Vitamin Eksikliğinde Görülen Hastalıklar Nelerdir? Vitaminlerin Faydaları

0
Advertisement

Vitaminler vücudumuzda ne iş yaparlar? Vitamin eksikliğinde görülen hastalıklar nelerdir? Hangi vitaminin eksikliği hangi hastalığa neden olur?

vitamin kapsul

Kaynak: pixabay.com

Vitamin nedir?

Vitamin sözcüğü, ilk olarak 1912 yılında Casimir Funk adındaki Polonyalı biyokimyacı tarafından kullanıma konulmuştur. Kelimenin Latince anlamında “vita” kısmında hayattan, “-amin” kısmında da amin denilen organik asitlerden bahsedilmektedir. İlk ortaya çıkış sürecinde bunun böyle olduğu zannedilse de zaman ilerledikçe yapılan araştırmalarda bu içeriğin aminlerle ilgisi olmadığı ortaya çıkartılmıştır. Vitaminler, vücudumuz için vazgeçilmez ihtiyaçların başında gelmektedir.

Vücudumuzda katalizörlük görevini üstlenen vitaminler, eğer bünyede eksik bırakılırlarsa metabolizmamızda bir çok problem ve bozukluk meydana gelebilmektedir. Bünyemize aldığımız en basit yapıdaki organik maddeler olan vitaminler, insan metabolizması için en önemli olan sağlıklı gelişim durumunu yönetmekle yükümlüdürler. Bunun dışında vücuda girmesi muhtemel olan mikroplara ve virüslere karşı bağışıklık sağlama, enfeksiyonların çok çabuk iyileşmesini sağlar. Yağlar, karbonhidratlar ve proteinler gibi enzimlerin de vücutta gerekli bölgelerde kullanılmasına yardımcı olma gibi gayet önemli görevleri de üstlenebilmektedir.

Vitaminler vücudumuzda bize enerji sağlayacak bir pozisyonda olmazlar, çünkü bünyemizde vitaminlerin yakılıp enerjiye çevrilmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Vücudumuza alınan tüm vitaminler, vücudumuzdaki tüm hücrelerin içerisinde depolanabilmektedir. Ancak burdaki tek fark, suda çözünebilen vitaminlerin hepsinin depolanmak yerine çözülebilen kısımların vücut kaynaklı sıvılarla birlikte dışarıya atılmasıdır. Suda çözülemeyen vitaminlerle birlikle ihtiyacımız olan kadarının depolandığı suda çözülebilen vitaminler tüm hücrelere bölge bölge ihtiyaç duyulduğu kadar dağıtılır . Kan dolaşımı sayesinde sürekli vücut içerisinde dolandırılmaktadırlar.

Bazı vitaminler sadece belirli bölgelerde depolanırken (örneğin A vitamini ve D vitamini özellikle karaciğerde depolanmaktadır) bazıları da az önce bahsettiğimiz gibi kan dolaşımında sürekli gezinmektedirler. Bu depolama işlemi gerçekleştirilirken, yağda çözünen vitaminlere nazaran suda çözünenler daha az depolanmaktadır. Ve bu işlemlerin ötesinde, vücuda alınan herhangi bir vitaminin alınma sıklığı azalırsa meydana gelen eksiklikten ötürü pek çok sağlık problemi ortaya çıkabilmektedir. Her vitaminin ayrı bir organa ve ayrı bir duruma faydası vardır. Tamamen sağlıklı bir bünyeye sahip olmamız için tüm vitaminleri vücudumuza eksiksiz bir biçimde almamız gerekliliğini göz ardı etmememiz gerekmektedir.

Vitamin eksikliğinde görülen hastalıklar

Az önce de değindiğimiz pek çok vitaminin birbirinden farklı organlara ve durumlara yararlı olması, her vitamini vücut için ayrı ayrı önemli hale getirmektedir. Vücudumuza almamız gereken başlıca vitaminler ve bu vitaminlerin eksikliği yaşandığı taktirde karşılaşacağımız sorunlar ise şu şekildedir;

Advertisement
havuç suyu

Kaynak: pixabay.com

A vitamini :

A vitamini özellikle yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, marul, lahana vb.), kereviz, havuç, erik ve portakal gibi meyvelerde ve sebzelerde bulunmaktadır. Bu besinleri tüketmediğimiz takdirde meydana gelebilecek başlıca hastalıklar; gece körlüğü, büyümenin ve gelişmenin belirgin bir şekilde yavaşlaması, ciltte kuruluk başlangıcı, görme bozukluklarının görülmesi; saç yapısında ve tırnak yapısında bozuklukların meydana gelmesi, yüksek tansiyon hastalığının ortaya çıkması, sürekli nükseden halsizlik ve kolay enfeksiyon kapma gibi durumlarla baş başa kalınabilmektedir.

vitamin b

Kaynak: pixabay.com

B vitamini :

Sakatat dediğimiz ürünlerde (özellikle karaciğer gibi) ve yumurtada bol miktarda B1 vitamini bulunur. Bu besinler tüketilmediği zaman vücutta eksik kaldığı takdirde sinir sistemi hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları, dolaşım sistemi hastalıkları, iştahsızlık durumu, kalp hücrelerinin ve sinir hücrelerinin beslenme kaynağı olan glikozda eksiklik, “berberi” adı verilen cilt hastalıkları ve kaslarda meydana gelen güçsüzlük gibi pek çok ciddi durum ortaya çıkabilmektedir.

c vitamini

Kaynak: pixabay.com

C vitamini :

Diğer bir adı askorbik asit olan C vitamini, özellikle turunçgillerden ve bunun yanında yeşil sebzeler, patates gibi ürünlerden elde edilebilecek bir vitamindir. Vücutta C vitamini eksikliği yaşandığında diş hastalıkları, skorbüt hastalığı(bir çeşit ağır diş hastalığıdır), eklemlerde ağrı durumu, enfeksiyonlara karşı bağışıksızlık yaşanması, dolaşım sistemi hastalıkları, romatizma hastalıkları, yaraların geç iyileşme durumu ve cilt bozuklukları gibi durumlar meydana gelebilmektedir.

d vitamini

Kaynak: pixabay.com

D vitamini :

Vücudun D vitamini aldığı en büyük kaynağın güneş olmasının yanında, süt ürünlerinde ve balıkta da bol miktarda D vitamini bulunmaktadır. Eğer vücutta D vitamini eksikliği görülürse özellikle çocuk yaştaki bireylerde raşitizm hastalığı, yetişkinlerde osteomalazi hastalığı, diş eti hastalıkları ve gelişim hastalıkları gibi durumlar baş gösterebilmektedir.

avokado

Kaynak: pixabay.com

E vitamini :

Özellikle kuru yemişlerden ve sıvı yağlardan bol bol elde edebileceğimiz E vitamini, metabolizmada eksik kaldığında kadınlarda kısırlık, erkeklerde ise iktidarsızlık problemlerine yol açabilmektedir. Bunun dışında kas yapısında güçsüzleşme, erken yaşta yaşlanma ve kansızlık gibi belirtiler de ortaya çıkabilmektedir.

vitamin k

Kaynak: commons.wikimedia.org

K vitamini :

Vücutta az miktarda da olsa bağırsaklarımızda yer alan bakteriler tarafından üretilebilen K vitamini, beslendiğimiz ürünlerde yine karaciğer gibi sakatatlarda ve yeşil sebzelerde içerik olarak bol miktarda bulunmaktadır. Bu besinlerle beslenmeyen kişilerde görülen K vitamini eksikliği sonucunda vücutta yersiz kanamalar (diş eti kanaması gibi), kanın pıhtılaşma sorununun yaşanması ve bağışıklık sisteminde güçsüzleşme gibi durumlar gözlenebilmektedir.

Advertisement


Leave A Reply