Vizon Nasıl Bir Hayvandır? Vizonun Özellikler, Davranışı, Beslenme Türleri

0
Advertisement

Vizon nedir, nasıl bir hayvandır? Vizonlar nerede yaşar, türleri, özellikleri, beslenmesi, boyutları, davranış şekilleri hakkında bilgi.

Vizon

Vizonlar uzun, ince gövdeli, kısa bacaklı, sivri burunlu ve pençeli küçük memelilerdir. Bu yumuşak yaratıklar gelinciklerle ilgilidir ve gelinciklere çok benzer. Kürkleri çok değerlidir.

Vizon

Kaynak: pixabay.com

İki tür vizon vardır: Avrupalı ​​vizonlar ve Amerikan vizonları. Bir zamanlar aynı cins olan Mustela’da sınıflandırılırlardı, ancak son araştırmalar, Uluslararası Doğa Koruma Birliği’ne (IUCN) göre Amerikan vizonunun Neovison cinsinde ayrı ayrı sınıflandırılmasına yol açtı.

Boyutları

Amerikan vizonları iki türün büyük olanıdır. 25 ila 56 ons (700 ila 1.600 gram) ağırlığında ve 18 ila 27.5 inç (46 ila 70 santimetre) uzunluğundadır. Avrupa vizonları 15,5 ila 26 ons (440 ila 739 g) ağırlığında ve yaklaşık 12 ila 15 inç (31 ila 38 cm) arasındadır.

Yetişme ortamı

Vizonlar, yakındaki ağaç örtüsünün bulunduğu akarsular, göller veya göletler gibi su kütlelerinin yakınında bulunur. Evlerini sığınak kazarak veya içi boş kütüklerde yaşayarak yaparlar. Avlarından arta kalan kürkleri, ot ve yaprakları ekleyerek yuvalarını biraz daha rahat hale getirirler.

Vizon

Kaynak: commons.wikimedia.org

Davranışları

Çoğu vizon yalnızdır ve genellikle sadece üremek için bir araya gelir. En çok şafak ve alacakaranlık saatlerinde aktiftirler, zamanlarını bölgelerini işaretlemek ve av aramak için harcarlar. Potansiyel bir yemek bulduklarında, onu öldürmek için yaratığın boynunu ısırırlar.

Advertisement

Diyet

Vizonlar etoburdur, yani et yiyorlar. Misk fareleri, sincaplar, fareler, tavşanlar, balıklar, yılanlar, kurbağalar ve su kuşları vizonun diyetinin bir parçasıdır. Avrupa vizonunun da biraz bitki örtüsü yediği bilinmektedir. Bir avdan kalan artıklar genellikle daha sonrası için vizon ininde saklanır.

Yavrulama

Amerikan vizonlar, 40 ila 75 günlük bir gebelik döneminde yavrularını taşırlar, Avrupalı ​​vizonların ise 35 ila 72 günlük bir gebelik süresi geçirir. Bir doğum, bir ila sekiz bebekten oluşabilir.

Yeni doğanlar 6 ila 10 haftada sütten kesilir, ancak anneleriyle ne kadar kaldıkları türe bağlıdır. Amerikan vizonlar altı ila 10 ayda bağımsız hale gelirken, Avrupalı ​​vizonlar çok daha genç yaşta, yaklaşık iki buçuk ila dört ay arasında annelerinden ayrılırlar. 10 ila 12 ayda cinsel olarak olgunlaşırlar.

Vizon

Kaynak: commons.wikimedia.org

Sınıflandırma / taksonomi

Entegre Taksonomik Bilgi Sistemine (ITIS) göre vizonların sınıflandırması:

Krallık: Animalia Subkingdom: Bilateria Infrakingdom: Deuterostomia Phylum: Chordata Subfylum: Vertebrata Infraphylum: Gnathostomata Superclass: Tetrapoda Class: Mammalia Subclass: Theria Infraclass: Eutheria Order: Carnivora Suborder: Caniformia Family: Mustelidae Subfamily: Mustela

Mustela lutreola (Avrupa vizonu)
Neovison vison (Amerikan vizonu)

Advertisement

Koruma durumu

Amerikan vizonu yok olma tehlikesiyle karşı karşıya değilken, Avrupa vizonu IUCN tarafından kritik tehlike altında olarak listeleniyor. IUCN’nin Tehdit Altındaki Türlerin Kırmızı Listesi’ne göre, nüfusun yarısı son 10 yılda kaybedildi. Nüfus azalmaya devam ediyor ve önümüzdeki 10 yıl içinde yüzde 80’lik bir kayba ulaşacağı tahmin ediliyor.

Diğer gerçekler

  • Vizonun kürkü suyu itmek için yağla kaplanmıştır.
  • Vizonların yüzmelerine yardımcı olan perdeli ayakları vardır.
  • Vizonlar su altında 100 fit (30 m) kadar yüzebilir.
  • IUCN’ye göre, Avrupa vizonu tatlı sudan nadiren 328 fit (100 m) uzakta bulunur.
  • Vizonun kürkü dünya çapında çok değerlidir. Bu nedenle, kürklerini kullanmak için vizon yetiştiren çiftlikler vardır.


Leave A Reply