Yangın Nasıl Söndürülür? Yangın Söndürürken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

0
Advertisement

Yangını Söndürmek İçin Ne Yapmalı, nasıl söndürülür? Yangını tehlikesiz bir şekilde söndürmek için yapılacaklar, dikkat edilecekler.

Yangın Nasıl Söndürülür?
Yangını Söndürmek İçin Ne Yapmalı?

Çıkan yangınları söndürmek için şehirlerde itfaiye kurulmuştur. İtfaiye teşkilatlarının elinde çeşitli yangın söndürme araçları bulunmaktadır. Herhangi bir yerde yangın çıktığı haberinin itfaiyeye ulşamasıyla, itfaiye derhal harekete geçer, en kısa yoldan yangın yerine yetişerek, ateşi söndürmeye çalışır. Büyük şehirlerin hepsinde itfaiye teşkilatı mutlaka bulunmaktadır. Büyük limanlarda deniz itfaiyesi, hava alanlarında da özel yangın söndürme teşkilatı bulunur.

Henüz başlamış olan bir yangını vaktinde bastırıp söndürmek daima mümkündür. Bunun için korkuya, telaşa kapılmadan derhal işe girişmek gerekir. Zaten itfaiye çalışanları bu konuda eğitimden geçirilmiş uzman kişilerdir. Bununla birlikte, durumu derhal en yakın karakola, itfaiye merkezine bildirmelidir. Vakit kaybı, büyük felaketlere yol açabilir. İtfaiye gelinceye kadar yapılacak ilk iş, eldeki araçlarla, yangını söndürmeye çalışmaktır. Ancak yine de öncelik can güvenliğindedir. Canımızı tehlikeye atmadan yapabileceğimiz müdahaleleri yapmalıyız.

Evlerde, iş yerlerinde küçük yangınları bastırmak için yangın söndürme araçları kullanılır. Bu araçların içinde sıvı halinde ya yalnız sodalı su, ya da hem sodalı, hem karbonatlı su vardır. Ayrıca, küçük bir şişe içinde de sülfrik asit bulunur. Elde kullanılan bu aracın kapağı açılarak ateşe tutulması üzerine asitle sodanın karışımından meydana gelen karbondioksit gazı ateşi söndürür.

Yangın söndürme aletlerinin insanların taşıyabileceği kadar küçük olanlarından başka, özellikle büyük yangınlarda parlayıcı, patlayıcı maddelerin söndürülmesinde kullanılanları da vardır. Motorlu araçlarla taşınan bu yangın söndürücüler köpük saçarak ateşi bastırırlar.

Su her zaman ateşi söndürmez. Hele benzin, petrol, yağ gibi sıvı maddelerin tutuşması karşısında bunların üzerine su atmak daha tehlikelidir. Bu gibi alevleri önlemek için, üzerlerine derhal halı, yorgan, battaniye gibi havayı kesici ağır, kalın şeyler kapamak, ya da varsa bolca kum atmak en iyisidir. Böylece, ateş havasız kalınca söner. Daha başka yanan şeyleri de söndürmek için ilk önleyici çare üzerlerini kalın bir şeyle kapatmaktır. Sonra, ateşi tam söndürmek için üzerlerine bol bol su dökmek gerekir. Öte yandan, kapıları, pencereleri açmak da doğru değildir, çünkü ortaya çıkan hava akımı ateşi büsbütün canlandırır.

Advertisement

Hava akımını önleyici tedbirler aldıktan sonra, ateşin çevresinde, az çok yakınında bulunan, kâğıt, bez, tahta gibi kolayca tutuşabilecek şeyleri de uzaklaştırmaya bakmalıdır. Hele benzin, gaz, ispirto (alkol ), asetilen, filim gibi çok daha çabuk parlayıcı şeyler varsa ilk önce bunları uzaklaştırmalıdır.

Yeni başlamış bir yangını söndürmeye çalışırken dikkat edilecek noktalardan biri de elektrikli araçlardır. Bunların üzerine su boşaltırken elektrik akımından sakınmalıdır; çünkü su, elektrik akımını geçirdiği için, kovadan, maşrapadan boşalan suyun bir ucu akımı alıp öbür ucuna, yani sizin elinize kadar getirebilir. Bunun için, suyu ya bir lastik boruyla, hortumla tutmalı, ya da çok uzaktan fırlatmalıdır. Bu gibi durumlarda sigortaları sökmek en doğru yoldur.

Son dönemlerde özellikle yoğun iş yerlerinin bulunduğu merkezlerde kurulan büyük plazalarda yangın söndürme tatbikatları yapılarak ofis çalışanlarının daha duyarlı ve uyanık olunması yönünde çalışmalar yapılmaktadır.

Unutulmamalıdır ki yangın şaka değildir. Özellikle kimyasalların olduğu yerler, ormanlık alanlarda yangınlar telafisi olmayan zararlar verebilir.

yangın tüpü

Yangın Söndürme Aleti

Evlerde, apartman ve büyük müesseselerde çıkacak küçük yangınları, itfaiye gelinceye kadar söndürmek veya önlemek için kullanılan araçlardır. Bu yangın söndürme araçlarının içinde sodalı veya sodalı ve karbonatlı bir su vardır. Ayrıca küçük bir şişe içinde de sülfürik asit bulunur. Araç kullanılırken, asit ile soda karışınca karbon dioksit gazı meydana gelir. Bu gaz üzerine tutulduğu ateşi havasız bıraktığı için söndürür. Karbon dioksit, zehirli değildir. Fakat sürekli solunursa, oksijensizlikten ölüme sebep olur.

Advertisement

Küçük yangın söndürme araçları olduğu gibi, büyük ateşleri söndürmek için de, köpük saçan cihazlar vardır.


Leave A Reply