Yanardağ Çeşitleri Oluşumları Volkanik Malzemeler ve Özellikleri

0
Advertisement

Yanardağlar, volkanlar nasıl oluşur? Volkanların etrafa saçtığı volkanik malzemeler, volkan çeşitleri ve özellikleri nelerdir, hakkında bilgi.

Bir yanardağ, dünyadaki erimiş kaya ve gazın patladığı bir deliktir. Volkandan çıkan erimiş kaya, havalandırma çevresinde bir tepe veya dağ oluşturur. Lav viskoz bir sıvı olarak akabilir veya havalandırmadan katı veya sıvı parçacıklar halinde patlayabilir.

volkan

VOLKANİK MALZEME ÇEŞİTLERİ

Bir volkandan patlayabilecek üç temel malzeme; 1. lav, 2. kaya parçaları ve 3. gaz.

LAV

Lav, Dünya’nın yüzeyine salınan magmanın adıdır. Lav Dünya’nın yüzeyine geldiğinde, kırmızı sıcaktır ve 1100 C dereceden daha yüksek sıcaklıklara sahip olabilir. Sıvı lav bir volkanın yamaçlarından hızla akar. Yapışkan lav daha yavaş akar. Lav soğurken birçok farklı formasyona dönüşebilir. Son derece akıcı lav, pahoehoe adı verilen pürüzsüz, katlanmış kaya tabakalarına sertleşir. Pahoehoe, terimlerin ortaya çıktığı Hawaii’nin geniş alanlarını kapsar. En yapışkan lav, blok akışları olarak adlandırılan kayalar ve moloz akışları oluşturur. Ayrıca kubbe adı verilen lav höyükleri de oluşturabilir. Diğer lav oluşumları sıçrayan koniler ve lav tüpleridir. Sıçramış koniler 100 feet yüksekliğe kadar çıkabilen dik tepelerdir. Kalın lavların gayzer benzeri patlamaları sıçramasından oluşurlar. Lav tüpleri sıvı lavlarından oluşturulan tünellerdir. Lav akarken dış kaplaması soğur ve sertleşir. Ancak aşağıdaki lav akmaya devam eder. Akan lav boşaldıktan sonra bir tünel bırakır.

Kaya Parçaları

Kaya parçası genellikle tephra olarak adlandırılır ve yapışkan magmadan oluşur. Bu magma o kadar yapışkandır ki, magma yüzeye veya merkezi havalandırmaya yaklaştığında gazı kolayca kaçamaz. Son olarak, sıkışan gaz o kadar çok basınç oluşturur ki, magmayı parçalara ayırır. Tephra, volkanik toz, volkanik kül ve volkanik bombalardan oluşur (en küçüğünden en büyüğüne kadar). Volkanik toz, yüz inçten daha küçük çaplı parçacıklardan oluşur. Volkanik toz uzak mesafelerde taşınabilir. 1883’te, Endonezya’da Krakatau patlaması havaya 17 mil toz attı. Toz, Dünya’nın etrafında birkaç kez taşındı ve dünyanın birçok yerinde parlak kırmızı gün batımları oluştu. Bazı bilim adamları, Dünya’ya ulaşan güneş ışığı miktarını azaltarak büyük miktarlarda volkanik tozun iklimi etkileyebileceğini varsaymaktadır. Volkanik kül, çapı beş inçten daha küçük parçalardan oluşur. Neredeyse tüm volkanik kül yüzeye düşer ve volkanik tüf adı verilen kaya olarak birbirine kaynaklanır. Bazen, volkanik kül bir dere içindeki su ile birleşir ve kaynar bir çamur akışı oluşturur. Çamur akışları saatte 60 mil hıza çıkabilir ve kayda değer derecede paramparça olabilir. Volkanik bombalar büyük parçalardır. Çoğu beyzbol topu büyüklüğünden basketbol topu büyüklüğüne kadar değişmektedir.

Advertisement

volkan gaz

GAZ

Neredeyse tüm patlamalar sırasında volkanlardan büyük miktarlarda gaz çıkar. Gaz özellikle buhardan oluşur, fakat aynı zamanda karbon dioksit, azot, kükürt dioksit ve diğer gazları içerebilir. Buharın çoğu bir yanardağın magmasından gelir, ancak yükselen magma yerdeki suyu ısıtırken de biraz buhar üretilebilir. Volkanik gaz büyük miktarda volkanik toz taşır. Bu gaz ve toz ittifakı siyah duman gibi görünür.

VOLKAN ÇEŞİTLERİ

En sıvılaşmış magmalar sessizce patlar ve antik Alman savaşçılarının kalkanlarına benzedikleri için tasarlanan bir isim olan eğimli kalkan volkanları oluşturmak için havalandırmadan akarlar. Kalkan volkanlarından akan lav genellikle sadece bir ila on metre kalınlığındadır, ancak lav havalandırmadan uzak mesafelere uzayabilir. Hawaii ve İzlanda volkanları tipik kalkan volkanlarıdır.

Yüksek gaz içeriği ve yüksek viskoziteli magma, genellikle kalkan volkanlardan akan lavdan daha patlayıcıdır. Birçok durumda bu gaz bakımından zengin lav, bir patlama sırasında havaya çok yükseğe çıkar. Magma, havalandırma çevresinde biriken ve dik taraflı ancak nispeten küçük kül konileri oluşturan volkan bombası olarak düşer. Volkan bombaların boyutları ince taneli küllerden ev büyüklüğüne kadar değişir.

En uzun volkanların çoğu, stratovolkanlar olarak da adlandırılan kompozit volkanlardır. Bunlar, sıvı lavın sessiz patlamaları döngüsünden sonra viskoz lav patlamaları oluşturur. Sıvı lav, patlayıcı kalıntılar üzerinde güçlü, dik taraflı volkanik koniler oluşturan erozyona dayanıklı bir kabuk oluşturur.

Geçmişte, Dünya’daki geniş çatlak sistemlerinden son derece akıcı bazaltik lavların dev patlamaları meydana geldi. Bu patlamalar dizisi, bazaltik lavların geniş yaylalarını oluşturdu. Hindistan’da Deccan bazaltları 260.000 kilometrekareyi, Oregon ve Washington’da Columbia Platosu bazaltları yaklaşık 130.000 kilometrekareyi kaplıyor. Tarihsel zamanlarda bu boyutta hiçbir patlama gözlenmemiştir. Bununla birlikte, şu anda, okyanus ortası sırtlarında daha hacimli bazaltik lav birikimleri oluşuyor.

Advertisement

Etna Yanardağı

Bir VOLKAN NASIL OLUŞUR: BAŞLANGIÇ

Bir yanardağ Dünya’nın içinde lav olarak başlar. Bu lav, Dünya’nın iç kısmındaki aşırı sıcaklıklardan yaratılmıştır. Çoğu magma Dünya yüzeyinin 50 ila 100 mil altındadır. Bazı magmalar Dünya yüzeyinin 15 ila 30 mil derinliğinde gelişir. Dünyadaki diğer kaya ile birleşerek gazla dolu olan magma, etrafındaki katı kayadan daha az yoğun olduğu için giderek Dünya’nın yüzeyine doğru yükseliyor. Magma yükseldikçe, çevredeki kayadaki boşlukları eritir ve yüzeye iki mil kadar yakın büyük bir oda oluşturur. Oluşan magma odası, volkanik malzemelerin patladığı rezervuardır.

PATLAMA

Rezervuardaki gaz dolu lav, çevresindeki katı kaya ağırlığından büyük bir baskı altındadır. Basınç, gazın kayanın kırılmış veya zayıflamış bir kısmında bir kanalı patlatmasına veya eritmesine neden olur. Magma artık kanaldan yüzeye doğru hareket eder. Magma yüzeye yaklaştığında, magmadaki gaz açığa çıkar. Gaz ve magma, merkezi havalandırma adı verilen bir açıklığı patlatır. Lav ve diğer volkanik malzemelerin çoğu bu delikten çıkar. Malzemeler yavaş yavaş havalandırmanın etrafında birikir ve bir volkanik dağ veya bir volkan oluşturur. Patlama durduktan sonra, yanardağın üstünde genellikle bir krater oluşur. Havalandırma deliği kraterin altındadır. Bir yanardağ oluştuktan sonra, sonraki patlamaların tüm lavları merkezi havalandırma yoluyla yüzeye ulaşmaz. Magma yükseldikçe, bazıları kanal duvarından kırılabilir ve kayadaki daha küçük kanallara ayrılabilir. Bu kanallardaki magma, yanardağın yan tarafında yapılmış bir havalandırma deliğinden kaçabilir veya yüzeyin altında durabilir. Volkanlar çok harika ve şaşırtıcıdır. Onlar bu yeryüzündeki en yıkıcı ve en güzel şeylerden biridir. Dünyaya kilometrelerce ilerleyen gaz, lav ve tüneller içerirler. Yeni adalar veya devasa dağlar oluşturabilirler. Volkanların saçtığı materyaller, bilim adamlarının iç Dünya’yı anlamalarına yardımcı olabilir.


Leave A Reply