Yağ İçeren Besinler Nelerdir? Hangi Yiyecekte Ne Kadar Yağ Vardır?

0
Advertisement

Yağ içeren besinler nelerdir? Hangi yiyecekler içerisinde ne kadar yağ vardır? Yağ içeren yiyeceklerin listesi ve kısa açıklamaları…

Çam Yağının Faydaları Nelerdir? Kullanım Alanları Nelerdir?

Yağ içeren besinler nelerdir?

Genel yargı olarak bilinen “yağlar sağlığımıza zararlıdır” mottosu, detaylı olarak ele alındığında çok da doğru bir bilgi sayılmamaktadır. Çünkü her yağ yapısı aynı içerikte olmadığı gibi, vücut sağlığımız için de mutlaka tüketmemiz gereken yağlar da mevcuttur. Yağlar genel anlamda metabolizmamızda organlarımızın görevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirmeleri için gerekli olan içeriklerdir. Özel olarak hücre sağlığı konusunda yağlar vazgeçilmez öğeler olarak görev yapmaktadırlar.

Üstelik vücuda alınan yağlar, hücrelerin dış kısımlarındaki yapıyı da oluşturmaktadırlar. İçeriğinde yağ bulunan yiyecekler ve özellikle Omega-3 ve Omega-6 yağ içeriklerine sahip olan yiyecekler tüketildiğinde, beyin sağlığı gibi çok önemli konulara katkı sağlanmaktadır. bu tip yağlara sahip yiyeceklerin belirli miktarlarda tüketimi yetişkinler açısından ileriki yaşlarda oluşabilecek zihinsel temelli hastalıklara yakalanma riskini düşürürken çocuklarda da hafıza gelişimini olumlu ölçüde geliştirmektedir. Vücudumuzda yağların görevini ve önemini kısa bir şekilde özetlersek şunlardan söz edebilmemiz mümkündür;

Kemik sağlığına katkıda bulunurlar.

Kas yapımına katkıda bulunurlar.

Advertisement

Kendileriyle aynı miktarda olan karbonhidratlardan ve proteinlerden daha fazla enerji sağlama özellikleri vardır.
Vücuda balık yiyeceği ve diğer su ürünleriyle alınan besinlerde bulunan yağlar sayesinde beyin gelişimimiz ve retina gelişimimiz sağlanmaktadır.

Zeytin yağı tüketildiği takdirde vücuda mutlaka alınması gereken elzem yağ asitleri alınabilmektedir.

Yağlar vücuttayken midenin boş durma sürecini geciktirerek daha uzun süre tok kalınmasını sağlayabilmektedir.

Metabolizmada bulunan yağlar iç organların etrafını çevreleyerek dış etkenlerden gelecek zararları engelleyebilmektedirler.

Vücuda alınan K vitamini, A vitamini, E vitamini ve D vitamini, yağlar sayesinde ayrıştırılıp kullanılabilmektedir.

Derinin altında depolanabilen yağlar sayesinde vücut ısısının sabitlenmesi sağlanır ve vücut ısısında yaşanabilecek sıcaklık kayıplarının önüne geçilebilir.

Advertisement

Vücutta testosteron hormonunun ve östrojen hormonunun yapısında ve salgılanmasında yer alan yağlar, eğer vücutta eksik kalırlarsa bu hormonların salgılanmasında aksaklıklar meydana gelecek demektir.

Bu sayılanlar gibi daha pek çok görevi ve yararı olan yağların, yazımızın başında da söylediğimiz gibi uzak durulan bir öğe olması yerine mutlaka tüketilmesi gereken bir öğe olması gerekmektedir. Bu noktanın inceliği, tüketilen yağların faydalı yağlar olması yönündedir. “Kötü yağlar” ve “iyi yağlar” olarak ayrılan yağ çeşitleri içerisinden sadece yeterli miktarda iyi yağlardan tükettiğimiz taktirde sağlığımız açısından çok faydalı bir beslenme yapısı gerçekleştirmiş oluruz.

Hangi yiyeceklerde ne kadar yağ bulunmaktadır?

Peynir : Her türlü peynir türünün hazırlanış ve sunuluş şekline göre değişen yağ oranları, ortalama olarak 56 gramlık bir kalıbında yaklaşık olarak 13,8 gram yağ içermektedir.

Hindistan cevizi : Yaklaşık 56 gramlık bir hindistan cevizinde 32 grama varan yağ oranı bulunmaktadır.

Çikolata: Her türlü çikolatanın türüne ve hazırlanış şekline göre değişebilen yağ oranları bulunmaktadır. Ortalama bir çikolatanın (132 gramlık kadar) içerisinde bulunan yağ miktarı 42,2 gramdır.

Kuruyemişler : Kuruyemişlerin çeşidine göre yağ oranları da değişmektedir. Örneğin; bir su bardağı miktarındaki çerezde yaklaşık olarak 20 gram yağ bulunmaktadır.

İşlenmiş et çeşitleri : Marketlerden aldığımız bu işlenmiş et çeşitlerinde de birbirinden farklı yağ oranları bulunmaktadır. 28 gramlık bir işlenmiş eti baz alırsak içeriğinde 4,3 gramlık bir yağ oranı içeriği bulunduğunu söylemek mümkündür.

Trans yağ : Vücut için çok da yararlı olduğu söylenemeyen bu yağ çeşidi, hazır gıdaların içerisinde sıklıkla kullanılmaktadır. Bir yemek kaşığı miktarındaki trans yağda 13 gram yağ bulunurken, 1 çay kaşığı miktarındaki trans yağda ise 4.1 gramlık bir yağ oranı bulunmaktadır.

Hayvansal Yağlar : Elde edildiği hayvanın beslenme şekline ve elde edilen etlerin işleniş biçimlerine göre değişebilen yağ oranlarına bakıldığında ortalama olarak 113 gram ağırlığındaki bir ette yaklaşık miktarlarda 51 gramlık bir yağ içeriği bulunduğunu söylemek mümkündür.

Balık yağı : Vücudumuz için son derece yararlı olan balık yağlarına bakıldığında 14 gram miktarındaki balık yağında 4 gramlık bir yağ oranı olduğu görülmektedir.

Tereyağı : Tereyağının hazırlanma koşulları ve hazırlanma şekli içeriğindeki yağ oranını doğrudan etkilemektedir. Ancak ortalama bir miktar belirlendiğinde 113 gramlık bir tereyağında 58 gram gibi bir yağ oranı bulunmaktadır.

Advertisement

Krema : Oldukça yağlı olan bir ürün olan kremanın 120 gramlık bir ürününde 27,4 gram kadar yağ bulunmaktadır.

Yağların zararları nelerdir?

Yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi yağların vücuda zararlı olduğu durumlar, kötü yağ olarak adlandırılan yağların bilinçsizce tüketilmesi sonrasında oluşur. Bu kötü yağlar vücutta obeziteye, şeker hastalıklarına, tansiyon hastalıklarına, kalp ve damar haslatıkları gibi daha pek çok hastalığa davetiye çıkartmaktadır. Ayrıca vücutta bulunan aşırı seviyedeki kötü yağlar, sindirim sisteminin işleyişini tehdit ederek sindirim sistemi sağlığının kötüye gitmesine neden olabilmektedir.

Herşeyden önce en tehlikeli hastalık türlerinden biri olan kanserin, kötü yağlar yüzünden vücutta kolon kanseri şeklinde görülebilmesi de olasıdır. Yağların zararlarından korunmak ve metabolizmaya zarar verici etkilerinden kurtulmak için margarin, patates kızartması, börek çeşitleri, pasta çeşitleri, kızartma yöntemiyle hazırlanmış aklınıza gelebilecek her türlü yiyecek, maya içeren yiyecekler, waffle, krep, dondurma, patlamış mısır, kıyma, bisküvi ve şekerleme gibi örneklendirebileceğimiz yiyecekleri beslenme düzenimizden çıkartmamız gerekmektedir.


Leave A Reply