Yelkenleri Suya İndirmek Ne Demektir? Deyimin Anlamı, Hikayesi ve Cümleler

0
Advertisement

Yelkenleri Suya İndirmek ne demek? Yelkenleri Suya İndirmek deyiminin hikayesi, anlamı, Yelkenleri Suya İndirmek ile ilgili örnek cümleler.

Yelkenleri Suya İndirmek

Arka resim kaynak: pixabay.com

Yelkenleri Suya İndirmek

“Yelkenleri Suya İndirmek Anlamı”

çok okumuş, yazmış olmak

Yelkenleri Suya İndirmek Deyiminin Hikayesi

Eskiden koca koca gemiler rüzgâr gücü ile yüzermiş. Bunun için rüzgârı tutacak yelkenler varmış. Gemiler bir başka ülkenin sularından geçerken saygı ifadesi olarak yelken indirirmiş. Bunun aksini yapmak, o ülkeye kafa tutmak, o ülkeyi kabul etmemek anlamına gelirmiş.

Bir gün Osmanlı sularından geçen bir gemi, yelkenlerini indirmemiş. Padişah bunu devletine bir hakaret olarak kabul etmiş. Ateş açılması emrini vermiş. Osmanlı donanması gemiyi top atışına tutmuş. Yelkenlerini indirmeyen isyancı gemi sadece yelkeniyle değil bütünüyle suyun dibini boylamış.

Bu deyim günümüzde bir hatadan vazgeçmek, durumunu düzeltmek, haddini bilmek anlamlarında kullanılmaktadır.

Yelkenleri Suya İndirmek İle İlgili Cümleler

  • *** Ne kadar kızarsam kızayım Onu gördüğüm zaman yelkenleri suya indiriyorum.
  • *** Kızının gülümsemesi babanın yelkenleri suya indirmesine yetiyordu.
  • *** Kavga ederken karısının ağladığını gören adam yelkenleri suya indirip barışma yolları aramaya başladı.
  • ***Sevgilisinin bir telefonu ile hemen yelkenleri suya indirdi, bizi sattı.

Yelken

Yelkenliler ilerlemek için rüzgar gücünü kullanır. Rüzgâr, yelken adı verilen geniş bezlere doğru bir itme gücü uygular. Yelkenliler yarış ya da gezinti amaçlı kullanılan ufak teknelerdir. Çoğunda bir ya da iki kişilik bir mürettebat vardır. Okyanuslarda kullanılan büyük yelkenlilerde 20’den fazla mürettebat bulunur.

Advertisement

Yelkenler daha önceleri kanvas kumaştan yapılıyordu; ancak günümüzde naylon ve terilen (polyester ipliği) gibi daha hafif sentetik malzemeden yapılmaktadır. Yelken daha çok, bir uçağın kanadı gibi bir görev üstlenir. Rüzgâr içinden geçerken basınç bir tarafta toplanır. Yelkenliyi kullanan kişi yelkene açı vererek yelkenin her iki tarafındaki basınç farkını kullanıp yelkenli tekneyi öne doğru hareket ettirir. Belirli bir yöne hareket etmek için yelkenlerin istikameti rüzgârın içlerinden geçeceği şekilde değiştirilir. Yelkenli gemi orta tahta kaptanları bu etkiyi teknelerinin istedikleri doğrultuda yol almaları için kullanır.

Gemi omurgası ya da orta tahta, teknenin rüzgâra doğru yol alırken iki tarafa yatmasını önlemekte kullanılır. Tekne rüzgâr arkasındayken, yanlarındayken ve hatta önden eserken bile yol alabilir. Rüzgâra karşı olduğu durumlarda zikzaklar çizerek yol alabilir.

  • Tekneye yön veren kişiye dümenci denir. Yelkenlerin ayarlanmasına yardımcı olan kişiler de mürettebattır.
  • Rüzgâr içinden geçen bir tekne iki yana hareket eder. Yelkenli gemi kaptanları bu etkiyi, teknelerinin istedikleri doğrultuda yol alması için kullanırlar


Leave A Reply