Walter Elias Disney Kimdir? Miki Mouse’un Yaratıcısının Hayatı ve Eserleri

0
Advertisement

Walter Elias Disney (Walt Disney) kimdir? Walter Elias Disney hayatı, biyografisi, eserleri, filmleri ve sinema kariyeri hakkında bilgi.

Walt Disney

Walter Elias Disney; (5.12.1901 – 15.12.1966)

Chicago’da dünyaya gelen Disney, Kansas City Art Institute’te (Sanat Enstitüsü) resim ve karikatür eğitimi aldı. Önceleri bir reklam stüdyosunda çalışan Disney, resim sanatçısı Ub Iwerks ile tanışınca onunla birlikte Hollywood’da bir şirket kurdu. Disney sinema işine Alice in Cartoonland (Alice Çizgi Film Diyarında, 1924/25) adlı bir dizi çizgi filmle girdi. Disney 1928’de, Iwerks tarafından gerçekleştirilen Mickey Mouse (Miki Fare) tipini yaratınca çok büyük bir başarı kaydetti.

1928: Miki Şarkı Söylüyor ve Konuşuyor

Sesli filmin getirdiği olanaklara hayran olan Disney, Miki Fare’li üçüncü filmi olan Steamboat Willie’yi (İstimbot Willie) seslendirmeye karar verdi. Bu tür bir öncülük çalışması doğal olarak çok masraflı olacaktı ve şirketin işletmeciliğini üstlenen Disney’in ağabeyi Roy bu işe hiç yanaşmak istemedi. Gelgelelim ki, Walt Disney’in mükemmeli arayışı ve cesareti sayesinde, bu film sesli olarak gösterime girdi ve çizgiye dökülmüş gag’ların dil ve müzikle birleşmesi, seyircinin hayranlığını kazanarak Disney’in haklı olduğunu ortaya çıkardı.

1929: Müzikli Masallar Disney’in, resimlerin hareketini müziğin ritmine uydurma arzusu Silly Symphonies (Sersem Senfoniler) adlı dizide mükemmelliğe erişti. The Skeleton Dance (İskelet Dansı, 1929) ile başlayan ve The Ugly Duckling (Çirkin Ördek Yavrusu, 1938) ile biten bu kısa filmlerden 70 tanesi sinemalarda gösterime girdi. Bu filmlerin aşağı yukarı yarısı konusunu masal ve efsanelerden almıştı. Bu yapımların ayırıcı özelliği, canlandırılan çizgi film tiplerinin ifade gücünün müzikle belirginleştirilmesinde saklıydı. 1932 yılında Flowers and Trees (Çiçekler ve Ağaçlar) adlı filmle Technicolor metoduna dayanan ilk renkli çizgi film çekilmiş oldu. Disney kazandığı paralarla 30’lu yılların başında Disney Stüdyosunu kurabildi. 1934 yılında Disney Stüdyolarında 700 kişi çalışıyordu. Bu çalışmalara paralel olarak çizgi film figürlerinin yoğun bir biçimde pazarlanması işine girişildi. Bu tipler, kendi çizgi film dizilerinin kahramanları olarak, oyuncak endüstrisi tarafından benimsendiler ve ürün reklamcıları tarafından keşfedildiler.

1937: Gişe Rekoru Kıran Film: Pamuk Prenses

Silly Symphonies dizisindeki tasarım 1937’de akşam saatlerini dolduran ilk renkli ve sesli çizgi film olan Snow White and the Seven Dwarfs’da (Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler) sürdürüldü. Disney 1934’te bütün servetini bu projeye yatırmaya karar verdi. Bu film, tamamlanıncaya kadar 1,5 milyon dolara malolmuş ve Disney Stüdyolarını iflasın eşiğine getirmişti. Grimm Kardeşlerin masalını çizgi filme çevirmek için 570 ressam 1 milyonu aşkın resmi tek tek çizdiler. Eleştirmenlerin oybirliğiyle filmi methetmeleri, Disney’in çizgi film yapımcılığındaki üstünlüğünün tartışmasız kabulüne yol açtı. Büyük kitlelerin sinema gişelerinde yığılmaları sonucu Disney bu filmiyle 8 milyon dolardan fazla para kazandı.

Advertisement
1940: Pop-Art’ın Stereofonik Öncüsü

Disney 1940’ta en son yeniliği sayılan Fantasia (Fantazya, 1940) filmiyle, ünlü bestecilerin müziklerini çizgi figürlerle göz önüne getirme fikrini yeniden ele aldı. Bu film her biri tanınmış müzik parçalarıyla beslenen ve bu müziği içeriksel olarak yineleyen, ya da daha doğrusu yorumlayan, birbirinden çok farklı sekiz sekanstan oluşmaktadır. Canlandırma yelpazesi “Saatlerin Dansı”ndaki hayvan balelerinden Tocca-ta and Fugue ‘deki soyut ve ekspresyonist (dışavurumcu) renk oyunlarına kadar yayılmaktadır. Seslendirme stereofonik olarak gerçekleştirildiği halde, teknik donanım eksikliği yüzünden ancak tek tük sinemada seyircilere sunulabildi. Eleştirmenlerin tepkisi çekimserlikle olumsuzluk arası bir düzeydeydi. Fantasia ancak 60’lı yıllarda Pop-Art neslinin kült filmi olma aşamasına erişebildi. Başlarına gelen bu parasal darbe ancak aynı anda gösterime giren ve gişe rekoru kıran Pinocchio (Pinokyo, 1940) ile dengelenebildi.

1950: Sonraki Geleneksel Yapıtları

Disney Stüdyoları örneğin Bambi (1942), Alice in Wonderland (Alis Harikalar Diyarında, 1951), Mary Poppins (1964) gibi başarılı çizgi filmler üretmeyi sürdürürken, Disney, Treasure Island (Define Adası, 1950) ile başlayarak, geleneksel film ve belgesellere yoğunlaştı. Bu arada tanınmış edebi, eserleri sinemaya uyarlamayı yeğliyordu. Bu yapıtları, tıpkı doğa ile ilgili sayısız belgesel çalışması gibi, ailece izlenmeye ve televizyonda değerlendirilmeye yönelikti. Disney’in vizyon gücü bundan böyle film çalışmalarından çok, Kaliforniya’da kurulacak Disneyland üzerinde yoğunlaştı. Şehir planlamacılığı gözetilerek inşa edilecek bir hayal kent olarak tasarlanan Disneyland 1955’te açıldı. Disney 1966’da Burbank/Kaliforniya’da 65 yaşında hayata gözlerini yumdu.

walt disney

Walt Disney Kimdir? – Kaynak 2

Walt Disney (1901-1966). Sinemada çizgi filmleri ve canlı resimleri ile tanınmış Amerikalı bir ressamdır. Walt (Walter) Disney Chicago’da doğdu. Öğrenimi Kansas City’de Chicago’daki Güzel Sanatlar Akademisinde yaptı. Birinci Dünya Savaşı sırasında Fransa’daki Amerikan Kuvvetlerinin Kızıl Hacında görevliydi. Savaştan sonra Amerika’ya dönünce 1919-1922 yılları arasında Kansas City’de film reklamları yapan bir ressam olarak çalıştı. 1923’de Hollywood’a giderek hareketlendirilmiş resimlerden meydana gelme “Alice” komedilerini, “Oswald The Rabbit” (Tavşan Kardeş) çizgi filmlerini hazırladı.

Walt Disney’in ilk başarılı sesli filmi 1928 de yaptığı “Steamboat Willie” (Willie Vapuru) dur. Bundan sonra hazırladığı “Silly Symphony” (Gülünç Senfoni) adlı renkli filmi sinema dünyasının en beğenilen seri filmlerinden biri olmuştur. Kısa zamanda Walt Disney’in yarattığı “Mickey Mouse” (Miki Fare) ve “Donald Duck” tipleri dünyaca tanındı ve çok sevildi.

Walt Disney daha sonra tanınmış çocuk hikayelerinin resimli filmlerini yaptı. Bunlar arasında en çok beğenilenler Pinokyo, Bambi, 1938 de yaptığı Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler’dir.

Advertisement

İkinci Dünya Savaşı sırasında Walt Disney Alexander de Seversky’ın ünlü bir kitabına dayanan Yeni Savaş Anlayışında uçakların önemli yerini belirten “Victory Through Air Power” (Hava Kuvvetleri İle Kazanılan Zafer) adında bir film hazırladı. Bu başarılı çalışmasından dolayı Amerikan Hükümeti onu askerlerin eğitimi ile ilgili bir çok bilgi verici filmler hazırlamakla görevlendirdi.

Walt Disney’in savaştan sonraki filmlerinin en önemlileri Sinderella (Kül kedisi), Alis Harikalar Diyarında ve Robin Hood’dur. Bu çalışmaları yarattığı şaheserler sayesinde Walt Disney birkaç yıl üst üste Oscar kazandı.

Bu ünlü sanatçı hayatının son yıllarında hazırladığı filmlerde gerçek tip ve olaylarla kendi resim kabiliyetini birleştirdiği yeni bir teknik kullanmaya başladı. Walt Disney Amerika’daki Walt Disney Dünyası hizmete girmeden bir kaç yıl evvel gırtlak kanseri sebebiyle 15 Aralık 1966’da öldü. Ölümünden sonra bedeni dondurularak özel bir şekilde korumaya alınmıştır. Gerçek adı Walter Elias Disney’dir.


Leave A Reply