve Venüs ekseni üzerinde eğilmediği için mevsimsel bir değişiklik yoktur. Yaklaşık yüzde 96,5 oranında karbondioksit içeren yoğun atmosfer, ısıyı hapseder ve bir sera etkisine neden olur.

Venüs’ün ayrıntılı bir çalışması 2015’te tamamlandı.

2006 yılında, Venüs Ekspres uzay aracı, Avrupa Uzay Ajansı tarafından Venüs’ün yörüngesine gönderildi ve gezegen hakkında geri bilgi gönderdi. Başlangıçta beş yüz Dünya günü sürmesi planlanan görev, 2015 yılında uzay aracı nihayet yörüngeden çıkarılmadan önce birkaç kez uzatıldı. Venüs’ün yüzeyinde 1000’den fazla volkan veya 20 km’den büyük volkanik merkezler bulundu.

Ruslar ilk görevi Venüs’e gönderdi.

Venera 1 uzay sondası 1961’de fırlatıldı, ancak üsle teması kesildi. Mariner 2, 1962’de gezegenin ölçümlerini alabilmiş olsa da ABD, Venüs’e yönelik ilk sondasını Mariner 1’i de kaybetti. Sovyetler Birliği’nin Venera 3’ü, 1966’da Venüs’e inen ilk insan yapımı gemiydi.

Bir zamanlar Venüs’ün tropik bir cennet olabileceği düşünülüyor.

Venüs’ü çevreleyen yoğun sülfürik asit bulutları, yüzeyini atmosferinin dışından görmeyi imkansız hale getiriyor. Bilim adamlarının aşırı sıcaklıkları ve düşmanca ortamı gözlemleyip ölçebilmeleri ancak 1960’larda radyo haritalaması geliştirildiğinde oldu. Venüs’ün bir zamanlar okyanuslara sahip olduğu düşünülüyor, ancak bunlar gezegenlerin sıcaklığı arttıkça buharlaştı.

Advertisement


Leave A Reply