Biyomedikal Mühendisi Ne İş Yapar? Nerelerde Çalışır? Görev Sorumlulukları

0
Advertisement

Biyomedikal Mühendisi nedir ve nasıl olunur? Biyomedikal Mühendisleri ne iş yapar, çalışma ortamları ve iş olanakları nelerdir? Nerelerde çalışabilirler?

Biyomedikal Mühendisi

Biyomedikal Mühendisi Ne İş Yapar? Nerelerde Çalışır?

Biyomedikal mühendisleri, hasta bakımının kalitesini ve etkinliğini artırmak amacıyla, biyoloji ve tıptaki sorunlara çözümler arar ve cihazlar tasarlar.

Ne İş Yapar?

Biyomedikal mühendisleri tipik olarak aşağıdakileri yapar:

  • ***Yapay iç organlar, vücut parçalarının yerini alan yapay cihazlar ve tıbbi sorunların teşhisi için makineler gibi tasarım sistemleri ve ürünlerin tasarımı
  • ***Biyomedikal ekipmanlar için kurulum, ayarlama, bakım, onarım veya teknik destek sağlamak
  • ***Biyomedikal cihazların güvenliğini, verimliliğini ve etkinliğini değerlendirir
  • ***Ekipmanların doğru kullanımı konusunda personeli eğitir
  • ***İnsan ve hayvanların biyolojik sistemlerinin mühendislik yönlerini araştırmak için yaşam bilimcileri, kimyagerler ve tıp bilimcileri ile çalışır
  • ***Biyomedikal mühendisleri aletler, cihazlar ve yazılımlar tasarlayabilir; yeni prosedürler geliştirmek için birçok teknik kaynaktan bilgiyi bir araya getirir; veya klinik problemleri çözmek için gerekli araştırmaları yapar.
  • ***Genellikle mühendislik ve tıptaki geçmişlerini kullanarak bir koordinasyon işlevi görürler. Örneğin, endüstride, derinlemesine canlı sistemler ve teknoloji anlayışı gerektiren ürünler yaratabilirler. Ayrıca, sıklıkla araştırma ve geliştirme ya da kalite güvencesinde çalışırlar.
  • ***Biyomedikal mühendisleri elektrik devreleri, tıbbi ekipman çalıştırmak için yazılımlar veya yeni ilaç tedavilerini test etmek için bilgisayar simülasyonları tasarlamaktadır. Ayrıca, kalça ve diz eklemleri gibi yapay vücut parçaları tasarlar ve oluştururlar. Bazı durumlarda, yedek gövde parçalarını yapmak için gereken malzemeleri geliştirirler. Ayrıca rehabilitasyon egzersiz ekipmanları tasarlarlar.
  • ***Bu mühendislerin çalışmaları birçok profesyonel alanı kapsamaktadır. Örneğin, uzmanlıkları mühendislik ve biyolojiye dayanmasına rağmen, genellikle üç boyutlu röntgen makineleri gibi karmaşık enstrümanları çalıştırmak için bilgisayar yazılımı tasarlar. Alternatif olarak, bu mühendislerin çoğu, yeni ilaç tedavileri geliştirmek için kimya ve biyoloji bilgilerini kullanırlar. Diğerleri beyin veya kalbin ilettiği sinyalleri anlamak için modeller oluşturmak için matematiği ve istatistiği büyük ölçüde kullanır.

Eğitimi:

Biyomedikal Mühendisliği eğitim süresi 4 yıldır. Ancak bazı üniversitelerde hazırlık sınıfının da olması nedeniyle 5 yıla çıkar.

Nerelerde Çalışır?

Biyomedikal mühendisleri, yaptıklarına bağlı olarak çeşitli ortamlarda çalışırlar. Bazıları tedavinin yapıldığı hastanelerde, bazıları ise araştırma yapan laboratuarlarda çalışır. Yine de diğerleri biyomedikal mühendislik ürünlerini tasarladıkları üretim ortamlarında çalışmaktadır. Ayrıca, bazı biyomedikal mühendisleri iş kararlarını aldıkları veya destekledikleri ticari ofislerde de çalışırlar.

Advertisement

Biyomedikal mühendisinin çalıştığı endüstriler aşağıdaki gibidir:

  • Tıbbi cihaz ve sarf malzemeleri üretimi
  • Bilimsel araştırma ve geliştirme hizmetleri
  • İlaç imalatı
  • Kolejler, üniversiteler ve meslek okulları
  • Genel tıbbi ve cerrahi hastaneler

Biyomedikal mühendisleri bilim adamları, sağlık çalışanları veya diğer mühendislerle birlikte ekipler halinde çalışır. Böylece, nerede ve nasıl çalıştıkları genellikle başkalarının özel ihtiyaçları tarafından belirlenir. Örneğin, yürüyemeyen bir kişiye yardım etmek için tasarlanan yeni bir cihaz geliştiren bir biyomedikal mühendisi, cihazın planlandığı gibi çalışıp çalışmadığını belirlemek için hastanede saatler geçirmek zorunda kalabilir. Mühendis cihazı iyileştirmenin bir yolunu bulursa, tasarımı iyileştirmek ve üretim sürecini değiştirmek için üreticiye geri dönmesi gerekebilir.

Biyomedikal Mühendislerinde Bulunması Gereken Özellikler;

Biyomedikal mühendisleri ayrıca aşağıdaki spesifik özelliklere sahip olmalıdır:

  • Analitik beceri. Biyomedikal mühendisleri, uygun çözümler tasarlamak için hastaların ve müşterilerin ihtiyaçlarını analiz edebilmelidir.
  • İletişim yetenekleri. Biyomedikal mühendisleri bazen hastalarla çalıştıkları ve sık sık tıbbi bilim insanlarıyla veya diğer mühendislerle çalıştıkları için kendilerini açıkça ifade edebilmeliler.
  • Dinleme becerileri. Biyomedikal mühendisleri genellikle ekipler halinde çalışır ve hastalar, terapistler, doktorlar ve iş uzmanlarından girdi toplarlar. Başkalarının fikirlerini aramalı ve onları problem çözme sürecine dahil etmelidirler.
  • Matematik becerileri. Biyomedikal mühendisleri çalışmalarında analiz, tasarım ve sorun giderme için matematik prensiplerini ve matematikteki diğer ileri konuları kullanır.
  • Problem çözme yetenekleri. Biyomedikal mühendisleri genellikle karmaşık biyolojik sistemlerdeki sorunları ele alır ve çözer.


Leave A Reply