Afacan 5’ler Define Adasında Kitap Özeti Yorumlar, Enid Blyton

0
Advertisement

Enid Blyton’un Afacan 5’ler Define Adasında adlı kitabının konusu, kısaca özeti ve yorumlar. Afacan 5’ler Define Adasında kitabı hakkında bilgi.

Afacan 5'ler Define Adasında

Afacan 5’ler Define Adasında

22 cildin ilki olan bu ciltte, beş arkadaş önce tanışıyorlar. ANNE, JULIUS ve RICHARD* kardeşler, tatillerini geçirmek üzere FANNY TEYZE’nin yanına geliyorlar. Teyzeleri, komik ve akıllı kocası QUENTIN ve kızı GEORGINA ile birlikte deniz kıyısındaki bir evde yaşıyor.

Başlangıçta birkaç olumsuzlukla karşılaşıyorlar. Kuzenleri GEORGINA’nın tam bir cadı olduğunu, akrabalarını hiç umursamadığını, aslında bir oğlan olmayı istediğini ve kendisine GEORG diye hitap edilmediğinde çılgına döndüğünü görüyorlar.

Ama akıllı JULIUS kuzenini dizginlemeyi başarıyor ve kısa süre sonra dördü çok iyi arkadaş oluyor. Doğru, bir de beşinci arkadaş var: köpek TİM (filmlerde ve radyo piyeslerindeki adı TIMMY).

Beş afacanın ilk macerası şöyle gelişiyor: Fırtınada kıyıya bir gemi enkazı vuruyor ve çocukların bu gemide buldukları ahşap sandığın içinden bir hazine haritası çıkıyor. Durum çok açık, hazine GEORG’a ait olan küçük adada gömülü. Beş afacan hazine mağarasının gizli girişini buluyor, ama ne yazık ki bir ( hırsızlık çetesi onlara sürpriz yapıp GEORG, JULIUS ve TIM’i yakalıyor. RICHARD onları bir numarayla ve gizli bir geçit yardımıyla kurtarıyor, kaçıyorlar ve kötüler tutuklanıyor.

Advertisement

Tüm bu olaylar olurken bolca yemek yeniyor; her Enid Blyton hikâyesinde olduğu gibi. En çok jambonlu tereyağlı ekmek, meyve suyu ve konserve meyvelerle piknik yapmayı seviyorlar. Ya da FANNY TEYZE soğuk et kızartması, yumurta, pastırma, puding ve tabii ki bir sürü pasta servisi yapıyor.
Ayaküstü sohbet bilgisi

Enid Blyton’un yazdığı yalnızca 21 tane AFACAN 5’LER kitabı var. (Bir tane de kısa öykülerden oluşan bir cilt var.) Sonradan yazılan diğer (60’tan fazla!) ciltte de Enid Blyton’ın adı yazar olarak geçiyor, ama bunlar Alman gölge yazarlar tarafından kaleme alınmış.

Yazarın varisleri, buna belli koşullar altında izin verdi: Maceralar yalnızca yaz tatilinde ve orijinal mizansen içinde geçecek, karakterlerde değişiklik yapmak yok, cep telefonları yok, gençlik ağzı yok. Demek ki JULIUS, GEORG’a hiçbir zaman, “Hey, çok havalı, moruk,” demeyecek.

Kitap Hakkında

Elbette Enid Blyton’ın tadına, yalnızca orijinal metinlerle varılır. İngilizce bilen ve orijinal bir Enid Blyton deneyimi yaşamak isteyenler eski Bertelsmann baskılarını okuyabilirler (sahaflarda ya da eBay’de var). Gerçi gayet iyi çevirileri var, ama yine de orijinal metinler çok hoş bir nostalji duygusu uyandırıyor. Orada hâlâ “okkalı fikir” geçiyor (yeni çevirisi: “harika fikir”), ya da “peksimet” (yenisi: “kurabiye”) ve “Sen fevlakade birisin” (yenisi: “Sen gerçekten harikasın”).

Yeni baskılara puan kazandıran ise, Eileen A. Soper’ın çizimleri. Bunlar Blyton’ın tarzına gerçekten çok uygun, ama yine de kapak resmi olmayı başaramadılar.

Enid Blyton

Advertisement

Yazar Hakkında

Enid Blyton için korkunç bir anne olduğu söyleniyor; sevgisiz, bildiğini okuyan, umursamaz. En azından kızı Imogen, bir biyografide böyle iddia ediyor. Ama yazarın kitaplarını bilenler, bunlara pek inanamıyor. Harika çocuklar, harika yetişkinler. İnsanın SERÜVEN GEMİSİ’ne atlayıp gezesi, İKİZLER’le yatılı okula gidesi ya da STUBS, BARNEY ve arkadaşlarıyla birlikte GİZLİ LİMANIN BILMECESFni araştırası geliyor. Her zaman süper nefis yiyecekler (Gece yarısı partisi! Piknikler!), bolca macera ve sonunda da kalan işleri yoluna koyan en az bir yetişkin oluyor. Bu yazar baskıcı biri olabilir mi? İnanması güç. Ve hiçbir zaman da tam olarak kanıtlanamadı.

Enid Blyton aslında öğretmen, ama daha 27 yaşındayken mesleğini bırakıyor ve artık yalnızca yazmak istiyor. Blyton, ilk çocuk romanı ve birkaç öykünün ardından 40’lı ve 50’li yıllarda en üretken çocuk kitabı yazarlarından biri haline geliyor ve kitaplarının neredeyse tümü seriler oluşturuyor: AFACAN 5’LER, … MACERASI, GİZLİ YEDİLER, … BİLMECESİ, MACERACI DÖRTLER, DOLLY, İKİZLER ve daha başka pek çok seri. Hepsi de dünya çapında başarı sağlıyor.

Dikkat: Üstünde Enid Blyton yazsa bile (bu arada imza logosu onun fikriydi) içinde her zaman Enid Blyton olmayabiliyor. Serileri Almanya’da 80’li yıllara kadar o kadar başarılıydı ki, Alman yazarlar bunların devamını büyük bir şevkle yazdı. Hatta TINA VE TINI dizisinin tamamını bir Alman yazar kaleme aldı.

Bu arada, hâlâ hayran kulüpleri olsa da kitapları gençler arasında artık demode sayılıyor. Fazla basmakalıp, fazla eski moda, çok az aksiyon. Yalnızca AFACAN 5’LER hâlâ büyük ilgi görüyor, ama onlar da çoktandır orijinal Blyton afacanları değil.


Leave A Reply