Yeni Doğan Bebek Duyuları, Bebeklerde Duyuların Gelişim Süreci

0
Advertisement

Yeni doğan bebeklerin duyuları nasıldır? Bebeklerde duyu gelişimi nasıl gerçekleşir? Yeni doğanlar duyar mı, görür mü, hakkında bilgi.

Yeni Doğan Bebek Duyuları – Bebeklerde Duyuların Gelişimi

İLK İZLENİMLER

Yeni doğmuş bebeğiniz şimdiden duyarlı, çevresinin farkında olan bir küçük varlıktır. İlk üç ayda duyularının ne kadar çok geliştiğini bilmek, bebeğinizi uyarmak ve “eğlendirmek” konusunda size büyük ölçüde yardımcı olacaktır.

Yeni doğmuş bebeğiniz, daha ilk günlerden başlayarak çevresini kuşatan “dünya”daki birbirinden farklı sesleri, kokuları, görüntüleri ve kumaşları algılar. Bebeğiniz, çevresindeki her şey konusunda -sizin yardımınızla- birşeyler öğrendikçe, çeşitli yollardan size yanıt verebilir ve gün geçtikçe aranızda, yalnızca ikinize özgü. başka hiçbir kimseyle paylaşmadığınız harika bir ilişki gelişir.

bebek

Kaynak: pixabay.com

GÖRME VE GÖZ UYUMU

Bebeğinizin başlangıçta pek bir şey görmediğini kim söylerse söylesin, sakın inanmayın! Daha yeni doğmuş bir bebek bile görebilir ve doğumdan bir saat kadar sonra, gözleri faltaşı gibi açık, “uyanık” olabilir.

Yeni doğmuş bebeklerin göremedikleri konusundaki yanlış olan inanc?rn doğru yanı, gözlerini odaklamakta, yani bakışlarını belirli bir noktada toplamakta güçlük çektikleridir; bebeklerin görmesi bakımından en iyi “nokta”, yüzlerinden 20-30 cm arasındaki bir uzaklıktır. Bu da. bebeğinizi emzirdiğiniz sırada yüzünüz ile bebeğinizin yüzü arasındaki uzaklık kadardır; zaten, bebeğinizin zaman zaman emmeyi bırakarak, sizi büyük bir dikkatle gözden geçirdiğini fark edebilirsiniz.

Bu sınırlı görme, yalnızca bebeğiniz İki aylık oluncaya kadar sürer; ardından, görme duyusu aşama aşama gelişir; böylece, üç dört aylık olduğunda, bebeğinizin gözleri, 8 cm İle 50 cm arasındaki uzaklıklardan gösterilen nesnelere uyum sağlar.

Advertisement

Yeni doğan bebeklerin, sesleri de çok İyi duydukları anlaşılmıştır; böyle olmakla birlikte çoğunun, uyku zamanı gelince, sanki bir müzik aletinin düğmesini çevirircesine, İçlerindeki “ses duyma düğmesini” kapatmak gibi kıskanılacak bir yeteneği vardır.

Bebeğinizin, daha yaşama ilk başladığı dönemde, kulak kabartıyormuş gibi hareketsiz kalarak, bazı sesleri dinlediğini farkedersiniz. Birkaç haftalık olduğunda bir zil sesine, gözlerini hareket ettirerek, daha sonra da, başını sesin geldiği yöne çevirmeye başlayarak yanıt verebilir.

Çok küçük bebekler, katılırcasına ağladıkları sırada yüksek bir ses duyunca çoğunlukla ağlamayı keserler; ama henüz, başlarını sesin geldiği yöne çeviremezler.

biberon bebek

Kaynak : pixabay.com

TAT VE KOKU ALMA, DOKUNMA

Minicik bebeklerde bile birer tat ve koku alma duyusu bulunduğu anlaşılmıştır. Yapılan deneyler, birkaç günlük bebeklerin karyolalarına yatırılarak, yüzlerine doğru, birine annelerinin sütü, öbürüne de başka bir kadının sütü bulaştırılmış iki göğüs yastığı tutulduğunda, başlarını kendi annelerinin yastığına doğru döndürdüklerini ortaya koymuştur.

Yeni doğmuş bebek için kumaş ve sıcaklık da önemlidir. İncelemeler, kuzu derisi üstüne yatırılarak bakılan prematüre bebeklerin, pamuklu bez üstünde bakılanlardan daha iyi ve daha sağlıklı büyüdüklerini ortaya koymuştur.

Ayrıca, bütün anneler, bebeklerini kucaklarına aldıklarında, bu tenin (bedeninizin sıcaklığı ve yumuşaklığı) sağladığı rahatlık, yakınlık ve güveni yaşayarak, kollarının İçine iyice yerleştiğini ve yatağında olduğundan çok daha huzurlu olduğunu bilirler.

Advertisement

Zaman zaman en küçük bebeklerin bile “canları sıkılabilir”. Bebeğinizi eğlendirmek ve gelişen duyularını uyarmak için pek çok oyunlar, oyuncaklar ve etkinlikler keşfedebilirsiniz. Üstelik yapabileceğiniz bazı şeyler zaman, çaba ya da herhangi bir araç gereç de gerektirmez. Yalnızca siz, sesiniz, bedeninizin teması bunu sağlar.

bebek oyuncak

Kaynak: pixabay.com

İLK OYUNCAKLAR

Piyasaya her geçen gün yenileri sürülen, büyük düşgücüyle tasarlanmış, ama çok pahalı oyuncaklardan, eski püskü kumaşlardan yapılmış bir bebeğe, hattâ tahta bir kaşığa kadar her şey, minicik bebeğiniz için oyuncak anlamına gelebilir. Bebeğinize oyuncak seçer ya da yaparken, bir şeyle gerçek anlamda “oynayamayacak” kadar küçük olan bir bebeği ilgilendirecek şeyler bunlar olduğundan, renkler, biçimler ve sesler üstünde düşünün.

Bebekler için her çeşit ve renkte çıngıraklar, kaynana zırıltıları vardır ve bu tür oyuncaklar, onları kendi eliyle tutabilecek duruma gelmesinden çok daha önce bebeğinizin çok hoşuna gidecektir: Bebeğiniz iki aylık oluncaya kadar, onları sizin sallayıp, şaklatmanız gerekir.

Arabasının ya da karyolasının üstünde bir ipe asılmış oyuncaklar da, hareketleriyle, bebeğinizin çevresindeki dünyayı nasıl etkileyebileceğini öğrenmesine yardımcı olurlar. Başlangıçta eli oyuncağa rastlantıyla çarpacak, ardından onun nasıl hareket ettiğine ya da ses çıkardığına dikkat edecektir.

Bebeğiniz eşyaları tutabilecek duruma geldiği zaman, “avuca alınması kolay” olan her şeyi tutmak, ona büyük bir zevk verecektir: Çeşitli kaşıkları ya da halka biçiminde şeyleri deneyin.

Bir araya bağlanmış nesneler, sözgelimi halkalar, boncuklar ve küçük plastik mutfak eşyaları, bebeğiniz için, avuçlanacak, sallanıp ses çıkaracak, emilecek ve çiğnenecek şeyler olacaktır. Yalnız, birbirinden kolayca ayrılıp yutabileceği parçalardan oluşmamalarına dikkat edin.

Bebeğiniz tanıdık “yüzlü” ve hoşa giden kumaştan yumuşak, hafif şeylere yanıt vereceği için, ilk aylarda, kavrayabileceği ve sarılabileceği bir oyuncak ayı, küp ya da top biçiminde küçük, yumuşak uygun oyuncaklar, en sevdiği şeyler haline gelecektir.

Farklı dokularda birçok parlak şey, bebeğinizin ilgisini çekebilir; sözgelimi, evde yapılmış küçük bir oyuncaktan, bir deniz kabuğuna ya da parlak renkli kumaştan yapılmış bir yastığa, renkli ve parlak kaplı resimli bir kitaba kadar her şey bir oyuncak olabilir.

DİKKAT

•Bebeğinizi ilmikli, şeritli ya da ince iplikli bir şeyle tek başına oynamaya bırakmayın
•Oyuncaklarına bağlı, dikili şeylerin (oyuncak ayıların gözleri gibi) sağlam ve güvenilir olup olmadığını kontrol edin.
•Bebeğin bütün oyuncakları düz ve yuvarlak kenarlı olmalı, sivri uçları, keskin kenarları bulunmamalıdır.
•Bebekler her şeyi ağızlarına götürürler: Boyalı oyuncaklar alırken, bu boyalarda kurşun bulunup bulunmadığını, mutlaka öğrenin.

BEBEĞİ EĞLENDİRMEK

Bebeğinizi koltuk altlarından yavaşça tutup, hafifçe havaya kaldırarak gözleriniz onunkilere 25 cm uzaklıktan bakacak biçimde tutun. Dikkatini çektiğinizde, yüzünüze gülünç biçimler verin ve farklı sesler çıkarın. Zaman zaman, bebeğiniz sizi taklit etmeye çalışacaktır.

bebek

Kaynak: pixabay.com

Ya da onunla bir “söyleşi” başlatabilirsiniz. Biraz yüksekçe bir sesle, kısa kısa cümleler söyleyin, “Agu agu, agu benim bebeğim” ya da “hanimiş benim güzel kızım”, “hanimiş benim aslan oğlum” gibisinden cümleler, bu işe çok elverişlidir. Aslında bu konuda kimsenin akıl vermesine ihtiyacınız yoktur: Annelerin pek çoğu bebekleriyle bu tür konuşmayı doğal olarak, kendiliklerinden keşfederler. Bu tür cümleleri bıkmadan her gün sık sık tekrarlarsanız, çok geçmeden bebeğinizin, âdeta size yanıt verirmişçesine. küçük küçük sesler çıkarmaya başladığını göreceksiniz.

Advertisement

Ayrıca bebeğinize yalnızca melodisini mırıldanarak ya da sözlerini de söyleyerek, şarkılar söyleyebilir, gülümseyebilir, gülebilirsiniz: Bebeğin gözleri sizi haftalarca ciddi ciddi izleyecek. ama bir gün durup dururken o da gülümsemenizi taklit ediverecektir.

Oynanabilecek oyunlar

  • Bebeğinizin elleriyle oynayın: Minicik ellerini tutup yüzüne götürün; bir araya getirin; el çırpıyormuş gibi hareket ettirin.
  • El ve ayak parmaklarıyla, “beş küçük kardeş varmış, biri ava gitmiş….”türünden oyunlar yaratın.
  • Neşeli müzikler çalıp, bebeğinizi kollarınızda sıkı sıkı tutarak, onunla dans edin.
  • Bebeğinizin koku duyusunu geliştirmek için, ağır kokulu olmayan bir losyon ya da kremle hafif hafif masaj yapın.
  • “Bisiklet” egzersizi yaptırın: Bebeğinizin ayaklarını tutup, hafifçe kaldırarak, sırayla pedal çeviriyormuş gibi yumuşak yumuşak hareket ettirin.
  • Yıkanmayı, banyo küvetini, bir oyun zamanına ve alanına dönüştürün: Çevresindeki suyu hafif hafif dalgalandırın.


Leave A Reply