Verem Nedir, Nasıl Bir Hastalıktır? Belirtileri, Nedenleri, Korunma, Tedavisi

0
Advertisement

Verem (tüberküloz) nedir, nasıl bir hastalıktır? Verem hastalığı belirtileri, nedenleri, tedavisi, korunma yolları hakkında bilgi.

Verem Hakkında Bilgi

Verem (Tüberküloz); herhangi bir organa, en çok da akciğerlere yerleşen Koch basilinin yol açtığı ateşli ve bulaşıcı hastalıktır. İlk kez 1882’de Alman hekimi Robert Koch tarafından hastalığın etkeni saptandı. Bu nedenle verem mikrobuna kısaca Koch basili de denir.

verem

Nedenleri:

Verem basili 2-4 mikron boyunda, çomak, biçimindedir. Yaşamak için oksijenli ortama gereksinme duyar. Bu nedenle insan vücudunda oksijeni fazla alan bölgeleri yeğler. Bu organların başında da akciğerler gelir. Veremli insanların balgamlarında ve solunum yolu salgılarında verem mikrobu bulunur, Öksürürken ya da konuşurken havaya bu mikroplan saçarlar. Sağlıklı insanlar solunum sırasında bu mikropları akciğerlerine çekerlerse, vereme uygun ortamı hazırlarlar. Süt yoluyla alınan verem mikrobu ise öncelikle bademcikler ya da sindirim kanalını yeğler, Verem basili herhangi bir toksin (zehir) üretmediği için genellikle vücudun bağışıklık sistemi bu basili gözden kaçırır. Akciğerlere giren verem basilleri burada üreyip koloniler oluştururlar. Bu kolonileşme hareketi 4-10 hafa kadar sürer. Bazı basiller de kan yoluyla başka organlara da ulaşırlar. Önceleri verem basillerinin farkında olmayan bağışıklık sistemi, ilk kolonilerin kurulması üzerine harekete geçer ve basillere karşı savaş açar. Bu savaş sırasında yalnız basiller değil, akciğer ve lenf bezlerinin dokusu da yıpranır. Yani, basillerin yanı sıra iltihap bölgesindeki doku da ölür. Verem hastalığındaki bu doku ölümüne Peynirleşme nekrozu adı verilir. Bağışıklık sistemi savaşı kazanırsa verem gelişemez, ancak yenilgiye uğrarsa verem bir hastalık olarak gelişir.

Belirtileri:

Verem hastalığı çok sinsi gelişir ve genellikle başka bir hastalığın taranması sırasında ortaya çıkar. Hastalığın ilk belirtisi olarak halsizlik ve kilo kaybı sayılabilir. Ancak bu belirtiler hasta tarafından pek önemsenmez. Bir başka belirti de gece yükselen ateştir. Ateşle birlikte gece terlemeleri görülür. Akşam saatlerinde görülen baş ağrısı da bir başka belirtidir. Ancak bunların arasında öksürük, en çok dikkate alınması gereken belirtidir. Öksürükle birlikte balgam da çıkar, akciğerlerdeki bir damarı yıpratmışsa balgam kanlı çıkar. Balgamdaki kan, veremin tipik belirtisidir.

Tedavisi:

Veremle savaşta başta gelen önlem BCG (Basilus Calmette-Guerin) aşısıdır. Aşı vücuda verildiğinde, bağışıklık sistemi harekete geçerek verem basilleriyle savaşmayı öğrenir. Bu durumda vücuda giren verem mikrobu hastalığı oluşturamaz. Günümüzde tıbbın kazandığı büyük başarı, verem hastalığını eski korkunç görünümünden uzaklaştırmıştır. Eskiden büyük ölümlere yol açan vereme karşı bugün kullanılan etkili ilaçlarla çok olumlu sonuçlar alınmaktadır. Sonuçlarının olumlu olmasına karşın veremin tedavisi 18-24 ay gibi çok uzun bir sürede gerçekleşir. Günümüzde senatoryum tedavisi ancak çok ağır hastalar için uygulanır. Verem günümüzde tıp için sorun olmaktan çıkmıştır.

Advertisement

Verem

Veremden Korunma Yolları

Verem daha çok akciğerlerde görülen tehlikeli ve bulaşıcı bir hastalıktır. Verem mikrobu güneşsiz, nemli yerleri sever ve iyi beslenmeyen vücutlara yerleşir. Erken teşhis ve zamanında tedavi olmaz ise ölüme dahi yol açabilir.

Verem mikrobunu 1882 yılında Alman bilgin Robert Koch bulmuştur. Bu tarihe kadar savaş ve bakımsızlık nedeniyle verem hastalığı salgın olarak ortaya çıkmış ve binlerce kişinin ölümüne sebep olmuştur. Bu ve bunun gibi sebepler yüzünden ülkemizde Veremle Savaş Dernekleri kurulmuştur. Bu dernekler 1956 yılından bu yana hizmet vermektedir. Derneğin çalışmaları arasında verem aşısı olan BCG’yi ücretsiz olarak yapmak, ilaç dağıtmak, halkı eğitmek ve tüm ülke çapında verem taramaları yapmak vardır.

Bugün yeni doğan tüm çocuklara verem aşısı zorunlu olarak yapılmaktadır. Bütün bu sayılan çalışmalar sonucunda verem hastalığı geçmişle göre önemli derecede azalmıştır.

Veremden Korunma Yolları:

  • 1- Verem aşısı olmak
  • 2- İyi beslenmek ve temiz havada dolaşmak
  • 3- Spor yapmak ve vücut temizliğine özen göstermek
  • 4- Her yıl akciğer filmi çektirerek kontrol olmak
  • 5- Aşırı yorgunluk ve uykusuzluktan kaçınmak
  • 6- Gıdalarımızın temizliğine özen göstermek
  • 7- İçki, sigara vb. kötü alışkanlıklardan uzak durmak
  • 8- Veremli hastalarla temas etmemek, veremli hastanın eşyalarını kullanmamak
  • 9- Güneş girmeyen rutubetli yerlerde olabildiğince az kalmak

Verem Savaş Eğitim haftası resimleri

Advertisement

Çocuklarda tüberküloz (verem);

Verem (TB. Tüberküloz) kişinin sağlığını sürekli olarak bozuk tutan bir hastalıktır. Tedavi edilmezse etkisi altına aldığı organa büyük zarar verir. Genellikle akciğerde görülmekle beraber; böbrekler, beyin zarı ve belkemiğinde de rastlanır. Hastalık kan ile birlikte vücutta dolaştığı için değişik şekillerde ortaya çıkıp değişik organları etkisi altına alabilir. Bu durum teşhisi güçleştirir. Bazı Batı ülkelerinde (örneğin İngiltere) sütlerin pastörize edilmesi ve süt veren hayvanların testten geçirilmesi yoluyla tamamen ortadan kaldırılmış bir hastalıktır, (inek, verem mikrobunu taşıyan hayvanların başında gelir.)

Sık sık yapılan akciğer röntgen kontrolleri, koldan yapılan test ve sonucuna göre yapılan aşılamalar, gelişmiş bir ilaç tedavisi veremin ortadan kalkmasına yardımcı olan önemli etkenlerdir. Ancak, bulaşıcı olması nedeniyle mikrobun bulunduğu yerlerden gelenler, veremsiz bir ortama bu mikrobu yeni baştan sokabilmektedirler. Sağlıklı bir çocuk bir büyükten verem mikrobunu ilk defa aldığında genellikle hastalık fazla ilerleyemez. Organizma mikrobun etrafını sararak tebeşirimsi bir madde ile onu kaplar ve ilerlemesine engel olur. Çocuğun sağlığı yerindeyse yeni bir mikrop atağına kadar, hastalığı kapmadan sağlıklı bir yaşamı görülebilir. Ancak çocuk bir süre iyi beslenmez ve vücudu zayıf düşüren bir hastalık geçirirse, ilk giren mikrop etrafındaki tebeşir tozumsu kaplamayı yararak her an kana karışıp vücuda girebilir. Bu halde karşılaşılacak belirtiler etkilediği organa göre değişik olacaktır. Çocuk sadece yorgunluk hissedip, iştahsızlaşabileceği gibi akciğerlerin etkilenmesi sonucu kuru kuru öksürüp, kanlı bir balgam çıkarmaya başlayabilir.

Ne kadar önemlidir?

Verem tedavisi edilmediği takdirde ciddi bir hastalıktır.

Muhtemel belirtiler

  • • Yorgunluk
  • • Yememeden dolayı kilo kaybı
  • • Ciğerler etkilendiyse, devamlı bunu öksürük ile balgamda kan ve cerahat,
  • • Beyin etkilendiyse, başağrısı, ateş ve koma hali

İlk olarak ne yapmalısınız?

Aslında çocukta verem mikrobu olduğunu belirtilerden anlamak son derece güçtür. Ne var ki, çocuğunuzun bir veremli ile beraber bulunduğunu biliyorsanız çocuğunuzu mutlaka doktora götürmelisiniz.

Doktora başvurmalı mısınız?

Çocuğunuzun genel olarak sağlığından şikâyetçi iseniz ve uzun süren devamlı bir öksürük bahis konusu ise çocuğunuzu derhal doktora götürmelisiniz.

Verem Savaş Eğitim haftası resimleri

Doktor ne yapacaktır?

Doktor deriden yapacağı bir test ile vücutta canlı bir verem iltihabı olup olmadığını anlar, iltihaplı bir durum varsa hangi organda olduğunu saptamak için röntgen, idrar tahlili gibi testler yapacaktır. Verem hastasına rahatlıkla evde bakılabilir. İlaç olarak antibiyotik verilebilir. Ancak çok iyi ve bilinçli bir beslenme de gerekecektir.

Çocuk birkaç ay için okula gitmemelidir. Tedavinin bitmesinden sonra yeniden tekrarlaması ihtimaline karşı sık sık kontrole gitmekte büyük fayda vardır. İki yılın sonunda her şeyin düzelmiş olması gerekir.

Siz nasıl yardımcı olursunuz?

  • • İlaçları tam zamanında verin. Çocuğunuzu olabildiğince mutlu ve normal yaşamını sürdüren bir ortamda tutun.
  • • Çocuğunuzun bol bol dinlendiğinden emin olmalısınız.
  • • İlaç tedavisi başladıktan sonra çocuğunuz artık hastalık bulaştırmayacaktır. Bu nedenle bir arkadaşının gelip onunla oynamasının da bir sakıncası yoktur. Böyle bir arkadaşa sahip olması için ona yardımcı olun.


Leave A Reply