Yangın İle İlgili Deyimler Atasözleri ve Anlamları Açıklamaları, İçinde Yangın Geçen

0
Advertisement

İçinde yangın kelimesi geçen deyimler ve atasözleri nelerdir? Bu deyimlerin ve atasözlerinin anlamları ve açıklamaları, Yangın hakkında deyimler, atasözleri.

Yangın İle İlgili Deyimler

Yangın İle İlgili Deyimler

  • “ağzının içi yangın yerine dönmek”
    ağzının tadı bozulmak, tat alma duyusunu yitirmek:
    Ağzımın içi yangın yerine dönüp yine de ağrılar kesilmeyince çok sıkıntılı bir vaziyete düştüm. -R. N. Güntekin.
  • “yangın bacayı sarmak”
    durum olağanüstü kötüye gitmek.
  • “yangın yerine dönmek”
    çok kalabalıklaşmak.
  • “yangına körükle gitmek”
    gerginliği, uzlaşmazlığı artıracak biçimde davranmak:
    Bey, bana teselli verecek yerde sen de yangına körükle gidiyorsun. -H. R. Gürpınar.
  • “yangına vermek”
    tutuşturmak, bir şeyi bilerek yakmak.
  • “yangından mal kaçırır gibi”
    bir işte gereksiz telaş ve ivedilik göstererek, herkesten saklamaya çalışarak.
  • “yangını körüklemek”
    gerginliği, anlaşmazlığı artırmak.

Atasözleri

  • üç göç, bir yangın yerini tutar
    bir yerden başka bir yere taşınırken bazı eşya kırılır, dökülür, kaybolur, birçok kez taşınma sonunda bu eşya yangın artığına döner.
Üç Göç Bir Yangın Yerini Tutar:

ANAFİKİR : Sık sık ev değiştirmenin eşyalara büyük zararı vardır. Değişen hayat şartları gereğince, kişinin, bazen sık sık ev değiştirmesi gerekebilir. Ev değiştirmede ev eşyaları sağlıklı yapılmayan taşımalar nedeniyle çok zarar görürler. Çünkü bu eşyaları genellikle taşıyıcılar araca taşımakta, bu işi de belirli bir ücret karşılığında yapmaktalar. Ne kadar uyarılsalar da taşıdıkları kendi eşyaları olmadığı için kendi eşyalarına gösterdikleri özeni asla göstermezler. Her taşımada ayrı ayrı zarar oluşacağı için üç ev değiştirme durumunda kalan kişilerin eşyaları işe yaramaz hale gelir.

Yangın İle İlgili Yazı
Yangın,
insanların can ve mallarını tehlikeye atan ciddi ve büyük bir felakettir. Yangınların büyük bir kısmı ihmaller sonucu insan eli çıkmaktadır. Söndürülmemiş bir ateş ve ya bir sigara izmariti, koskoca bir ormanın yanıp kül olmasına ya da büyük can ve mal kaybına yol açabilir.

Yıllar önce yangın insanlar için büyük bir tehlikeydi. 1655 yılında yangın söndürme tulumbasının yapılması, daha sonra da yangın söndürme hortumunun icadı ile yangınlar daha çabuk söndürülmeye başlandı. Günümüzde çok daha modern yangın söndürme araçları yapılmaktadır. Aynı zamanda yepyeni maddeler de bulunuyor farklı yangın şekilleri için farklı yangın söndürme tarzları bulunmaktadır.

Ülkemizde ilk İtfaiye Teşkilâtı 25 Ekim 1714 tarihinde kurulmuştur. İtfaiye Teşkilâtı’nın görevleri; yangının büyümesini önlemek ve yangını söndürmek, yangında mahsur kalanları kurtarmaktır. Bunlar İtfaiye Teşkilatlarının en öncelikli görevleridir.

Advertisement

Yanma olayı, havada yer alan oksijen ile oluşup gelişir. Ateşin hava ile temasını keserek yangını söndürmek için yanan bölgeye ıslak halı, kilim, battaniye gibi örtüler örtülür. Büyük yangınlarda tazyikli su kullanılır. Ayrıca yangın söndürme araçlarından püskürtülen köpükle ateşin hava ile teması kesilerek yangın söndürülür.


Leave A Reply