Yayın Balığı Nasıl Bir Balıktır? Özellikleri Beslenmesi Üremesi Yaşam Alanı

0
Advertisement

Yayın balığı nasıl bir hayvandır? Yayın balığının özellikleri nelerdir? Yayın balığının bulunduğu denizler, yayın balığı hakkında bilgi.

yayın balığı

Kaynak: commons.wikimedia.org

Yayın Balığı Hakkında Bilgi

Yayın Balığı (Lat. Silurus glanis); Kemiklibalıklar takımının Yayınbalığıgiller familyasından bir balık türüdür. Avrupa, Asya ve Anadolu’nun ılıman bölgelerindeki akarsu, göl gibi tatlısularda yaşar. Avrupa’da özellikle de Hazar Denizi’nde yoğun biçimde görülür. Türkiye’de Sakarya Irmağı, Manyas, İznik, Çıldır göllerinde bulunur.

Uzunluğu 80-300 cm, ağırlık 250 kg’a kadar çıkar. Derisi mavi-siyah, kahverengimsi, bazen zeytin yeşili ve gri siyah arasıdır. Kenarları açık, karnı bulanık beyaz, yeşil lekelidir. Geniş ve güçlü kafası, enine yarıklı ağzı, iki çok uzun beyaz mavi sakal ve 4 kısa sakalı, küçük gözleri, minicik sırt yüzgeci, çok uzun anüs yüzgeci ve yuvarlak, küçük kuyruk yüzgeci vardır. Geceleri canlanan yırtıcı bir balıktır. Su kemiricilerini, kuşlarını, balık ve kurbağaları ile beslenir. Dip hayvanı olmasına karşın fırtına olunca su yüzüne çıkar. Nisan sonu ile haziran sonu arasında dişisi yaklaşık 100 bin yumurtayı kıyı bölümlerine bırakır. Erkek, bunları 8-14 gün korur. 50 yıldan çok yaşar.

KAYNAK 2

yayın balığı

Kaynak: commons.wikimedia.org

Tatlı sularda, daha çok nehir ve ırmaklarda yaşayan bir balıktır. Genel olarak boyu 1-5 metre arasında değişir. Vücudu pulsuz ve yapışkandır. Başı geniş, üstten basıktır. Vücudu da iki yanından basık olup, sırta yakın tarafları daha kalınca şeklindedir. Yanları nefti, karnı sarımsı beyazdır, sırtında ebruli siyah lekeler bulunur. Gözleri ağzına yakın ve ufaktır. Üst çenesinde iki uzun, alt çenesinde dört kısa bıyık vardır. Dili yoktur. Yayın balığı yan kanatlarının başlangıcındaki sırt dikenini, istediği tarafa yönelterek korunma silahı gibi kullanır.

Yayın balığı ağır hareket eden, gayet yavaş yüzen bir balıktır. Çok zaman, dipteki çamurlara gömülerek avını bekler, avın yaklaştığını gayet hassas olan bıyıkları ile hisseder. Çok oburdur. Balık, kurbağa gibi hayvanlardan başka, ayrıca su kuşlarını yuttuğu da olur. Dişisi mayıs ve haziran aylarında yumurtlar. Taze yendiği gibi tuzlanarak da yenir. Eti, lezzet bakımından alabalığınkinden sonra gelir. Hazar Denizi ve Orta Avrupa’ daki göllerde sıklıkla çok bulunur.

Advertisement

Leave A Reply