Yıldızın Yaşam Döngüsü, Yıldızların Doğuşu Değişimi ve Ölümü Adım Adım

0
Advertisement

Bir yıldızın yaşam döngüsü nasıldır? Yıldızlar nasıl doğar, oluşur ve ne tür değişikliklere uğrarlar? Yıldızın ölümü nasıl olur, adım adım anlatımı.

Yerçekimi ve nükleer füzyon reaksiyonları yıldızların oluşumunu ve gelişmesini sağlar. Farklı kütlelere sahip yıldızlar, yaşamlarının farklı aşamalarında büyür ve değişir.

Yıldızların oluşumu ve yaşam döngüsü

Belirli bir yıldızın yaşam döngüsü, boyutuna bağlıdır. Diyagram yıldızların yaşam döngülerini gösterir:

  • Güneş ile aynı boyutta
  • Güneş’ten çok daha büyük

yıldızın yaşam döngüsü

Bütün yıldızlar hayata aynı şekilde başlar. Bulutsu olarak da bilinen bir toz ve gaz bulutu, ana dizi yıldızı olmaya devam eden bir protostar haline gelir. Bunu takiben, yıldızlar boyutlarına bağlı olarak farklı şekillerde gelişir.

Güneşe benzer büyüklükteki yıldızlar sol yolu takip eder:

kırmızı dev yıldız, beyaz cüce, siyah cüce

Advertisement
Güneş’ten çok daha büyük kütleli yıldızlar sağ yolu takip eder:

kırmızı süper dev, yıldız süpernova, nötron yıldızı veya kara delik (boyuta bağlı olarak)

Bulutsu

Bir yıldız, bulutsu olarak da bilinen uzaydaki büyük toz ve gaz bulutlarından oluşur. Bulutsular çoğunlukla hidrojenden oluşur.

bulutsu

Yerçekimi tozu ve gazı bir araya getirmeye başlar.

bulutsu

Protostar

Kütle bir araya geldikçe ısınır. Yıldız, hidrojen çekirdeklerinin helyum yapmak için birbiriyle kaynaşabileceği kadar sıcak bir hale gelir. Füzyon işlemi, yıldızın çekirdeğini sıcak tutan enerjiyi serbest bırakır.

Advertisement

protostar

Ana dizi yıldızı

Bir yıldızın yaşamındaki bu kararlı faz sırasında, yıldızı bir arada tutan yerçekimi kuvveti, yüksek sıcaklıklar nedeniyle daha yüksek basınç ile dengelenir. Güneş hayatında bu istikrarlı aşamadadır.

Ana dizi yıldızı

Kırmızı dev yıldız

Tüm hidrojen füzyon işleminde kullanıldığında, daha büyük çekirdekler oluşmaya başlar ve yıldız kırmızı bir dev haline gelmek için genişleyebilir.

kırmızı dev

Beyaz cüce

Tüm nükleer reaksiyonlar sona erdiğinde, Güneş gibi küçük bir yıldız yerçekimi altında büzülmeye başlayabilir. Bu durumda, yıldız soğudukça solup renk değiştiren beyaz bir cüce olur.

beyaz cüce

Süpernova

Daha fazla kütleye sahip daha büyük bir yıldız, bir süpernova olarak patlayana kadar nükleer reaksiyonlar yapmaya, ısınmaya ve genişlemeye devam edecektir.

kırmızı dev

Patlayan bir süpernova sıcak gazı uzaya fırlatır.

supernova

Advertisement

Nötron yıldızı veya kara delik

Yaşamının başlangıcındaki kütleye bağlı olarak, bir süpernova ya bir nötron yıldızı ya da bir kara delik bırakacaktır.

kara delik

Ana dizi yıldızları

Ömrü boyunca çoğu zaman bir yıldız ana dizi yıldızıdır. Dengeli, dengeli kuvvetler onu her zaman aynı boyutta tutar. Bu süreçte:

  • yerçekimi etkisiyle yıldız çökme eğilimindedir
  • füzyon reaksiyonlarından kaynaklanan radyasyon basıncı yıldızı genişletme eğilimindedir
  • çekim kuvveti ve füzyon enerjisinin neden olduğu kuvvetler dengelenir
  • Güneş’in milyarlarca yıl boyunca ana dizi yıldızı olması bekleniyor.

Füzyon reaksiyonları

Bir ana dizi yıldızında, hidrojen çekirdekleri helyum çekirdeklerini oluşturmak üzere birleşirler. Bu birkaç adımda gerçekleşir, ancak genel değişikliği basitleştirmenin bir yolu:

  • \displaystyle _{1}^{2}H+_{1}^{3}H\to _{2}^{4}He+_{0}^{1}n

İki hidrojen çekirdeği, bir helyum çekirdeği ve bir nötron üretmek için birleşir.

Süpernova

Evrendeki doğal olarak oluşan tüm elementler yıldızlardaki nükleer füzyon reaksiyonları ile üretilir. Örneğin, berilyum ve karbon çekirdekleri helyum çekirdeklerinden üretilebilir:

  • \displaystyle _{2}^{4}He+_{2}^{4}He\to _{4}^{8}Be
  • \displaystyle _{2}^{4}He+_{4}^{8}Be\to _{6}^{{12}}C

Bir yıldızın ömrünün büyük bir bölümünde hidrojen çekirdekleri, helyum çekirdekleri oluşturmak üzere birleşir. Yıldızın hidrojeni bittiğinde, diğer elementlerin çekirdeklerini oluşturan diğer füzyon reaksiyonları meydana gelir.

Hidrojen ve helyumdan daha ağır elementler oluşur. Yüksek kütleli yıldızların süpernova patlamalarında demirden daha ağır elementler oluşur. Süpernova patladığında, üretilen tüm unsurlar uzaya atılır. Dünya üzerinde bulunan altın gibi ağır elementler, önceki süpernova patlamalarında atılan malzemeden geliyordur.


Leave A Reply