Verem İle İlgili Kompozisyon, Verem İle Mücadele Hakkında Yazı Örneği

0
Advertisement

Verem ile ilgili kompozisyon. Veremin nasıl bir hastalık olduğunu, ülkemizde verem ile yapılan yapılmış savaşı anlatan bir kompozisyon örneği.

Verem Savaş Eğitim haftası resimleri

VEREM VE SAVAŞ

«Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi
Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi»

Ey büyük Kanuni!.. Sözlerin de kendin kadar yüce ve güzel. Gerçekten de insanlar için, sağlık kadar büyük bir devlet olamaz. Bir insanın milyonlarca lirası, uçsuz bucaksız malı olmuş, sağlığı olmayınca ne değeri olabilir? İnsanın en gerçek zenginliği sağlığıdır. Onun ne büyük bir hazine olduğunu sağlığını yitirenler anlar.

Hastalığın hepsi zordur. Küçük bir nezle, bir grip bile insanı yıpratır, eritir, yatağa düşürür. Hele bu hastalıklar verem gibi korkunç, insanları can evinden vuran, ağız dolusu balgam ve kan kusturarak ölümün kucağına atan bir hastalık olursa… Verem, hem maddî, hem manevî bakımdan ıstırap verici, insan ömrünü zehreden, bulaşıcı bir hastalıktır. Fakat varlığı ve belirtisi erken anlaşılırsa her devrede tedavisi mümkündür.

Verem mikrobunu Robert Koch isimli bir bilgin bulmuştur. O, bu buluşu ile tıp tarihine altın bir yaprak eklemiş, insanlığı büyük bir belâdan kurtarmıştır.

Advertisement

Hükümetimiz, verem âfetini ortadan kaldırmak, bizleri bu korkunç hastalığın yırtıcı pençesinden kurtarmak için hiçbir fedakârlıktan çekinmiyor. Açtığı Verem Savaş Dernekleriyle bizlere geniş ölçüde yararlı oluyor. Bu derneğe yapacağımız en küçük yardım, bir can, bir hayat kurtaracaktır. Onun için bu derneğe elimizden geldiğince yardım edelim. Unutmayalım ki «Birimiz, hepimiz; hepimiz, birimiz içindir.»

Verem Savaş Eğitim haftası resimleri

VEREM SAVAŞ EĞİTİMİ HAFTASI

“Ocak ayının ilk pazartesi günü başlar.”

insan sağlığını bozan birçok hastalıklar vardır. Bunların en yaygın ve öldürücü olanlarından birisi veremdir. Verem vücudun çeşitli organlarında ortaya çıkar vfe bulunduğu organın adını alır: Akciğer veremi, kemik veremi, beyin veremi gibi. Vereme “ince hastalık” da denir.

İyi beslenmemek, aşırı yorgunluk, veremli hastanın yakınında bulunmak, eşyasını kullanmak, öpmek, bardağından su içmek, veremli ineğin sütünü kaynatıp da olsa içmek, etini yemek, kirli havalı ve sağlıksız yerlerde bulunmakla verem hastalığına tutuluruz. Ruhsal çöküntü, üzüntü, vücudun direncini azaltır. Hastalığı çağırır.

Verem mikrobu 1882’de Alman bilgini Robert Koch tarafından bulunmuştur. Bu nedenle verem mikrobuna “Koh basili” denir. Mikrobu bilinince hastalıkla savaşmak kolaylaşmıştır. BCG aşısı vereme karşı vücudu korur. Penisilin adı verilen ilâçlar tedavide iyi sonuç verir.

Advertisement

Vereme tutulan bir insanın vücut ısısı 39-40 dereceye yükselir. Sürekli öksürür, terler, zayıflar, iştahı kesilir, göğüste ağrı ve çarpıntı olur. Sesi kısılır, nefesi daralır.

Vereme tutulan kişi gecikmeden doktora gitmeli; kan tahlili yaptırmalı, film çektirmelidir. Provantoryumda, sanatoryumda iyi bir tedavi görmelidir. Temiz, güneşli normal ısıdaki bir odada bir buçuk iki ay dinlenmelidir. Doktor denetiminde perhiz yapmalı; çeşitli ve besleyici yiyeceklerle güçlenmelidir.

Cumhuriyet’imizin kuruluşunun ilk yıllarında ulusumuz çok yorgun ve bitkin düştü. Halkımız iyi beslenemedi. Verem hastalığı yok yayıldı. Bu yüzden yüzbinlerce insan, özellikle gençler ve çocuklar verem hastalığından yaşamını yitirdi. 1923’te İstanbul’da Verem Savaş Dispanseri, 1924’te Heybeliada Sanatoryumu açıldı. Sonraları her ilimizde, ilçelerimizde gönüllü çalışan Verem Savaş Dernekleri kuruldu. Bu dernekler verem taraması yaptılar, hastalık taşıyan yurttaşları tedavi ettiler. Sağlıklı olanlara koruyucu BCG aşısı yaptılar. Afişler, broşürler bastırıp halkı verem konusunda aydınlattılar. Böylece verem hastalığının kökü kazındı.

Ancak son yıllarda hastanelere başvuran yurttaşlarımızda verem hastalığının çokça görüldüğü belirlendi. Verem; yoksul olmanın, kötü beslenmenin, temizlik şartlarına uymamanın göstergesidir.

Verem hastalığına tutulmamak için:

  • 1. Dengeli ve iyi beslenelim.
  • 2. Açık hava, güneş, bol gıda alalım.
  • 3. Düzenli spor yapalım.
  • 4. Kendimizi yersiz üzüntülere kaptırmayalım.
  • 5. Verem bulaşıcı (sari) bir hastalıktır. Hastalardan uzak duralım.
  • 6. İçki, sigara, kumar vb. kötü alışkanlıklardan uzak duralım.
  • 7. Verem aşısı olalım.
  • 8. Terli iken soğuk su içmeyelim.
  • 9. Soğuktan korunalım.
  • 10. Sütü iyice kaynatıp içelim.
  • 11. Temizliğe çok önem verelim.
  • 12. Yılda bir kez sağlık denetiminden geçelim.
  • 13. Aşırı yorgunluktan ve uykusuzluktan kaçınalım.


Leave A Reply