Joseph Butler Kimdir? İngiliz İlahiyatçı ve Felsefecinin Hayatı ve Çalışmaları

0
Advertisement

Joseph Butler kimdir? İngiliz ilahiyatçı ve filozof Joseph Butler biyografisi, yaşam öyküsü, felsefesi ve eserleri hakkında bilgiler.

Joseph Butler

Kaynak : wikipedia.org

Joseph Butler; (1692-1752), İngiliz ilahiyatçı ve filozof. 18 Mayıs 1692’de Wantage, Berkshire’da doğdu. Bir Presbiteryen olarak yetiştirildi, ancak bir Anglikan oldu ve 1714’te Oxford’daki Oriel Koleji’ne girdi. Derecesini aldıktan sonra Rolls Şapeli’nde vaiz oldu ve burada ünlü sözlerini teslim etti. İnsan Doğası Üzerine Vaazlar (1726’da yayınlandı). On yıl sonra daha da ünlü bir kitap olan Doğanın Anayasası ve Yoluna Din, Doğal ve Vahiy Analojisi’ni yayınladı. Ölümünde Butler’ın terfi etmesi gerektiği yönünde talimat bırakan Kraliçe Caroline ile arkadaş oldu. 1738’de Bristol piskoposu ve 1750’de Durham piskoposu olarak atandı. 16 Haziran 1752’de Bath’da öldü.

Hem Vaazları hem de Din Analojisi, 18. yüzyılın sonlarında ve 19. yüzyılın başlarında büyük etkiye sahipti. 19. yüzyılın sonlarına kadar Anglikan ve diğer din adamlarının eğitiminde standart eserler olarak kullanıldılar. Başlıca amaçları, zamanın şüpheci ve deist ahlakını ve teolojisini çürütmekti. Etikte Butler, Thomas Hobbes’un natüralizmine ve ayrıca deistlerin yasalcı ahlakına ve yalnızca özel vicdana güvenenlerin “coşkularına” karşı çıktı.

Butler, bilimin gelişimine paralel olarak tamamen rasyonel bir açıklama varsaydığı etik ilkelerin tarihsel gelişimini kabul etti. İnsan, tüm bilgilere ve hatta tüm bilgiler için kapasiteye sahip değildir, ancak doğruyu yanlıştan ayırma ve yargılama yeteneğine sahiptir. Bilimde olduğu gibi, bu yargı çoğu zaman -belki de her zaman- sadece yanlış yerine doğrunun seçimine değil, daha kötünün değil daha iyinin seçimine bağlıdır. Tek kelimeyle, insan Butler’ın “yaşamın rehberi” olarak tanımladığı “olasılığı” takip etmelidir. Burada Butler, seçim gerektiren herhangi bir krizde daha olası ve daha makul görüşü tercih etme ilkesine dayanıyordu. Ancak onun konumu, önceki iki yüzyılın Dominiklilerin ve Cizvitlerin “olasılığı” ile eşdeğer değildi.

Aynı test, dini gerçeğin salt akılcılığa indirgenmesine karşı, hem doğal hem de vahyedilmiş aşamalarında dinin tümüne uygulandı. Aklın yardımıyla, daha iyi, daha makul, daha olası Tanrı anlayışını, O’nun amacını ve iradesini, insanın doğasını ve gelecekteki kaderini tanıyabiliriz. Butler, 18. yüzyılda yorumlandığı şekliyle Eski ve Yeni Ahit’in kehanetlerini ve ayrıca patristik ve geleneksel teoloji tarafından tasarlanan mucizeleri ve tüm sistemi aynı şekilde savundu. Bununla birlikte, dinin doğası ve pratiği hakkında birçok bilge ve özlü gözlemleri dahil etti. Çoğu özür dileyen gibi o da çok fazla kanıtlamayı üstlendi. Ancak çabası, yanlış yorumlamaya ve yanlış tümevarımlara karşı uyarıları içeriyordu, sürekli hatırlanmayı hak eden uyarılar.

Advertisement

Leave A Reply