Vücudumuzdaki Organlar ve Görevleri, Ana Organlar ve Organ Sistemleri

0
Advertisement

İnsan vücudunda bulunan organlar ve görevleri nelerdir? Vücudumuzdaki organ sistemleri ve organların yapıları, fonksiyonları hakkında bilgi.

Organ nedir?

Organ, belirli bir biçim ve işlevi olan bir canlı organizmada bulunan bir grup dokudur.

Organ sistemleri

Organlar organ sistemlerine gruplandırılmıştır. Organ sistemleri belirli bir görevi yerine getirir. İnsanda on büyük organ sistemi vardır:

Sinir sistemi – Sinir sistemi, beyinden gelen mesajların vücudun çeşitli yerlerine taşınmasından sorumludur. Beyin, omurilik ve sinirleri içerir.

Solunum sistemi – Solunum sistemi solunumdan sorumludur. Oksijeni kan akışına aktarır ve karbondioksidi temizler. Akciğerler, larinks ve solunum yollarını içerir.

Advertisement

Kardiyovasküler veya dolaşım sistemi – Kardiyovasküler sistem, diğer organlara kan yoluyla besin maddelerini ve oksijeni taşır. Kalp, kan ve kan damarlarını içerir.

Sindirim sistemi – Sindirim sistemi, besinleri, vücudun farklı bölümlerinin enerji ve besinler için kullanabileceği maddelere dönüştürür. Mide, safra kesesi, bağırsak, karaciğer ve pankreas gibi organları içerir.

Endokrin sistemi – Endokrin sistemi, tüm vücut boyunca büyüme, duygudurum, metabolizma ve üreme gibi birçok işlevi düzenlemek için hormonları kullanır. Endokrin sistemdeki ana organlar hipofiz, tiroid ve adrenal bezlerini içerir.

Boşaltım sistemi – Boşaltım sistemi vücudunuzun ihtiyaç duymadığı yiyecek ve toksinlerden kurtulmasına yardımcı olur. Böbrekler ve mesane gibi organları içerir.

İntegümental sistem – İntegümental sistem bedeni dış dünyadan korur. Cilt, saç ve tırnakları içerir.

Kas sistemi – Kas sistemi vücudumuzdaki tüm kaslardan oluşur. Sinir sistemi tarafından kontrol edilir.

Advertisement

Üreme sistemi – Üreme sistemi üreme için gerekli tüm organları içerir. Organ sistemlerinin geri kalanından farklı olarak, üreme sistemi erkeklerde kadınlara göre farklıdır.

İskelet sistemi – İskelet sistemi, diğer organ sistemleri için destek ve koruma sağlar. Kemikler, bağlar, tendonlar ve kıkırdaktan oluşur.

İnsan Vücudundaki Ana Organlar

Uzun organ sistemleri listesinden de görebileceğiniz gibi, insan bedeni, bir şekilde hepimizin hayatta kalması için birlikte çalışan çok sayıda organı içerir. İşte başlıca organların bir listesi ve kısa bir açıklama.

Beyin – Belki de vücudumuzdaki en önemli organ beyindir. Burası düşündüğümüz, duygu hissettiğimiz, kararlar aldığımız ve vücudun geri kalanını kontrol ettiğimiz yerdir. Beyin kalın bir kafatası ve sıvı tarafından korunmaktadır.

Akciğerler – Akciğerler, kan akışımızda çok ihtiyaç duyulan oksijeni getiren başlıca organlardır.

Karaciğer – Karaciğer vücudumuzdaki her türlü hayati fonksiyonu, sindirimdeki gıda maddelerini toksinleri bedenlerimizden atmamıza yardım ederek yerine getirir.

Mide – Mide yemek yediğimizde yemeklerimizi sindirir ve ince bağırsağa gitmeden önce yiyeceklerimizi parçalamaya yardımcı olan enzimleri salgılar.

Böbrekler – Böbrekler vücudumuzun toksinlerden ve diğer atık ürünlerden temiz tutulmasına yardımcı olur. Böbreklerimiz olmadan kanımız hızla zehirlenir.

Kalp – Kalp vücudumuzun ihtiyacı olan kanı tüm damarlara pompalar. Kalbin, yaşamın merkezi olması pek çok kişi tarafından kabul edilir. Sağlıklı bir kalbe sahip olmak, organların ve vücudun geri kalanının da sağlıklı kalmasına yardımcı olur.

Cilt – Cilt tüm vücudumuzu kapsayan önemli bir organdır. Ayrıca, dokunma hissi ile beyne geri bildirim sağlar.

Organlar hakkında ilginç gerçekler

Bazı organlar içi boş organlar olarak adlandırılır çünkü boş bir tüp veya kese vardır. İçi boş organların örnekleri arasında mide, bağırsak ve kalp bulunur.
Göz, genellikle sinir sisteminin bir parçası olarak görülen bir organdır.
İnsan vücudundaki diğer organ sistemleri bağışıklık sistemini ve lenf sistemini içerir.
İnce bağırsak aslında kalın bağırsaktan çok daha uzundur.
Bazı bilim adamları, karaciğerin 500 kadar farklı işlev gerçekleştirdiğini söylüyor.

Advertisement


Leave A Reply