Yıldız İle İlgili Deyimler, Atasözleri ve Anlamları Açıklamaları, Yıldız Geçen

6
Advertisement

İçinde yıldız kelimesi geçen deyimler, atasözleri ve bu deyimlerle atasözlerinin açıklamaları, anlamları. Yıldız ile ilgili deyimler ve atasözleri

Yıldız İle İlgili Deyimler - Atasözleri

Arka resim kaynak: pixabay.com

Yıldız İle İlgili Deyimler – Atasözleri ve Anlamları

Atasözleri:

  • ***ay görmüşün yıldıza minneti (itibarı) yoktur
    bir şeyin çok üstününü, çok güzelini görmüş olan kimse, ondan daha az değerde olanını beğenmez.
  • ***ayı gördüm, yıldıza itibarım (minnetim) yok
    bir şeyin en iyisine alıştıktan sonra ondan aşağı olanlar beni ilgilendirmez.

Deyimler:

  • ***yıldız akmak (kaymak, uçmak)
    yıldız gökyüzünde hızla yer değiştirmek.
  • ***yıldızı parlamak
    başarı yönünden herkesin dikkatini çekecek bir duruma gelmek, ün kazanmak: “Yeni Dâhiliye Nazırı Zati Bey’in yıldızı parladıkça Zaptiye Nazırı Selim Paşa’nın ikbali sönmeye yüz tuttu.” -H. E. Adıvar.
  • ***yıldızı sönmek
    ününü yitirmek: “Bu gecelerin artık benzi soluyor, talihi kararıyor, yıldızı sönüyordu.” -A. Ş. Hisar.
  • ***yıldızı (yıldızları) barışmamak
    görüş, duygu ve düşünce bakımından uyuşmamak: “Adayı ve adalıları o kadar sevmeme rağmen bir türlü yıldızım barışmamıştır.” -B. Felek.
  • ***yıldızları saymak
    geceleri uyku uyuyamamak: “Yıldızları sayarak bekliyordum sabahı.” -Y. Z. Ortaç.

Kutup Yıldızı Nedir?

Geceleri kuzey yönünde görülen parlak, iri bir yıldızdır. Çok eski devirlerden beri seyyahlar, gemiciler, askerler yönlerini Kutup Yıldızı’na bakarak bulmuşlardır. Yeri, hemen hemen hiç değişmediğinden «Demir Kazık» da denir. Gökün tam Kuzey Kutbu’ndan 1° 20′ kadar uzakta bulunan bu yıldız Kuzey Yarımküresi’nden kolaylıkla görülebilir.

Kutup Yıldızının yerini bulmak için, Büyükayı takımyıldızının alttaki ikisinin uzunluğunun beş katını almak gerekir, Yerini hemen hemen değiştirmeyen bu yıldız, Küçükayı takımyıldızının yedinci yıldızıdır.

Kuyruklu Yıldız Nedir?

Kuyruklu yıldızlar “kirli kartopu” ya da “buzlu çamur topu” olarak anılırlar. Buz (su ve donmuş gazlar) ve bir nedenle gezegenlerin oluşumu sırasında gezegenlerde yoğuşamamış kozmik toz karışımından oluşur. Adlarının aksine birer yıldız değildir.

Güneş sisteminin diğer küçük cisimlerinin aksine kuyruklu yıldızlar antik çağlardan beri bilinmektedir.

Kuyruklu yıldızlar, Güneş’e yeterince yakın olmadıkça görünmezler.

Advertisement

Güneş’in çevresinde uzun ve geniş eliptik yörüngelerle dolanırlar. Güneş’e yaklaştıklarında içerdikleri buz bir miktar erir. Buza karışmış toz ve taş parçaları serbest kalır. Serbest kalan gaz, su buharı ve ince tozlar Güneş rüzgarıyla itilir. Böylece kuyruklu yıldızın kuyruğu görünür.

Dünyamızı ziyaret eden kuyruklu yıldızların en ünlüsü 1986 yılında gözlenen Halley’dir. Bunun dışında 1957 de gözlenen Arend Roland, 1973 te görülen Kohutek, 1997 de Hale-Bopp ve son olarak 2002 yılında görülen Ikaye-Zhang kuyruklu yıldızları da bilinen ünlü kuyruklu yıldızlardır. Kuyruklu yıldızlar gün batımı ya da şafaktan önce daha rahat gözlenebilir.


6 yorum

Leave A Reply