Vücut Termometresi Nedir? Ne İşe Yarar?

0
Advertisement

Vücut Termometresi nedir? Vücut Termometresi çeşitleri nelerdir, ne işe yarar, nerelerde kullanılır? Vücut Termometresi hakkında bilgi.

vucut-termometresiVücut Termometresi; Çoğumuzun kısaca derece dediğimiz beden termometresi vücut ısısını ölçmek için kullanılır.

Sağlık durumu normal olan bir insanın vücut ısısı (koltuk altından) 36-37 santigrat derece arasında bulunur. Çeşitli hastalıklar sırasında ısı değişir, yükselir; bazen de normalin altına düşebilir. Vücut termometrelerinin bölüntüleri 35’le 42 santigrat arasında yapılmıştır, çünkü görülecek iş bakımından bu kadarı vücut termometresi koltuk altına, kasığa, ağza, anusa (makada) konarak vücudun ısısı alınır. En çok kullanılan derece alma yeri koltuk altıdır. Derece, vücuda konmadan önce iyice silkilmeli, civanın dibe kadar düşmesi sağlanmalıdır. Koltuk altı, kasık terliyse bir bezle silinmelidir. Derecenin koltuk altında 5 dakika kadar durması gerekir. Ağızdan, makattan alman derece koltuk altından, kasıktan birkaç dizyem (bir derecenin onda biri) yüksek gösterir.

Günümüzde kullanılan dijital termometreler ile yanılma payı en aza indirilmiş ve vücut sıcaklığını ölçmek kolaylaşmıştır. Dijital termometre açılır, koltuk altına konularak, sinyal sesi gelene kadar beklenir. Küçük ekranda vücut sıcaklığı derece olarak yazar. Civa tehlikesi olmadığı için ağızdan yada makattan ölçüm alınabilir. Ancak termometrenin ucunun temizliği çok önemlidir. Makatta kullanılan termometre ağızda kullanılmaz.

Hasta ateşi kontrol edilirken termometre sabah ve akşam düzenli olarak konmalı, hep aynı saatlerde alınmalıdır. Makada konacak derecelerin biraz kalınca olması, kolay kırılmaması bakımından daha uygundur. Önce ucuna biraz vazelin sürülmeli, civalı kısmın iyice girmesi sağlanmalıdır. Çocukların makattan derecesi alınırken termometreyi sıkı tutmaya dikkat etmelidir. Çocukların ağzına termometre koymak doğru değildir; kırılabilir, çocuk civa, cam kırıklarını yutabilir. Makatta dereceyi 3 dakika kadar tutmak yeter. Makattan çıkarılan termometrenin önce sabunla yıkanması, sonra alkolden geçirilmesi doğru olur. Değişik kimselerin derecesi alınacaksa termometre her seferinde antiseptik bir maddeyle temizlenmelidir.

Advertisement

Leave A Reply