Yılanlar Hakkında Bilgi, Ne Yerler? Neden Deri Değiştirirler?

1
Advertisement

Sürüngenler takımının en büyük ailelerinden olan yılanlar hakkında bilgi. Yılanlar ne yer, sokunca ne yapmalı neden deri değiştirirler?

Yılanlar ince-uzun vücutlu, ayaksız yaratıklardır. Türlü uzunlukta, pek çok çeşitleri vardır. Yılanın vücudu baş, gövde, kuyruk olmak üzere üç bölümden meydana gelmişse de, ilk bakışta gövdeyle kuyruk kolay kolay ayırt edilemez.

Yeşil Yılan

Kaynak : pixabay.com

Yılanın başı üçgen biçimindedir. Gözleri kapaksızdır; gözün önünde saydamlaşmış bir deri vardır. Bu tabaka gözü korumaya yarar.

Yılanın dilinin ucu çatallıdır. Alt çenesi öbür hayvanlarınkinden daha çok açılabilir. Bu sayede, yılan kendinden daha büyük hayvanları bile kolayca yutabilir. Ağzında sivri dişler varsa da, bunlar çiğnemeye yaramaz. Damağında ayrıca çengel biçiminde iki tane de zehir dişi vardır. Bu dişin ortasındaki kanaldan zehir fışkırır.

YILANLAR NEDEN DERİ DEĞİŞTİRİRLER

Yılanın vücudu sık pullarla kaplıdır. Yılan yılın belirli zamanlarında derisini değiştirir. Buna yılanın gömlek değiştirmesi denir. Vücudu ince-uzun olduğundan, iç organları da uzamış, biçim değiştirmiştir. Akciğerlerinden biri büsbütün körelmiş, öbürü çok uzamıştır. Yılanın omurgası çok esnektir. Böylece, kolaylıkla kıvrılıp bükülebilir.

çıngıraklı yılan

Kaynak: pixabay.com

YILAN NE YER?

Yılan etle beslenir. Fare, köstebek, kertenkele yer; küçük kuşları, tavşanları bile yutar. Yılan taşların, otların arasına gizlenerek, avını bekler. Başını arkadan öne doğru ok gibi fırlatarak, ağzı açık, avına saldırır. Avını ısırıp ölmesini bekler; sonra yutar. Sindirim sona erinceye kadar, yılan yarı uyku halinde kalır.

Advertisement

Yılan, yumurtlayarak ürerse de, tam anlamıyla yumurtlayıcı sayılmaz. Dişi yılan 4-12 kadar yumurta yumurtlar; bundan hemen birkaç dakika sonra da, canlı yavrular çıkar. Kimi yılanların yavruları ise tamamen canlı olarak dünyaya gelirler.

kahverengi yılan

Kaynak: pixabay.com

YILAN SOKUNCA NE YAPMALI?

Yılan tehlikeli bir hayvandır, çünkü çoğu zehirlidir. Yılan sokmasına karşı yapılacak ilk iş bir hekim çağırmaktır. Hekim gelinceye kadar, sokulan yerin üst kısmını bir kuşakla bağlamalı; bu kuşağı 5-10 dakikada-bir gevşetip yeniden sıkmalı. Böylece, zehirin vücuda hızla yayılması az-çok önlenmiş olur.

Boa yılanı gibi kimi büyük yılanlar zehirsizdir. Bunlar avlarını sarılıp sıkarak öldürürler. Yılanlar, soğukkanlı hayvanlardan oldukları için, kışın kış uykusuna yatarlar.


1 Yorum

Leave A Reply