Yapıştırıcının Zararları Nelerdir? Yapıştırıcılarda Neler Bulunur?

0
Advertisement

Yapıştırıcıların içinde ne bulunur? Yapıştırıcıların özellikleri ve zararları nelerdir? Yapıştırıcılar hakkında bilgi.

Yapıştırıcının Zararları

Yüzeylerine uygulandığında, yüzeyleri birbirine bağlayan ve yüzeylerin birbirinden ayırmasına engel olan maddelere yapışkan adı verilir. Yapıştırıcı maddeler tutkal, çimento, zamk ya da macun olabilir.

Yapıştırıcılar doğal olarak bulunan veya sentetik olarak üretilmiş maddeler olabilir, insanlar tarafından yapıştırıcı gibi maddelerin kullanımı uzun yıllardan beridir devam etmektedir. Son yüzyılda ise sentetik yapıştırıcıların kullanımı artmıştır.

Yapıştırıcı (UHU)

Yapıştırıcıların yapısında bulunan solventlerin çoğu zararlıdır. Bu nedenle su bazlı yapıştırıcılar haricindeki ürünlerin eğitim ve öğretim faaliyetlerinde kullanılması yasaklanmıştır.

Türkçedeki yaygın adıyla Japon yapıştırıcı; tek bileşeni siya-noakrilat kimyasalı olan ve çözücü (solvent) içermeyen, çabuk kuruyan, ısı direnci yüksek olan, az bir miktarla yapışma sağlayan, çok küçük boşluklara bile nüfuz eden bir yapıştırıcıdır.

Advertisement

Sonuç olarak, zararsız olarak nitelendirilebilen basit bir kimyasalın bile aşırı dozu, kullanıldığı takdirde zehirleyici boyuta ulaşabilmektedir. Bu nedenle bu kimyasallar kısa vadede etki göstermezse, vücutta belli bir dozda birikince zararlı olmakta, etkileri uzun yıllar sonra ortaya çıkabilmektedir.

Not

Tütün, alkol ve uyuşturucu maddelerin zararları ile ilgili bir bilinç toplumda oluşmuştur. Ancak yapıştırıcılar, kokulu silgiler gibi her öğrencide rahatlıkla bulunan uçucu madde sınıfına giren birçok madde vardır. Örneğin yapıştırıcılarda bulunan tolüen adı verilen kimyasal madde doğrudan zehirlenmeye ve bedensel zararlara yol açmaktadır. 5898 sayılı “Uçucu Maddelerin Zararlarından İnsan Sağlığının Korunmasına Dair Kanun” ile 18 yaşından küçüklere, yapıştırıcılar ve aynı evsafa sahip diğer kırtasiye malzemelerinin de satışı yasaklanmış ve yasayla belirtilen vasıflara uygun ürünleri okullarda kullandıran öğretmenlere de para cezası uygulanacağı belirtilmiştir. Ayrıca satılan ürünün ve satılan yerlere konuyla ilgili uyarıcı etiket ve levhaların konulması zorunla hâle getirilmiştir.

Kırtasiye malzemelerindeki zararlı kimyasallardan korunmak için,

  1. Tercih edilecek ürün üzerinde TSE ve CE işaretlerinden en az birinin olmasına dikkat edilmeli.
  2. Çocukların kullanacağı mataralar, şişeler ve beslenme çantalarının plastik olmamasına dikkat edilmeli, kokulu ve boyalı ürünlerden kaçınılmalı.
  3. Solvent bazlı kalemler kesinlikle satın alınmamalı, satın almada su bazlı, alkol bazlı kalemler tercih edilmeli.
  4. Yapıştırıcı alımında da içeriğinde uçucu madde olan yapıştırıcılar kesinlikle satın alınmamalı.


Leave A Reply