Yalta Konferansı Maddeleri

0
Advertisement

II. Dünya Savaşının bitimine yakın yapılmış olan tarihin ünlü konferanslarından Yalta Konferansı maddeleri hakkında bilgiler.

II. Dünya Savaşı’nın bitimine doğru, 1945 yılında Amerika, İngiltere ve Sovyetler Birliği devlet ve hükümet başkanlarının Kırım’da ki Yalta şehrinde yaptıkları çok önemli toplantı, tarihte “Yalta Konferansı” olarak anılmaktadır.

Toplantı 4 Şubat 1945’de başladı ve bir hafta sürdü. Sivastopol’un 45 kilometre batısında bir dinlenme şehri olan Yalta’da yapılan görüşmelerde Amerika’yı Başkan Roosvelt, İngiltere’yi Başbakan Churchill, Sovyetler Birliğini de Stalin temsil etti.

Amerika ve İngiltere, bu toplantıda Rusya’ ya Japonya’ya karşı savaşa girmesini kabul ettirdiler. Buna karşılık Sovyetler Birliği’ne büyük haklar tanındı, varılan anlaşmaya göre:
1) Dış Moğolistan üzerindeki Rus egemenliği,
2) Güney Sahalin’in Rusya’ya verilmesi,
3) Port Arthur’un Rusya tarafından geri alınması,
4) Mançurya ve Mançurya demiryolu üzerindeki Rus haklarının tanınması,
5) Kuril Adaları’nın Rusya’ya verilmesi kabul ediliyordu.

Üç büyükler, Yalta’da savaştan sonraki nüfuz bölgeleri üzerinde de anlaşmalara vardılar. Balkanlar ve Doğu Avrupa’daki Rus nüfuzu bu toplantıda üstü kapalı şekilde kabul edildi.

Advertisement

Yalta’da ayrıca, Dumbarton Oaks toplantısı kararlarına uygun bir şekilde Birleşmiş Milletler Teşkilâtının kurulması da kararlaştırıldı.

Bu konferansın Ruslar’a büyük fırsatlar hazırlaması zaman zaman eleştiri konusu olmuştur


Leave A Reply