Yalova İli Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Yalova ili nerededir? Yalova ilinin ilçeleri, iklimi, bitki örtüsü, yüzey şekilleri, özellikleri ile ilgili bilgi.

yalova-haritasiYALOVA
Yüzölçümü: 512 km2.
İlçeleri: Merkez, Armutlu, Altınova, Çınarcık, Çiftlikköy, Termal.

Marmara Bölgesi’nin Güney Marmara Bölümü’nde il ve aynı ilin merkezi kent. Batı ve kuzeyden Marmara Denizi, doğudan Kocaeli’nin Karamürsel, güneyden Bursa’nın Gemlik ve Orhangazi ilçeleriyle çevrilidir.

Yüzey Şekilleri: İzmir Körfezi ile Gemlik Körfezi’nin sınırladığı Armutlu Yarımadası’nın kuzeyinde yer alan il topraklarının güney kesimini Samanlı Dağlar oluşturur. Bu dağların güneybatısında yer alan Karlık Dağı’nda 900 m’ye, güneydoğuda Başpınartepe’de 926 m’ye ulaşan yükselti, kuzeye doğru alçalır. Yamaçlar arasında küçük derelerin denize döküldüğü yerler, küçük kıyı düzlükleriyle kaplıdır. Doğuda Eyrek Dere, batıda Koca kuzeye yönelerek Marmara Denizi’ne dökülürler. Sellimandıra Denizi üzerinde Gökçe Barajı yer alır.

İklimi ve Bitki Örtüsü: İlde Marmara iklimi egemendir. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlı geçer. Yağışlar genelde ilkbahar ve kış aylarında yoğunlaşır. Yıllık ortalama sıcaklık 14.3°C, yağış tutarı 759 mm’ dir.

Samanlı Dağlan’nın yamaçları doğal bitki örtüsü açısından zengindir. Ormanlar, tarım alanları ve yerleşim alanlarının yayılması sonucu azalmış ve verimden düşmüştür. Meşe, gürgen, ıhlamur, kestane, akçaağaç, çınar ve çam türlerinden oluşan ormanlar yukarıda sayılan nedenlerle yüksek kesimlere çekilmiş durumdadır.

Advertisement

Tarım ve Ekonomi: Ekonominin temelini tarım ve turizm oluşturur, hayvancılık üçüncü sırada yer alır. Tarım topraklarının önemli bir bölümü, kıyı boyunca uzanan yazlık evler ve tatil siteleriyle kaplandığından kullanım dışı kalmıştır. Kıyıya dik inen derelerin oluşturduğu küçük vadiler boyunca iç kesimlere sokulan meyve bahçeleri, sebze ekim alanları ve zeytinlikler önem taşır. Seralarda yapılan sebze üretimi ile çiçekçilik daha çok İstanbul pazarlarında tüketilir. Atatürk Tarım İşletmesi çiçek üretiminde önem taşır. Az olmakla birlikte sığır ve koyun yetiştirilir, arıcılık yapılır. Balıkçılık, İzmit Körfezi’nin kirlenmesi nedeniyle önemini yitirmiştir. Eyrek Deresi’nin denize döküldüğü yerde, deniz kıyısında, genişçe bir düzlükte kurulu olan il merkezi daha önce bağlı olduğu İstanbul’a İzmit Körfezi’ni güney ve kuzeyden kuşatan 154 km’lik karayoluyla ve Yalova-Kartal-İstanbul ile Darıca-Topçular arasında çalışan arabalı vapur ve deniz otobüsü seferleriyle Bursa’ya 64 km’lik bir otoyolla bağlanır. İzmit’e 64 km Gölcük’e 55 km, Karamürsel’e 29 km uzaklıktadır. Yaz aylarında tatil evleri ve turizm tesislerinden yararlanmaya gelenlerle ilin nüfusu artar. Bursa-Gemlik ve Çınarcık’a giden yollar il merkezinden geçer. Termal ve Gökçedere kaplıcalarıyla ünlüdür.


Yorum yapılmamış

Leave A Reply