Yangından Korunmak İçin Neler Yapılmalıdır? Alınacak Tedbirler, Dikkat Edilecekler

0
Advertisement

Yangın nedir? Yangın nasıl oluşur, yangının nedenleri nelerdir? Yangından korunmak için dikkat edilmesi gerekenler hususlar nelerdir?

Yangından Korunma Haftası Resimleri

Kaynak: pixabay.com

Yangın; hem doğanın hem de insanoğlunun başına sık sık gelen korkunç felaketlerden birisidir. Büyük zararlara mal olan, mal, hatta maalesef ki can kayıplarına dahi yol açan bu felaketin başlıca sebebi dikkatsizliktir.

Deprem, su baskını, kasırga, yer kaymaları gibi felaketlerin hepsinin kaynağı incelenirse büyük bir kısmının doğal olaylar şeklinde gelişmekte olduğu görülecektir. Ancak yangınların büyük çoğunluğunu ise insanlar çıkarır. Dikkat etmeden atılan sönmemiş bir sigara bazen bir şehri, koca bir ormanı kül yığını haline getirebilir.

Dikkatsizlik, tedbirsizlik, ihmal, bilgisizlik yangının başlıca sebepleridir. Yangın, ateşten, elektrik kontağından, parlayıcı, patlayıcı maddelerden çıkar. Bunun dışında doğal felâketler de, az ölçüde de olsa, yangına sebep olurlar. Bunların en önemlileri, şehirleri allak bullak eden büyük fırtınalarla depremlerdir. Bu gibi afetlerden ileri gelen yıkıntılar yüzünden elektrik kontağı, havagazı patlaması ile dağılan ateşlerden büyük yangınlar çıkar, felâket katmerli olur.

En çok görülen yangınlar, yanmamış sigaradan, sobalardan, bacadan, elektrik kontağından çıkar.

Advertisement

Yangından Korunmak İçin Nelere Dikkat Etmeli?

Dikkatli, tedbirli olmakla yangından korunmak büyük ölçüde elimizdedir. Bunun için evde, iş yerinde alınacak başlıca tedbirler şunlardır.

  • *** Rastgele bir şekilde sönmemiş kibrit, sigara atmamalı, yanan bir şey bırakmamalı. Sigara tablalarını, soba ateşini, küllükler gece yatarken, evden çıkarken iyice gözden geçirmeli.
  • *** Ütüyü prizde unutmamalı, elektrik ocağı varsa kontrol etmeli. Elektrikte, prizlerde kontaklar varsa yaptırmalı.
  • *** Soba yakılan evlerde, kıvılcımların, sıcak küllerin döşemeye dökülmesinin önüne geçmeli. Gece yatarken, evden çıkarken sobayı, mangalı ya söndürmeli, ya da açık bırakmamalı.
  • *** Evde çocukların kibrit, soba, elektrik ütüsü, ocağı, havagazı gibi tutuşucu şeylerle oynamalarına engel olmalı, bu gibi yanıcı şeyler varken evde çocukları yalnız bırakmamalı.
  • *** Benzin, ispirto, eter, gaz gibi parlayıcı, tutuşucu maddelerin yanında ateş bulundurmamalı., Ağızda sigara varken benzinle bir şey silmek, benzini her hangi bir başka şekilde kullanmak tehlikelidir Prizden çekilen fişin çıkardığı çakım (şerare) bile ilerideki benzini tutuşturabilir.
  • *** Soba borularını, bacaları sık sık temizlemeli. Biriken kurumlar ateş alarak yangına yol açabilir.
  • *** Fırın, baca, kalorifer kazanı gibi düzenleri bu işten iyi anlayanlara yaptırmalıdır.
  • *** Tavanarasında, mahzenlerde çabuk tutuşabilir şeyler bulundurmamalıdır.
  • *** Ocakların önünde, sobaların, mangalların altında asbestos, mermer gibi yanmaz maddeler bulundurmalı, bunların önüne tel kafesler çekmelidir.
  • *** Kuru yapraklar, yağlı paçavralar evlerden, yapılardan uzak bulundurulmalıdır. Bunlar yazın güneşte kızışarak kolayca tutuşabilir.


Leave A Reply