William Graham Sumner Kimdir? Ünlü Amerikalı Sosyoloğun Hayatı ve Çalışmaları

0
Advertisement

William Graham Sumner kimdir? Amerikalı sosyolog William Graham Sumner biyografisi, yaşam öyküsü ve eserleri hakkında bilgiler.

William Graham Sumner

Kaynak : wikipedia.org

William Graham Sumner; (1840-1910), Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ilk ve en etkili sosyoloji öğretmenlerinden biri olan Amerikalı sosyolog. Sumner, 30 Ekim 1840’ta Paterson, New Jersey’de doğdu. 1863’te Yale Üniversitesi’nden mezun oldu ve 1869’da Piskoposluk rahibi olarak atandı. Ekonomik, politik ve sosyal sorunlarla ilgili endişesi, Morristown’daki cemaatinden vazgeçmesine neden oldu. 1872’de Yale Üniversitesi’ne siyaset bilimi profesörü olarak döndü. Asıl ilgi alanı öğretmenlikti. İlk ve en etkili kitabı Folkways, 12 Nisan 1910’da New Jersey, Englewood’da ölümünden üç yıl önce 1907’ye kadar yayınlanmadı. Diğer yazıları The Science of Society (4 cilt, 1927-1928) olarak yayınlandı. ).

Folkways’de Sumner, insanların toplumdaki davranışlarının, deneme yanılma yoluyla aşamalı olarak gelişen iki tür kural tarafından yönetildiğini ileri sürmüştür. Bir koşullanma ve alışkanlık meselesi olarak, rutin olarak uyulma eğilimindeyseler, bunlara halk gelenekleri denir. Böylece gelenekler, insanların nasıl giyindiklerini, hangi yiyecekleri yediklerini veya belirli bir yaşam biçimine uymak için yaptıkları diğer şeyleri belirler. Genel uygunluk sağlanır, çünkü gelenekler sosyal olarak kabul edilen davranış biçimleridir.

İkinci tip, adetler, grubun veya toplumun hayatta kalması için çok önemli olan kurallardır. Yamyamlık veya ensest gibi adetlerin ihlal edilmesi şiddetle kınanır. Sumner’ın görüşüne göre, herhangi bir toplum için temel sorun, varlığının devam etmesidir. Gelenekler ve adetler bir grubu korur. Ona tutarlılık ve güvenlik sağlarlar. Bir grubun üyeleri ona sadıktır çünkü kendi adetlerini ve geleneklerini diğer herhangi bir grubunkinden üstün görürler. Sumner bu tutuma “etnosentrizm” adını verir.

Bir teori olarak, Sumner’ın yaklaşımına genellikle bir sosyal Darwinizm veya evrimcilik biçimi olarak atıfta bulunulur. Gruplar arasında sürekli çatışma ve rekabet olduğunu varsayar. Sosyal fenomenler – örneğin, gelenekler ve adetler – öncelikle grubun hayatta kalması için işleyen olarak açıklanır. Bu görüş iki açıdan eleştirilmiştir. Birincisi, grup ilişkileri çatışmanın yanı sıra işbirliğini de içerdiğinden, varsayımları çok tek taraflıdır. İkincisi, sonuçları gerçeklerle doğrulanmadı. Bir grubun adetlerinin hayatta kalmasına zarar verdiği örnekler bulunmuştur.

Advertisement

Leave A Reply