Yansıma Nedir? Basit Yansıma Deneyleri

0
Advertisement

Yansıma nedir? Yansıma denilince ne anlarız? Yansıma kanunları nelerdir ve basit yansıma deneyleri hakkında bilgi veren sayfamız.

Işık ışınlarının önlerine çıkan parlak yüzeylere çarpıp geri dönmesine denir. Yansıma, Fizik biliminin Işık bölümünde incelenen bir olaydır.

Işık ışınları, saydam artamlarda, bir doğru boyunca ilerler. Önlerine saydam olmıyan, fakat parlak olan bir cisim çıkınca yollarına devam edemez, geri dönerler. Buradan da anlaşılacağı gibi ışığı geçirmeyip yansıtan cisimlere «parlak cisim» denir. Fakat her cisim ışığı aynı derecede yansıtmaz. Bu ayrımı belirtmek için «Yansıtma katsayısı» kullanılır. Bir yüzey ne kadar pürüzsüz, parlak olursa üzerine düşen ışığı o kadar çok yansıtır. Böyle yüzeylerin yansıtma katsayısı büyüktür. Tersine, pürüzlü, mat yüzeyler ışığı az yansıtır. Meselâ aynaların yüzü pürüzsüz ve parlak olduğu için, üzerlerine düşen bütün ışınları yansıtırlar. Onun için de aynalarda el de edilen görüntüler net ve düzgün olur. Çünkü insan gözünün bir cismi görmesi için o cisimden gelen bütün ışınların göze girmesi, gerekir


Yansıma Kanunları. —
Yansımanın iki önemli kanunu vardır. Bunlardan birincisine göre: «gelen ışık ışını ile yansıyan ışık ışını, aynı düzlemde bulunurlar.» Gelen ışık ışını, parlak yüzey üzerine düşen ışındır. Geri dönerken «yansıyan ışık ışını» adını alır. Gelen ışının yüzeye çarptığı noktada, yüzeye bir dik doğru çizdiğimizi düşünelim. Gerçekte bulunmayan, fakat görüntülerin çiziminde kullanılan bu dikmeye «Normal» adı verilir. Birinci yansıma kanunu, bize gelen ve yansıyan ışınlarla normalin aynı düzlemde bulunduklarını öğretir.

İkinci Yansıma Kanununa göre: «Gelme açısı, yansıma açısına eşittir.» Yüzeye çarpan ışınla o noktadaki normal arasındaki açıya «gelme açısı» denir. Aynı şekilde, yansıyan ışınla o noktadaki normal arasındaki açı da «yansıma açısı» adını alır.

Basit Yansıma Deneyleri

Advertisement


Yansıma kanunlarını, basit deneylerle kolayca ispatlayabiliriz. Deney yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi içinde ışık yanan bir kutu, bir cam ve bir ayna ile yapılacaktır. Aynayı şekildeki gibi tuttuğunuz zaman, ışık 90° yansır. Noktalarla gösterilen «N» ekseni ayna yüzeyine düşeydir. Buna «Normal» denir.

Normalin iki yanındaki açı, 45’er derecedir. Aynanın ışığa karşı tutuluş şekli nasıl olursa olsun, normalin durumu daima aynıdır. Yani, daima, gelen ve yansıyan ışınların tam ortasında bulunur.

Yukarıdaki ikinci şekilde bunu görüyorsunuz. Aynanın duruşu değiştiği halde «normal» ortadaki durumunda kalmıştır.

En alttaki şekilde de fincandan çıkan ışınların aynada yansıyarak gözümüze geldiği görülüyor. Biz doğrudan doğruya aynaya baktığımız için, fincanı sanla karşımızdaymış gibi görürüz. Bu bakımdan yansıma kanunu yine değişmez.


Leave A Reply