Yazma Alışkanlığının Sağladığı Faydalar Nelerdir?

0
Advertisement

Yazma alışkanlığının insana sağladığı faydalar nelerdir? Yazı yazmanın sağlığa yararları nedir? Yazı yazmanın önemi hakkında bilgiler.

Yazma alışkanlığı insanları daha mutlu, düzenli ve daha sağlıklı yapar. Düzenli yazı yazmak insanı daha düzenli, planlı ve oto kontrollü yapar. Yazma alışkanlığının sağlığa ve hayata yararlarına daha yakından bakalım.

Dİvan Şiiri

Ruh Halini Düzeltir – Sağlığa Faydalıdır

Journal of Psychiatric Treatment (Psikiyatrik Tedavilerdeki Gelişmeler) dergisinde yer alan 2005 tarihli bir makaleye göre, yazı yazmanın yararları sadece kısa vadeli değil, aynı zamanda uzun vadede de yarar sağlıyor. Yazı yazmak daha iyi ruh hali, daha düşük kan basıncı, stresle daha kolay mücadele, depresif ruh halinden kurtulma, akciğer ve karaciğer fonksiyonlarında iyileşme ve hastanede geçirilen sürenin azalmasıyla ilişkilendirilmiştir. Bazı araştırmalar, yazı yazmanın travma sonrası stres bozukluğu olan kişilere yardımcı olabileceğini de öne sürmüştür.

Hayatımızda iyi bir şey olduğunda, onu bir arkadaşa veya bir aile üyesine anlattığımızda daha iyi hissederiz. Aynı şey onu yazmak için de geçerlidir. Araştırmalar olumlu deneyimler hakkında yazmanın daha iyi ruh haline ve daha daha iyi bir psikolojiye neden olacağını gösteriyor.

Chad Burton ve Laura King, Kişiler Araştırma Dergisi’nde ayrıntılı olarak inceledikleri bir çalışma yürüttüler. Çalışma örneklemi, ardı ardına üç gün boyunca günde 20 dakika yazmak isteyen 90 üniversite öğrencisinden oluşuyordu. Öğrencilerin 48’inden yoğun olarak olumlu deneyimler yazmaları istenirken, 42’sinin kontrol konusu hakkında yazmaları istenmiştir.

Advertisement

Burton ve King, yoğun olumlu deneyimler hakkında yazmaları istenenlerin, yazının ardından diğer öğrencilerden daha olumlu ruh halleri olduğunu buldu. Bir dahaki sefere iyi bir şey olduğunda, bunun hakkında yazmayı deneyin. Kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.

Daha İyi Uyku Sağlar

Applied Psychology: Health and Well-Being çalışmasına göre, gece sadece 15 dakikayı yazı yazarak geçirmek, uykunuz için harikalar yaratabilir. Araştırmacılar, yatmadan önce minnettar oldukları şeylerin bir listesini yazmış olan çalışma katılımcılarının, daha uzun ve daha iyi, kaliteli uyuduklarını keşfetmiştir.

İyileşmeyi Hızlandırır

Yaralanma ve hastalık herkesin başına gelebilen nahoş bir durumdur. Ancak yazı yazma, yaraların daha hızlı iyileştirmesine yardımcı olabilir.

Yeni Zelandalı araştırmacılar Psikosomatik Tıp dergisinde ayrıntılı bir çalışma yürüttüler. Çalışmada, yaşları 64 ile 97 arasında olan 49 sağlıklı yetişkinden, ardı ardına üç gün boyunca günde 20 dakika yaşam olayları ya da günlük aktiviteleri hakkında yazmaları istenmiştir. Yazımdan iki hafta sonra, katılımcılar üst koldan biyopsi yaraları aldı. Yaralar daha sonra 21 gün boyunca düzenli olarak fotoğraflandı. Araştırmacılar, yaşam olayları hakkında yazanların, günlük aktiviteleri hakkında yazmış olanlardan çok daha hızlı iyileştiklerini buldular.Kısacası yazı yazmak fiziksel yaralar üzerinde dahi olumlu etkiye sahip.

Hafızayı Güçlendirir

Bilgisayardan uzaklaşın – bir şeyleri kağıda dökmek için bir kalem veya kurşun kalem kullanmanız, araştırmaya göre yazdığınız bilgilerin daha iyi korunmasına yardımcı olabilir. Bunun nedeni, fiziksel yazma eyleminde, motor belleğini oluşturmak için ellerinizden beyninize sinyaller gönderilmesidir. Bilgisayar kullanmadan kalemle yazı yazmak hafızaya iyi gelir.

Hayat Kalitesini Arttırır – Hastalıklara Bakış Açısını Değiştirir

Yaşam kalitesi genellikle fiziksel ve psikolojik refahı ifade eder ve kendinizi ne kadar iyi hissettiğinizi içerir. Yazı yazmak, yaşam kalitesini yükseltmeye katkıda bulunabilir.

Advertisement

Georgetown araştırmacıları The Oncologist dergisinde detaylandırdıkları bir çalışma yürüttüler. Çalışmada, kanser hastalarına kanser kliniğinde randevularını beklerken 20 dakikalık bir yazma görevi verilmiştir. Araştırma üç hafta boyunca devam etti. Araştırma, yazı yazan kanser hastalarının hastalıklarına bakış açılarında olumlu değişimlerin olduğunu gösterdi.


Leave A Reply