Yeterli ve Dengeli Beslenme Nedir? Dengeli Beslenmenin Önemi Nedir?

0
Advertisement

Yeterli ve dengeli beslenme nedir? Dengeli beslenmenin önemi nedir? Dengeli beslenen bireylerin özellikleri nasıldır? Dengeli beslenme nasıl olur?

Dengeli Beslenme

Yeterli ve dengeli beslenme nedir?

Beslenme dediğimiz olay, insanın yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmesi için gerçekleştirmesi gereken tüketim durumudur. Daha açıkça ifade edilirse bir bireyin kendi vücut sağlığını korumak, bedenen ve zihnen kendini geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek adına bir çok besini tüketme işlemine beslenme adı verilir. İnsan bedeninin yaşama, gelişme ve yenilenme için sürekli olarak alması gereken enerji kaynakları vardır. Bu enerji kaynakları besinlerdir.

Bu besinlerin her birinin ihtiyaç olunan kadarının düzenli olarak vücuda alınmasıyla dengeli beslenme ortaya çıkmaktadır. Dengeli ve düzenli beslenme için insan vücudunun sürekli belirli miktarlarda mineral, protein, vitamin, yağ, karbonhidrat ve su alması gerekmektedir. Hepsinin günlük oranı farklı olduğu gibi hepsinin vücuda alım sıklığı da birbirinden değişik olabilir. Günlük çok az miktarlarda vitamin alımı (bir kaç gramdan bahsedilmektedir) vücudumuz için yeterliyken günlük su ihtiyacımızı karşılayabilmek için en az 2 litre su tüketmemiz gerekmektedir.

İhtiyacımız olan ürünlerden biri ya da bir kaç az alındığında ya da hiç alınmadığında, beslenme düzenimizde ve sağlığımızda bozukluklar meydana gelebilir. Çünkü bu besinlerden her biri birbirini tamamlayıcı niteliktedir. Tam tersine bu besinlerden fazla fazla tüketilmeye başlandığında, durum dengeli beslenme kisvesinden çıkacak ve git gide kilo alınan bir sürece girilecektir.

Dengeli beslenmenin önemi

İnsanın dengeli beslenmesinin, en çok vücut sağlığı için önemi vardır. Vücuda ihtiyacı olan besinleri aldığımızda daha sağlıklı ve dinç yaşamamız mümkün olur. Dış etkenlerden ve hastalıklardan korunmamız, zayıf düşmememiz ve vücuttaki yenilenmelerin beslenmeyle eksiksiz yerine gelmesine yardımcı olmamız (doku yenilenmesi vb.) dengeli beslenmeyle mümkündür.

Advertisement

Dengeli beslenen bireylerin özellikleri

  • Sık sık herhangi bir hastalığa yakalanmazlar
  • Çalışmaya ve üretime sağlıklı yapılarından dolayı daha verimli haldedirler.
  • Cilt yapıları, saç yapıları ve göz yapıları gayet sağlıklı bir haldedir.
  • Beden olarak daha hareketli ve enerjik bir yapıdadırlar.
  • Sağlam ve sağlıklı bir görünüştedirler.
  • Kas yapıları sağlam ve kuvvetlidir.
  • Vücut yapılarında kilo ve boy oranı olması gereken seviyelerdedir.
  • Zihinsel olarak normal ve sağlıklı gelişim göstermektedirler.

Dengeli beslenme nasıl olur?

Beslenme düzeninizi bir rutine oturtturun. Eksik öğünlerden ya da bir öğünde aşırı beslenmekten kaçının.

Yemek yerken iradeli olmaya özen gösterin.

Kendinizi gerçekten çok aç hissetmediğiniz sürece yemek yemeyin.

Eğer gerçekten de çok açsanız mümkün olduğunca abur cubur yemek yerine sağlıklı yiyecekler (sebzeler, meyveler gibi) tüketmeye çalışın.

Kilo problemi yaşıyorsanız, bunu şok diyetlerle çok hızlı ve sağlıksız bir süreçle kilo vermeyi denemek yerine sağlıklı beslenerek ve sağlığınıza dikkat ederek kilo verişinizi süreçlere yayarak devam ettirin.

Dengeli beslenmeyi gerçekleştirmek adına daha kendinize daha kapsamlı bir beslenme programı yaratın.

Advertisement

Örneğin; gıda alışverişlerinizi yaparken sizi uzun süre götürebilecek miktarda yiyecek alın ki yiyeceğinizin bitme ihtimaline karşı zararlı ve yağlı fast food ürünleriyle beslenmenize gerek kalmasın.

Ayrıca gıda alışverişine giderken mümkün olduğunca tok olmaya özen gösterin. Tok karnına gidilen alışverişlerde atıştırmalıklar yerine sağlığınız için daha yararlı besin maddeleri alabilmeniz mümkün.
Yiyeceğimiz öğünlerde mutlaka günlük ihtiyacımız olan ürünleri göz önünde bulundurarak ona göre bir beslenme şekli tercih edilmelidir. Mümkün olduğunca et, tavuk, balık, sebze, yoğur ve bol bol su tüketmek sağlığımız için çokça faydalı olacaktır.

Tuzlu ve bol yağlı gıdalardan mümkün olduğunca uzak durarak, lifli ve karbonhidrat seviyesi yeterli derecede olan besinlerle dengeli beslenmeye çalışabilirsiniz.

Dengeli beslenmeye çalıştığınız süreçlerde ana öğünlerinizin yanında ara öğünleri de atlamayarak mümkün olduğunca bünyenizi aç bırakmamanız gerekmektedir. Böylelikle hem sağlıklı beslenmiş olup hem de vücudunuzun ihtiyaçlarını tam karşılayabileceksiniz.

Dengeli beslenme listesi

Dengeli beslenmeyi bir yaşam standardı haline getirmiş bireylerin, günlük olarak tüketmesi gereken besinler ve miktarları aşağıdaki listede sıralandığı gibi olmalıdır.

Süt grubu (yoğurt, peynir, süt gibi) : Günlük iki porsiyon olarak vücuda alınmalıdır.

Tahıl grubu (bakliyatlar gibi) : Günlük iki ya da üç porsiyon olarak vücuda alınmalıdır.

Et grubu (tavuk, et, balık, yumurta gibi) : Günlük iki porsiyon olarak vücuda alınmalıdır.

Meyveler ve sebzeler : Günlük dört yada beş porsiyon olarak vücuda alınmalıdır.

Yağ ve şeker : Vücuda alınacak gıdalarda en çok dikkat edilmesi gereken iki ana başlık yağ ve şekerdir. Dış kaynaklardan alınan yağ ve şekerin vücuda sağlık olarak bir katkısı olmamasıyla birlikte aksine hem kilo alımına hem de organlarda yağlanmaya yol açarak sağlığımızın bozulmasına sebep olmaktadırlar. Bunu dengede tutabilmek ve sağlığımız için riskli durumların oluşmasını engellemek adına haftada bir ya da iki kez yenebilecek bir sütlü tatlı ya da yemeklerin pişirilmesinde çok az miktarlarda kullanılabilecek sıvı yağlar vücudumuzun ihtiyacına katkıda bulunabilir.

Advertisement


Leave A Reply